Tiziz Köprü'sü devletin beka sorunu oldu

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın hala tutuklu olmasına gerekçe gösterilen Tiziz Köprüsü'nün yeniden yapılmasına onay veren 50 belediye meclis üyesi ifade verdi.

Van'ın Çatak ilçesine 10 km mesafede bulunan Körüklü Vadisi'ne vatandaşların geçişini sağlamak amacıyla 1992 yılında belediye tarafından yapılan Tiziz Köprüsü, DBP’li Belediye döneminde yeniden restore edildi. Ancak 2016 yılında kayyum atamaları ve belediyelerin gasp edilmesi ile Tiziz Köprüsü hedef haline getirildi. Gaspçı Gürpınar Kayyumu köprüyü daha sonra tamamen yıktı.

Mahkemeler köprünün yeniden yapımını "Örgüt talimatı" olarak değerlendiriyor. Bölge Jandarma Komutanlığı, tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın duruşmasına bir yazı göndererek "Köprü örgüt mensuplarının eylemlerde rahat geçişini sağlamak amacıyla yapıldığı tarafımızdan tespit edilmiştir" iddiasında bulundu.

KÖPRÜ YAPIMINA EVET DİYEN 50 ENCÜMENE SORUŞTURMA

Kaya’nın yargılaması sürerken "Örgüte yardım ettiği" iddia edilen köprü ile ilgili bir soruşturma daha başlatıldı. Soruşturma kapsamında köprünün yeniden yapılmasına onay veren Van Büyükşehir Belediye Meclis üyesi 50 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Meclis üyeleri meclis toplantısında "Evet" dedikleri için soruşturmalık oldu. Soruşturma kapsamında emniyete ifadeye çağrılan Meclis Üyelerine, "Köprüyü örgüt talimatıyla mı yaptınız?" gibi sorular soruldu.

Köprünün yapıldığı bölgede bulunan Körüklü Köyü 1990’lı yıllarda yakılarak boşaltıldı. Köyün boşaltılması nedeniyle kışın köyde bulunmayan köylüler yaz aylarını toprakları ve hayvanları için köyde geçiriyor. Bu açıdan köprü köylüler için oldukça büyük önem taşıyordu.

'KÖPRÜYE ÖRGÜT MENSUPLARI GEÇEMEZ DİYE Mİ YAZALIM'

1992 yılında yapılan köprüyü 24 yıl boyunca sorun yapmayan devlet, DBP’li Belediyenin Çatak’ta seçimleri kazanmasının ardından köprüyü adeta devlet için beka sorunu haline getirdi. Söz konusu köprünün yeniden onarımı için 2014 yılında halk imza toplayarak belediye yönetimine sunmuş ve bu talep üzerine köprü yeni baştan yapılmıştı.

Köprüyü tamamen yıkmakla kalmayan devlet, köprünün yapımında emeği geçen herkese de dava açtı. Hala Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın dava dosyasına en önemli "delil" olarak Tiziz Köprüsü’nün restorasyonu konuldu.

KARAKOYUN: KÖPRÜYÜ VATANDAŞLARIN TALEBİYLE YAPTIK

Haklarında açılan davayı değerlendiren Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Handan Karakoyun, "Geçmişte özel idare tarafından yapılan köprü işlevsiz kalınca halkımızın vadiye geçişlerini kolaylaştırmak için bu köprüyü yapma kararı aldık. Orada yaşayan yurttaşlarımızın talebi ile gündemimize böyle bir konu geldi.

Vatandaşların talebini dikkate alarak hareket geçtik. Zaten köprü 90’lı yıllarda yapılmış ve biz sadece bakım ve onarımını yaparak daha güçlü bir hale getirdik. Kayyumlar bu tür konular üzerinden kendilerini meşru kılmaya çalışıyor. Çalışmalarımıza aynen devam edeceğiz. Halkımızın ihtiyacı olan her yerde olacağız" diye konuştu.