TOKİ, geri aldıklarını satıyor

TOKİ, Van’da depremzedelerden geri aldığı konutları yeniden satışa çıkardı.

Van’da 2011'de yaşanan deprem sonrasında depremzedeler için yapılan ve maliyeti 35 bin TL'yi bulan konutları 85 bin TL'ye satmıştı. Konutların teslimatından sonra binlerce kişi TOKİ konutlarına olan borçlarını ödeyemediği için icralık olmuştu. Konutların büyük kısmına el koyan TOKİ, depremzedelerden geri aldığı konutları 30 Nisan'a kadar satışa çıkardı.

Van merkez ve Erciş ilçesinde yaşanan iki büyük depremde 644 kişi yaşamını yitirdi, 4 binden fazla kişi ise yaralandı. Bu iki büyük depremde binlerce konut yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü. Deprem sonrasında depremzedeler aylarca kışın soğuğunda kar altında, çadırlarda kaldı. Depremzedeler için başta Kürtler halkının topladığı yardımlar olmak üzere dünyanın birçok yerinde yardımlar Van’a geldi, ancak AKP tarafından dağıtılmadı. Toplanan yardımlarla yapılan ve 35 bin TL'ye mal olan konutlar AKP tarafından depremzedelere 85 bin TL'ye satıldı.

TOKİ tarafından yapılan konutların bir kısmı evleri yıkılan vatandaşlara verilirken, geri kalanı ise kiracılara verildi. Yaklaşık 7 yıldır TOKİ tarafından yapılan konutlara yerleşen binlerce kişi, devletin koyduğu borç nedeniyle icralık duruma düştü. Deprem konutlarına yerleşen kiracıların bir kısmı ise borçlarını ödeyemediğinden dolayı devlet tarafından konutlarına el konuldu. Devlet tarafından el konulan deprem konutları, yeniden satışa çıkarıldı. TOKİ, 2011 depreminden sonra yapılan konutlardan Edremit'te 61, Kalecik 4 adeti satışa çıkardı.

Konut almaya hak kazananlar arasında gerçekleştirilecek kura çekiminin 4 Mayıs Cuma günü gerçekleşeceği belirtilen TOKİ duyurusunda, "Kura çekimi 4 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşecektir. Kurada Edremit ve Kalecik bölgeleri için ayrı ayrı konut sayısı kadar asil alıcı belirlenecek olup, aynı anda asil alıcıların konutları da kura ile belirlenecektir. Her bir bölge için konut sayısının tamamı kadar yedek alıcı belirlenecektir. Satışa sunulan konut sayısından daha az başvuru olması durumunda kura çekilişi yapılmayacaktır" ifadelerine yer verildi.