TEV-DEM Eşbaşkanı: Süleymaniye saldırısı çok yönlü

TEV-DEM Eşbaşkanı Ruken Ehmed, 7 Nisan’da Süleymaniye Havaalanı'na dönük SİHA saldırılarının hedefinin çok yönlü olduğunu belirterek, “Kürt ulusal birliğinin yanı sıra DAİŞ’e karşı mücadelede de hedefleriydi” dedi.

3 Nisan 2023 tarihinde Süleymaniye’den kalkan uçuşlara hava sahasını kapatan Ankara hükümeti 7 Nisan’da da Süleymaniye Havaalanı'na silahlı insansız hava araçlarıyla saldırdı. Başûrê Kurdistan’da istediği her yere saldırabilen Türk devleti daha önce de Süleymaniye’de sivil yerleşim alanları ve hizmet kurumları gibi birçok yeri bombalamıştı.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Ruken Ehmed, Süleymaniye Havaalanı'na dönük yapılan saldırı ve bu saldırıların amaçlarını ajansımıza değerlendirdi.

Ruken Ehmed, Qamişlo ve Süleymaniye arasında Kürt Ulusal Birliğine ilişkin görüşmelerin yapıldığı süreçte bu saldırının gerçekleşmesinin tesadüf olmadığına işaret ederek, şunları ekledi: “Bir süredir Kürt Ulusal Birliğine ilişkin tartışmalar ve çabalar var. YNK Lideri Bafıl Talabani’nin Rojava’ya ziyareti bunun bir temeli oldu. Süleymaniye, Qamişlo ve Amed arasında gidiş-gelişler var. Özellikle Süleymaniye bölgesi, Kürt ulusal birliği çalışmaları için önemli bir yer. Süleymaniye Havaalanını hedef almak aslında Kürt halkının ulusal birliğini hedef almaya yöneliktir. Ulusal birlik çalışmalarına gölge düşürmek istediler. Böylesi bir dönemde bu saldırının gerçekleştirilmesi şüphesiz tesadüf değil.”

SALDIRININ HEDEFLERİ

7 Nisan’da Süleymaniye Havaalanına dönük yapılan saldırının amacına da değinen Ruken Ehmed, Türk faşist iktidarı ve işbirlikçilerinin hedeflerini şöyle sıraladı: “Ortadoğu ile tüm insanlık için umut ve ilham kaynağı olacak Kürt ulusal birliği, halkımızın ulusal birlikten umut ve beklentileri, her iki bölgede de huzur ve istikrar ortamının bozulması hedeflendi. Yine Bakûrê Kurdistan ile Türkiye’de yapılacak ve Kürtleri önemli düzeyde etkileyecek 14 Mayıs seçimleri ve tüm dünyanın başına bela olan DAİŞ’e karşı mücadelesini sekteye uğratmayı amaçladılar. (Hedeflenen grubun DAİŞ’le mücadele ekibi olduğu belirtiliyordu.)”

Ruken Ehmed, Kürtler ve bölgede yaşayan tüm halk birleşenleri için büyük tehlike arz eden bu saldırıyı meşrulaştırmak isteyen KDP’ye de uyarıda bulunarak, “KDP’nin Türk devleti tarafından düzenlenen bu saldırıyı meşrulaştırma açıklamalarını doğru görmüyoruz. Bu konuda sizleri bir kez daha uyarıyoruz. Özellikle Süleymaniye halkımız başta olmak Başûrê Kurdistan halkımız duyarlıdır. Bu saldırının ne anlama geldiğinin ve ne için yapıldığının farkındalar” diyerek konuşmasını sonlandırdı.