Temelli Siirt’te on binlere seslendi: Şimdi HDP zamanı

Temelli: "Sandıklara sahip çıkacağız. Bu adaletsizliğe Tuncer Bakırhan için, Selim Sadak için son vereceğiz. Bir daha böyle hukuksuzluk, adaletsizlik yaşanmasın diye oyumuza sahip çıkacağız. Biliyorum ki Siirt'te de HDP sandıklardan zaferle çıkacak.

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Kurtalan'daki halk buluşmasının ardından Siirt kent merkezinde gerçekleştirilen mitinge katıldı. Polislerce ablukaya alınan kentte HDP'nin seçim otobüsü halkın ilgisiyle karşılandı. Miting alanını dolduran on binlerin en önünde kadınlar yer aldı. Kadınların yöresel kıyafetleri ile yer aldığı mitingde geçler ağaçlarda, direklerde HDP bayraklarını dalgalandırdı. "Leyla Güven onurumuzdur", "Bijî Serok Apo" sloganlarının eksik olmadığı alanda, halk platformdan çalınan ezgiler eşliğinde halay çekti. Coşkunun bir an olsun dinmediği mitingde ilk olarak HDP Siirt Belediye Eşbaşkan adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar, halkı selamladı. Ardından HDP milletvekilleri halkı selamladı.

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli sloganlar eşliğinde platforma çıktı. Halkı selamlayan Temelli, yaptığı konuşmada, iktidarın ırkçı politikalara tepki göstererek, "Kafatasımızı ölçecek. 'Kürt bile değil' diyor. Bunu söylerken bile Kürtlere hakaret ediyor. 'Bile' diyerek Kürtleri ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor. Ben Kürdüm, Türküm, Türkiyeliyim. Bu ayrımcılığa, nefrete hep birlikte son vereceğiz. Bütün farklılıklarımızla mücadelemize devam edeceğiz. Bu farklılıklar bizim zenginliklerimizdir, renkliliğimizdir. Bizlere düşen ülkemize sahip çıkmaktır. Oyumuza, geleceğimize, kentimize, ülkemize de sahip çıkacağız. Bu hukuk, adalet mücadelesidir. Zalimin karşısında ne diz çökeceğiz ne de boyun eğeceğiz" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'

İmralı tecridine karşı devam eden açlık grevi eylemlerine değinen Temelli, Leyla Güven gibi mücadelelerini yükselteceklerini ifade ederek şöyle devam etti: "132 gündür bedeni ile hukuksuzluğa karşı direniyor. Selam olsun Leyla Güven'e. Bugün cezaevlerinde binlerce insan açlık grevinde. Açlık grevinde olanların içerisinde durumu kötü olanlar var. Cezaevlerinde kötü muamele, baskı, işkence var. Kimseyi yitirmek istemiyoruz. Bu talepler yasaldır, hukukidir. Talep çok açıktır. Adalet Bakanlığının yasalara uyulması istenmektedir. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla düzenli görüşebilsin. Bu mutlak tecrit son bulsun diyorlar. Masayı devirip süreci bitirenler, mutlak tecridi uygulayanlar, gizli gizli çöktürme planları hazırlayanlar ülkeyi çökertti. Bu adaletsizlikle bu ülke hiçbir yere gidemez. Her yerde adaletsizlik var. Mahkemelerde bile adaletsizlik var. Bakın bizim gözaltına alınan, tutuklanan arkadaşlarımızın hiçbir suçunu göremezsiniz. Bakın Sayın Demirtaş'a, Sayın Yüksekdağ’a.”

"Adalet kalmadı bu ülkede" diyerek konuşmasına devam eden Temelli, "Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere arkadaşlarımız FETÖ'cülerin fezlekeleri ile yargılanıyor. Bugün AİHM başvurumuzu kabul etti ve Büyük Daire'ye gönderdi. Bugün suç işleyerek arkadaşlarımızı tutuklayanlara, belediyelere kayyum atayanlara tek bir sözümüz var; yargı önünde adaletli bir şekilde yargılanacaksınız. Kayyuma sesleniyorum. Sen de yargılanacaksın" dedi.

Alana getirilen süpürgelerin polislerce alana konulmaması ve alıkonulmasına tepki gösteren Temelli, "HDP'liler her gün gözaltına alınıyor. HDP'lileri bulamazlarsa soğanlara saldırıyor. Bugün yeni bir uygulamaya geçmişler. Süpürgeleri gözaltına almışlar. Yahu bir devlet süpürgeden korkar mı? Herkes süpürgeleri hazırlasın, kayyumu, çöpü, çukuru temizleyip faşizmin çöplüğüne atacağız" diye konuştu. AKP iktidarının 17 yıldır iktidarda olduğunu ve ülkeyi yönetemediğini dile getiren Temelli, "Öyle çaresiz kaldılar ki, 17 yıldır ülkeyi yönetiyorlar, 'yeni bir başlangıç' diyorlar. Geçti Bolu pazarı, sür eşeğini Niğde'ye. Evet, bu ülkede değişim yaşanacak ama bu değişimi HDP yaşatacak" dedi.

