'Tevgera Azadî bir alternatif ve umut olarak geliyor'

Güney Kürdistan'da yönetim düzeyinde en fazla kadının yer aldığı ilk parti olarak kurulan Tevgera Azadî, dün kongresini gerçekleştirdi. Kongreye katılan kadın ve gençler, sorunlarının çözüm yeri olarak Tevgera Azadî'yi gördüklerini kaydetti.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi'nin (Tevgera Azadî) Irak'ta resmiyet kazanmasından sonra dün Süleymaniye'de kuruluş kongresini yaptı. Güney Kürdistan ve Irak'ın farklı bölgelerinden 700 delege ve yüzlerce yurttaşın katılımıyla yapılan kongrede kadın ve gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Parti yönetiminde de gençler ile kadınların temsiliyeti büyük yankı uyandırırken, kongreye katılan gençler ile kadınlar toplumun yaşadığı sorunları katmerli bir şekilde yaşadıklarını ve çözüm yeri olarak da Tevgera Azadî'yi gördüklerini dile getirdi.

'KADINLAR SADECE KATILIMCI DEĞİL'

Gençlerin sadece kongreye katılımcı olarak gelmediğini yönetim ve karar mekanizmasında yer aldığını belirten Soma Ferhad isimli genç kadın, "Gençler ile kadınların kongreye çok yoğun bir katılımı var. Diyebiliriz ki hemen hemen tüm il ve ilçelerden çok yoğun bir katılım var. Bu katılım sadece üye düzeyinde değil. Gençler ve kadınlar kongrede önemli görevler de üstlenip yönetimde de yüksek oranda yer alıyor" dedi.

ALTERNATİF VE UMUT

Gençler ile kadınların Güney Kürdistan'da büyük sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Soma Ferhad, Tevgera Azadî'ye olan ilginin ise arayış olduğunu kaydetti. Soma Ferhad, "Partimizin kongresinin bu kadar büyük bir katılım ve coşkuyla yapılması bölgede yaşanan sorunlara bir cevaptır. Aynı zamanda sorunların çözümüne yönelik bir arayıştır. Özellikle Güney Kürdistan'da siyasi partilerin bu kadar kriz yaşadığı ve yaşanan sorunların başlıca sebebi olduğu bir dönemde Tevgera Azadî bir alternatif ve umut olarak geliyor" diye konuştu.

'KADIN VE GENÇLER YÖNLERİNİ TEVGERA AZADÎ'YE ÇEVİRİYOR'

Gençler ile kadınların kongreye yoğun katılımının nedeninin partinin programı olduğunu söyleyen Qeywan Merûf isimli genç kadın da Güney Kürdistan'da bir partinin kadın ve gençlerin bu kadar yüksek katılımıyla ilk kez kongresini yaptığını ifade etti. Qeywan Merûf, "Güney Kürdistan'da toplumun geneli büyük sorunlarla boğuşuyor. Ancak gençler ve kadınlar bu sorunları katmerli bir şekilde yaşıyor. Bu iki sınıf, sorunların çözümü için bir arayış içerisinde. Tevgera Azadî'nin programı da buna elveriyor. Bunun için gençler ve kadınlar yönlerini Tevgera Azadî'ye çeviriyor. Bu bizim için mutluluk verici bir şey."

'YÜRÜYÜŞÜMÜZ BAŞARI GETİRECEKTİR'

"Güney Kürdistan'ın son 26 yılına baktığımızda egemen partileri programının resmini çok açık bir şekilde görüyoruz" diyen Qeywan Merûf, şunları dile getirdi: "Bu partiler sadece kendi çıkarlarına odaklandılar. Sadece kendi iktidarlarını toplum üzerinde tahkim etmek dışında bir şey yapmadılar. Ama Tevgera Azadî'ye büyük bir ümit bağlamış büyük bir kesim var. Bu ümidin boşa çıkmayacağına da inanıyoruz. Bizler toplumun ezilen sınıf ve kesimlerinden bu işe başladık. Bu yürüyüşümüzün başarı getireceğine hiç kuşkum yok."

'YENİ BİR YAKLAŞIM GEREKİYOR'

Saman Qabîl isimli genç de bölgedeki sorunların eski yöntemle çözülemeyeceğini ve yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: "Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın birçok bölgesinden büyük bir katılım var. Tevgera Azadî yıllardır, çalışmalarını sürdürüyor ama ilk kez resmiyet kazandı. Bu esas üzerine kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bölgemizde çözülmeyi bekleyen çok büyük sorunlar var. Bunun müsebibi de yıllardır iktidarı ellerinde bulunduran partilerdir. Bu sorunların çözümü eski yöntemlerle olmaz. Bunun için yeni bir programa ihtiyaç var. Bizler de bu sorunlara köklü çözümler üretebilecek programa sahibiz."