Trump: Türkler çok zor bir durumda

ABD Başkanı Donald Trump, Türk devletinin S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türklerin çok zor bir durumda olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Türk devletinin S-400 dosyası nedeniyle açık bir şekilde eleştirmekten kaçınarak, “iyi ilişkiler” geliştirmek istediklerini belirtti.

“Samimi söylemek gerekirse, çok karmaşık bir durum” diyen Trump, “Onlar (Türkler) çok zor bir durumdalar” diye ekledi.

Amerikan Kongresi bir çok kez yürütmenin Türkiye’ye, S-400’lerden vazgeçmemesi halinde yaptırım uygulaması için kararlar aldı.

Pentagon, Haziran ayı başında Ankara’ya resmi olarak 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı. Aksi halde Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılacağı uyarısı yapılmıştı.

Washington, Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerinin F-35 uçaklarının teknolojik sırlarını çözme riski olduğunu düşünüyor.

KAÇAMAK CEVAPLAR VE OBAMA'YA SUÇLAMA

Donald Trump’a göre, mevcut durumun sorumlusu eski demokrat başkan Barack Obama. ABD Başkanı, “Obama yönetimi onlara Patriot füzeleri satmak istemiyordu (...) Bu çok uzun sürdü” dedi.

Beyaz Saray’ın fikir değiştirdiğini belirten Trump, dosya üzerinde çalıştıklarını söyleyerek kaçamak cevaplar verdi. 

Türkiye’nin sipariş ettiği F-35 konusuna ilişkin de konuşan Trump, “Türkiye 100’den fazla F-35 uçağı sipariş etti. Daha da fazlasını sipariş etmeyi planlıyor. Ama Rus yapımı bir füze sistemi olduğu için, 100’den fazla uçak almaları yasak” dedi.

TÜRKİYE’Yİ SAVUNMAM

“Şimdi Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını satmayacağımızı söylüyoruz” diyen Trump, şunları ekledi: “Ben diğer ülkeleri savunmam, Türkiye’yi de savunmam. Sadece Erdoğan’la iyi bir ilişkimiz var. Patriot sistemlerini çok almak istedi. Ama gerçekten istemediği bir sistemi almak için Rusya ile anlaştı. Bir anda biz de dedik ki tamam size Patriot satalım. Rus füze sistemi satın aldığı için milyarlarca dolarlık uçağı şimdi satmamıza izin verilmiyor. Bu adil bir durum değil.”

Trump, “İçinde bulundukları durum çok zor. Bizim de ABD olarak içinde bırakıldığımız durum çok zor. Buna rağmen çözmeye çalışıyoruz. Ne olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Trump tarafından savunma bakanlığına aday gösterilen ve halen Kara Kuvvetleri Bakanı olarak görev yapan Mark Esper de Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımına tepki gösterdi.

Amerika’nın Sesi radyosunun internet sitesine göre Esper, Ankara’nın kararını “hayal kırıklığı” olarak niteledi.