Türk yargısı Surlu çocuklara hapis cezasında diretti

Soykırımcı saldırılar sırasında Sur'da mahsur kalan ve haklarında dava açılan çocuklara bir kez daha hapis cezası verildi.

Amed'in Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' ve soykırımcı saldırıların ardından 103 gün süren çatışmalar nedeniyle 11 çocuk ilçede mahsur kalmış, ardından açılan koridorla tahliye edilmişti. 11 çocuk hakkında yerel mahkemenin verdiği kararın İstinaf Mahkemesince bozulmasının ardından dava yeniden görüldü. 

ÇOCUKTAN 'ÖRGÜT ÜYESİ' ÇIKARDILAR!

Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davanın 4’üncü duruşmasına, tutuksuz yargılanan bazı çocuklarla avukatları katıldı. Savcı, çocukların kendi istekleriyle örgütün amaçları doğrultusunda hareket ettiklerini ve örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduklarını iddia etti. 

Savcı, çocukların “örgüt üyesi olmak” suçundan cezalandırılmasını, “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçu yönünden kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarını istedi. Savcı, tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak haklarında tahliye kararı verilmesini istedi.

Mahkeme, yasal düzenlemeye göre; iddianamenin kabulünden sonra ve davanın esası hakkında savunma ile Türkçe dışında bir dilde savunma yapılamayacağını ileri sürdü.

CEZALAR

Mahkeme heyeti, çocuklara daha önce verdiği cezaların aynısını verdi. Tutuksuz yargılanan M.F.D., S.K., F.B., M.S.K. ve A.A'ya "Örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla verdiği 6 yıl hapis cezasını çocukların sabıkasız oluşu, suç tarihinde 12 ila 15 yaşları arasında olması, duruşmalardaki iyi hallerini takdiri indirim sebebi sayarak cezalarını 2,5 yıla kadar indirdi. Mahkeme, tekrar suç işlemeyecekleri yönünde kanaate varıldığı gerekçesiyle 5 çocuğa verilen cezayı erteleyerek, çocukların 3 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verdi.

Mahkeme, çocuklardan R.A., R.H. ve Ş.A. için "Örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla 3 yıl 4'er ay hapis cezası verdi ve cezalarını ertelemedi. "Örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla tutuklu çocuklardan F.Y. ve M.Ç'ye 4 yıl 5 ay 10'ar gün, Ö.S.'ye ise 5 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, 11 çocuğa toplam 36 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verdi. 

KÜRTÇE SAVUNMAYA CEZA!

Ayrıca mahkemede Kürtçe savunma yapmakta ısrar eden Ö.S.’nin, “duruşmalardaki olumsuz davranışları” ileri sürülerek cezasında indirim yapılmadı.