TEV-DEM: Efrîn'de devrimin kazanımlarını koruyacağız

TEV-DEM, Türkiye'nin Efrîn düşmanlığının tüm Kuzey Suriye'ye düşmanlık anlamına geldiğini belirterek, uluslararası güçlere çağrıda bulundu.

TEV-DEM, Efrîn'e dönük düşmanlığa ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'PLANLARIN BAŞINDA TÜRK DEVLETİ GELİYOR'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler başta Suriye ve Kuzey Suriye ile Rojava’da tüm halklar için toplumsal adaletin sağlanması, savunma ve barış ortamının korunması ve aynı zamanda demokratik bir sistemin oluşturulması için büyük bir mücadele veriyoruz.

Fakat buna karşın bölgedeki gidişatın yönünü başka mecralara kaydırmak isteyen güçler de vardır. Bu güçler Suriye’ye dönük komplolar geliştirerek başka planlar devreye koymaya çalışmaktadırlar.

Bu güçler aynı zamanda Suriye’de iç çatışmanın çıkmasında ve halkın kanının dökülmesinde parmağı olan güçlerdir. Bunlar şimdi de Suriye’yi parçalamak suretiyle kendi hayallerini gerçekleştirme peşindeler.

Bu planların başında ise Türk devleti gelmektedir. Bunda Suriye’deki sorunların çözümü olmadığı gibi, Suriye halklarının hiçbir çıkarı da yoktur.

Son dönemlerde Türkiye ile İran arasında birçok görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmeler sonucunda halkımızın kazanımlarına karşıt kimi anlaşmalar da yaptılar.

Türk devleti ile İran arasındaki çelişkilerin tarihi Osmanlı ve Safevilere kadar uzanmaktadır. Bu çelişkilere rağmen halkımıza düşmanlık yapmak için bir araya geliyorlar.

İçine girilen bu durum demokratik ulus projesine ve halkımızın Rojava kuzey Suriye’de geliştirdiği demokratik sisteme karşıdır.

Türk devleti Rusya ve İran ile yaptığı görüşmelerinde kendi uygulamalarına sessiz kalmaları için birçok taviz verdi.

Bu görüşmelerden sonra Türk devletine ait keşif uçakları Efrîn üzerinde keşif yapmaya başladılar. Bu, halkımıza dönük savaş anlamına gelmektedir. Bu durum uluslararası sözleşmelerin ve birleşmiş milletler yasalarının çiğnenmesidir. Türk devleti yalan propagandalarla halkımıza saldırı gerekçelerini yaratmaya çalışıyor. Bununla da halkların demokratik sisteminin uygulanmasının önüne geçmeyi amaçlamaktadır."

'ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ SÜRECEK'

Halkın özgürlük yürüyüşünün süreceğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu mücadelesiyle terörizmin sonunu getirerek demokratik sistemini inşa edecektir. Ama aynı zamanda Suriye’de rol oynayan, etkisi olan uluslararası güçlere de Türk devletinin tehdit ve uygulamalarına karşın kendi sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi.

'TÜRK DEVLETİ DURDURULMALI'

TEV-DEM, açıklamasında şunları da kaydetti:

"Halkımız terörün olduğu yerde büyük bir iradeyle savaşarak büyük bir kahramanlık gösterdi. Bununla da yeni bir tarih yazdı. Kobanê, Reqa, Şedadê bunun en canlı örneklerdir. Bu örnekler bizim barış ve çözüm yolunda yürüdüğümüzü göstermektedir. Halkımız bu yerlerde olduğu gibi, Efrîn’de de saldırılara karşı direnerek devrim kazanımlarını koruyacaktır. Efrin direnişiyle geliştirilen kuzey demokratik federatif sistemin mihenk taşı olacaktır. Ancak Türk devletine karşı uluslararası yasalar gereği dur denilmelidir.

Eğer Türk devleti bu uygulamalarına devam edecek olursa, halkımız da buna karşı direnişini sürdürecektir. Bu da uluslararası yasalar gereği en meşru haktır. Onun için etki gücü olan kesimler demokratik projeye destek vermelidirler. Bu proje Suriye ulusal çözüm projesidir. Onun için uluslararası güçler de sessiz kalmamalıdırlar. Çünkü Efrîn’e dönük düşmanlık tüm Suriye’ye ve demokratik projeye dönük düşmanlıktır.”