Temelli: Sandıklara sahip çıkalım; kayyumlara son verelim

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, tecrit bitmeden hukuksuzluğun bitmeyeceğini, barış gelmeyeceğini söyledi. Temelli, "AKP-MHP blokunu hep birlikte geriletecek, kayyumlara son vereceğiz" derken, sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin seçim çalışmaları kapsamında Mardin Kızıltepe'de düzenlenen mitinge katıldı. HDP'nin ittifak yaptığı partilerin temsilcilerinden Mehmet Emin Kardaş (PDK - T),  Aytullah Aşiti (Azadi Hareketi), Sinan Çiftyürek (KKP) ve Veysi Akar'ın (DDKD) katıldığı mitingde konuşan Temelli, ekonomiye ilişkin gelişmelere de değindi. 

'TECRİT BİTMEDEN HUKUKSUZLUK BİTMEZ'

Temelli'nin konuşmasından satır başları şöyle:

Bu toprakların kadim halkları binlerce yıldır bir arada yaşadılar. Şimdi bu bir aradalığa düşmanlık edenler var, bir arada yaşamamızı kabul etmeyenler var. Onlara inat işte yine bir aradayız, buradayız hiçbir yere gitmiyoruz! 

Kürt düşmanlığından beslenerek iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.

Diyoruz ki Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecrit devam ettiği sürece bu ülkeye hukuk, adalet, barış, demokrasi gelmez. Gelin, bu mutlak tecride son verin. Talebimiz hukukidir, talebimiz meşrudur. Tüm hükümlüler gibi Sayın Öcalan da ailesi ve avukatlarıyla düzenli olarak görüşsün. 

AÇLIK GREVLERİ

Ancak bu tecridin bitmesiyle bu ülkeye huzur gelir, barışın ve demokrasinin yolu açılır. Yıllardır bunu anlatıyoruz onlar ise bunu duymazdan geliyorlar. 124 gündür Leyla bunu anlatıyor. Selam olsun Leyla Güven’e! Bugün cezaevlerinde 335 tutsak yoldaşımız, aynı şekilde Leyla’nın sesine ses, mücadelesine mücadele katıyor. Onlara da selam olsun! Leyla Güven ve yoldaşları barışçıl bir eylemle tıkanmış yolu açıyor.

'CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VAR'

Bugün cezaevlerinde kötü muamele var, işkence var. Açlık grevi yapan insanlara hücre cezası veriliyor, vitamin esirgeniyor. Bu nasıl bir adalet anlayışı, bu nasıl bir vicdan? Vicdanları kurumuş! Tek dertleri iktidarları, koltukları! Tek dertleri haksız kazançları, yolsuzlukları savaş politikaları.

İnsanlar barış umuduna sarılırken onlar çöktürme planları hazırlıyormuş. Ama biz diyoruz ki HDP var. HDP var olduğu sürece umut var, gelecek var. 

'BU SORUNLARIN HEPSİNİ SİZ YARATTINIZ'

Sizin beka sorununuz var mı? Yok. Sizin işsizlik sorununuz var mı? Var. İşte her yerde çökerttiler. Ekonomik krizi büyüttüler. Şimdi milli gelir açıklanıyor, GSYH açıklanıyor. Ekonomi küçülmüş, cari açık büyümüş, borçlar artmış, işsizlik artmış, zamlar her gün peş peşe geliyor. Çıkmış diyor ki beka sorunu var. Hadi oradan ne beka sorunu! Beka sorunu falan yok bu ülkede; çok büyük sorunlar var. Bu sorunların hepsini siz yarattınız. O yüzden de siz gidiyorsunuz, bu sorunları çözecek olan HDP geliyor. 

'HERKESE TERÖRİST DİYOR'

Türkiye'nin enerji sorunu var. Çünkü kaynakları yanlış enerji politikalarına harcadılar. Ve enerji sorununu çiftçiye haciz göndererek çözmek istiyorlar. Çiftçinin elektrik borcu yüzünden çiftçinin haklarına el koyuyorlar. Dörtte üç hakkına el koyarak çiftçiyi mağdur ediyorlar. Çiftçiye kredi vermek yerine 2018 rakamlarına göre 64 milyon lirasına el koyuyorlar, çiftçiyi borçlandırıyorlar. Bugün Türkiye’nin en bereketli toprakları burası. Buralar vadedilmiş topraklar. Musa, bütün ömrünü bu toprakları arayarak geçirdi. Geldiler bu toprakları da kuruttular! Bütün Türkiye'ye yetecek bu bereketli topraklarda yanlış sulama, yanlış enerji politikaları, yanlış tarım politikaları nedeniyle bugün çiftçi mağdur, Türkiye mağdur. Ama sorsanız beka sorunu var. Sorsanız herkes terörist, çiftçiler de terörist.  Patateslerin üstünü arayın, onlar da soğan gibi terörist çıkmasın!

Uyguladıkları tarım politikası Türkiye halklarını sadece yoksulluğa sürüklemedi, gıda güvenliğini de bitirdi. Gıda yoksulluğuna yol açtı. Tanzim satışlarla bunu çözeceğini sanıyor. Bütün bu sorunları hep birlikte aşacağız. Bu enkazı hep birlikte kaldıracağız.

'KAYYUMLARI SÜPÜRECEĞİZ!'

31 Mart’a kadar 7 gün 24 saat çalışacağız. HDP logosu gördüğümüz her yerde bilin ki o logo huzurdur, çözümdür. Türkiye’nin her yerinde herkes o logoya mührünü bassın. Ve bu sayede Türkiye bu ceberut iktidardan, bu tekçi anlayıştan her yerde kurtulsun. Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz dedik, biz yöneteceğiz. Bu kayyumları Türkiye’nin her yerinden faşizmin çöplüğüne hep birlikte süpürüp atacağız. 

Kayyum suçtur. Kayyum zulümdür. Bu suça bu zulme hep birlikte son vereceğiz. Sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle Türkiye’nin her yerinde AKP-MHP blokunu hep birlikte gerileteceğiz.

'SANDIKLARA SAHİP ÇIKALIM' ÇAĞRISI

Sandıklarımıza sahip çıkalım, müşahit olalım. Her oy bir devrimdir, her oy geleceğimize sahip çıkmaktır. Oylarımıza sahip çıkalım. Türkiye’nin neresinde bir Mardinli varsa çağıralım gelsin oyunu kullansın, iradesine sahip çıksın. Türkiye’nin neresinde Mardinliler varsa sandığa koşsun. Bu iradeye hep birlikte sahip çıkalım. Unutmayın, bizler umudun partisiyiz, Bizler yürüdükçe umut yürür, bizler yürüdükçe barışın yolu açılır. Bizler yürüdükçe tecrit de biter savaş da biter."