Erdoğan'ın her şeyi siyasete alet ettiğini kaydeden Temelli, "Önce Kürtlere 'defolsun' dedi. Baktı olmuyor, cevabını aldı. Sonra HDP'liler 'teröristtir' dedi. Biz de diyoruz ki terörist değil, HDP'liyiz. Bu da tutmadı. Şimdi de çıkmış Kürtlere 'dinsiz' diyor. Bu ne demek yahu. Sen daha insanları tanımamışsın. İnsanları ayrıştırmayacaksın. İnsanları inançları üzerinden karşı karşıya getirmeyeceksin. Böyle Cumhurbaşkanı olur mu? İnsanları kimliğiyle, olmadı inançları ile bölüyor. Böyle bir sistem olur mu? Sabah akşam insanları bölüyor sonra da 'ben Cumhurbaşkanıyım' diyor. Nasıl Cumhurbaşkanısın. Ya Cumhurbaşkanı ol ya da AKP Genel Başkanı olarak kal. İkisi bir arada olmaz" dedi.

Halkın öfkesini ve kızgınlığını sandığa taşıması gerektiğini dile getiren Temelli şunları belirtti: “Öfkenizi de kızgınlığınızı da sandığa oy olarak, irade olarak yansıtacaksınız. Bunların bize karşı düşmanlaştırma politikaları asla karşılık bulmayacak. Evet, öfkeliyiz, kızgınız ama bunların oyununa gelmeyeceğiz.

Kurtalan'da, Bingöl'de, Muş'ta, Kars'ta iktidara geleceğiz. Bizim sorunlarımızı bilmeyen bu iktidardan hepimiz kurtulacağız. Bilmediği için bu halkın 'beka sorunu var' diyor. Ne beka sorunu? Senin iktidar sorunun var. İşsizlik sorunu var mı? Yoksulluk, işsizlik sorunu var. 17 yıldır bu sorunları çözememiş, bu ülkeyi milyon dolarlarca borçlandırmış, çıkıp 'beka sorunu var' diyor."

AKP mitinglerinde Erdoğan'ın gösterdiği sinevizyonlara tepki gösteren Temelli, "Bütün miting alanlarında arkasında bir sinevizyon, çıkıp bizi gösteriyor. Bu halk bizi çok iyi tanıyor. Sen Sarayında kilosu dört bin liradan beyaz çay içerken, sanırsın ki Sarayda doğdu. Sen bu halkı unut, halkın sorunlarını unut, Sarayında oturup beyaz çayını içip 'beka sorunu var' de. Sinevizyonlarda Yeni Zelanda katliamını gösteriyor. Bu kadar mı acze düştünüz. Orada masum insanlar ibadetlerini yaparken katledilmişler. Orada insanlar yaşamını yitirmiş, sen neden bunu gösteriyorsun. Bu katliamı seçim malzemesi haline getirenleri kınıyorum.

Şimdi HDP zamanıdır. Şimdi kentlerimizi kadınların kenti, emekçilerin kenti yapma zamanıdır. Siz hiç Osmangazi Köprüsü'nden geçtiniz mi? Siz Osmangazi Köprüsünden her gün geçiyorsunuz? Çünkü siz oradan geçseniz de geçmeseniz de onun parasını ödüyorsunuz."

İktidara geldiklerinde tüm kentlerde bütçelerini halk ile birlikte belirleyeceklerini söyleyen Temelli, "Bizim özlemimiz barıştır, demokrasidir, radikal demokrasidir. Bunu hep birlikte başaracağız. Kentlerimizden başlayarak bütün bir ülkeyi değiştireceğiz. O yüzden bir seçenek yarattık. Bunu anlamayanlar için bir kez daha söylüyorum. Tek başımıza iktidara gelemiyorsak demokrasi güçlerini AKP-MHP ittifakına karşı destekleyeceğiz. Bu demokrasinin zaferidir, bu barış isteyenlerin zaferidir. HDP tıkanan siyasetin önünü açmıştır. Bunu anlamayanlar 'HDP'nin oyu haramdır' diyor. Bizim oyumuz anamızın sütü kadar helaldir" dedi.

'TUNCER BAKIRHAN, SELİM SADAK İÇİN...'

Gece gündüz çalışacaklarını belirten Temelli, "Hakikatin, HDP'nin sesini her yere taşıyacağız. Ziraat Bankası'nın kredileri ile kendilerine medya kurmuşlar ve bize saldırıyorlar. Yalan haber yapıyorlar. Bir de diyorlar ki 'HDP düzeltsin'. Git kendin düzelt. Şimdi hakikatin sesi meydanlardadır. Bu sesin herkese ulaşması için çalışacağız. Sandıklara sahip çıkacağız. Bu adaletsizliğe Tuncer Bakırhan için, Selim Sadak için son vereceğiz. Bir daha böyle hukuksuzluk, adaletsizlik yaşanmasın diye oyumuza sahip çıkacağız. Biliyorum ki tüm Türkiye gibi Siirt'te de HDP sandıklardan zaferle çıkacak" diye konuştu.

Temelli, konuşmasının ardından bariyerlerin yanına giderek halkı selamladı. Temelli, yarın Eruh'taki halk buluşmasına katılacak.