Tiryaki: Tecridin hiçbir izahı yok

Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecridin ve görüşme taleplerinin reddinin de hiçbir hukuki gerekçesinin olmadığını belirterek, direnişin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in tecride yaktığı direniş meşalesini toplumu ısıtmaya başladığını belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikasının dünyada benzerinin olmadığına dikkat çeken HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye’nin modern hukukun gerekliliğini askıya alarak, evrensel insan haklarına aykırı politikaları uygulamakta ısrarcı olduğunu söyledi. Öcalan üzerindeki tecridin, tolere edilebilir hiçbir yanının olmadığını; hukuk ve yasa kavramlarıyla izah edilemeyeceğini kaydeden Tiryaki, zaten avukatların başvurularının da hukuki sebeplerle reddedilmediğine işaret etti.

Kürt Halk Önderi üzerindeki tecride karşı direnişe öncülük eden DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in, bu başkaldırı meşalesiyle toplumun büyük bir kesimini ısıttığını belirten Tiryaki, dünyanın bir çok yerinde bu sesin yankılandığını dile getirdi. Özellikle direnişlerin merkezi olan cezaevlerine dikkat çeken Tiryaki, şöyle devam etti: “Halkımız artık bu hukuksuzluğu kabul etmiyor. Tutsakların aileleri ile görüşme hakkının bile askıya alınmasına radikal tepki gösterilmeye başlandı. Batman’dan Nasır Yağız’ı örnek olarak göstermek istiyorum. Uzun yıllar HDP çalışmaları yürüten Nasır, kendisine açılan davalardan dolayı buradan ayrılmak zorunda bırakılıyor. Batmanlı hemşerimiz Nasır Yağız şimdi Hewlêr’de süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcisi. Yine bir Batmanlı arkadaşımız sevgili Sedat Akın da cezaevinden tahliye olduktan sonra evinde açlık grevi eylemini sürdürüyor.”

Halkın tecrit konusunu, yerel seçim çalışmalarından önde tuttuğunu belirten Tiryaki, temel gündemin ise tecride karşı başlatılan açlık grevi eylemi olduğunu söyledi.