Türkiye’de turizm sektörü iflasın eşiğinde

Türkiye ekonomisinde dış ticaret açığının kapatılmasında önemli bir kalem olan turizm sektörü can çekişirken, açık ise gittikçe büyüyor.

Türkiye'nin AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleriyle yaşadığı sorunlar ve Kürt illerinde yoğunlaşan çatışmalar Türkiye'de ekonomik ve siyasal krizi tetikliyor. Kısa vadeli ve dönemsel müdahalelerle ayakta tutulmaya çalışan Türkiye ekonomisinde dış ticaret açığının kapatılmasında önemli bir kalem olan turizm sektörü can çekişirken, açık ise gittikçe büyüyor.

İsrail ve Rusya ile tıkanan ilişkilerde geri adım atılmasının Türkiye turizmi, Rusya ile sorunlarını çözse de bir türlü canlanmadı. Türkiye'ye gelen turist sayısında ciddi azalma yaşanmaya devam ederken, tatil beldelerin başında gelen Antalya, Muğla, İstanbul, İzmir gibi turizm sektörüyle ayakta kalan esnaflar iş yapamadıkları için iflasın eşiğine geldi.

TURİZM SEKTÖRÜNDE KRİZ DERİNLEŞİYOR

Yaz ayları ve turizm sezonu olmasına rağmen, beklentilerini karşılayamayan turizmciler, AKP’nin Türkiye’yi çöküşe doğru sürüklediğini belirtti. Turizm alanında yaşanan kriz gittikçe derinleşiyor. Bu sektörde çalışan binlerce kişi ise işsiz kalmakla karşı karşıya.

Kriz nedeniyle yüzlerce otel ve işyeri kepenk kapattı, yüzlercesi de el değiştirmek zorunda kaldı. Turizm sezonu olmasına rağmen, oteller turist bulmakta zorluk çekiyor. Kampanya ve indirimlere rağmen yerli ve yabancı turist çekemeyen oteller, iflas etmemek için binlerce çalışanı da işten çıkardı. Otellerin tek tek kapandığı, binlerce insanın işsiz kaldığı turizm beldelerinde ise, esnaf iş yapamaz hale geldi. Turizm sayesinde ayakta kalabilen esnaf, turist sayısında yaşanan azalma nedeniyle satış yapamadan kepenk kapatıyor.

‘OTELLERİN YÜZDEN 70 İLE 80’İ BOŞ DURUMDA’

Antalya’da bir turizm acentesinde taşımacılık alanında çalışan Ahmet Demir adlı yurttaş, Antalya’da turizmin sektörünün bitme noktasına geldiğini belirterek, binlerce insanın işsiz kalmakla karşı karşıya kalacağını söyledi. Eskiden her gün yüzlerce turisti havaalanından otellere götürdüğünü dile getiren Demir, “Antalya, bir dönem her yerde turist kaynıyordu. Her gün yüzlerce turisti otellere taşıyordum ama bu gün, Antalya’da turist bulmak bile imkansız hale geldi. Otellerin yüzden 70 ile 80’i boş durumda. Bu sektör artık zarar ediyor. Günde artık bir veya iki turist ya taşıyor ya taşımıyorum. Otellerin indirimlerine rağmen, bu sektör tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Geçen yıl Rusya’yla yaşanan kriz vardı, bu yılda Almanya ile yaşanan kriz var. Yani Türkiye böyle devam etmesi halinde turizm sektörünü bitirecek” dedi.

‘ÇOK YAKINDA BU EKONOMİK KRİZ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK’

Antalya’nın Kemer ilçesinde ajansımıza konuşan bir esnaf ise, yaşanan krizi ANF’ye şöyle değerlendirdi: “Türkiye; hem Kürdistan’ta hem de Rojava’da Kürtlere karşı başlattığı savaş nedeniyle kendi sonunu hazırlıyor. Zaten ekonomi kriz nedeniyle ülke batacak duruma geldi. AKP kendi iktidarı için, ülkenin tüm bütçesini biz Kürtleri yok etmek için kullanıyor. Ama bunu asla başaramayacaktır. Çok yakında bu ekonomik kriz gün yüzüne çıkacak. Bu bizlerden saklamaya çalışıyorlar. Bu yüzden Kürdistan ve Rojava’da bir savaş yürütüyorlar. AKP, Kürtlere karşı başarı sağlayamayınca, bu seferde Almanya kriz yaratarak, ekonomik çöküşü saklamaya çalışıyorlar. Ama farkında değiller. Türkiye’de ayakta kalabilen bir sektör kalmadı. Tarım, hayvancılık ve sanayi zaten bitmiş durumdaydı. Bir tek turizm sektöre ayaktaydı, o da yaratılan krizler nedeniyle bitme noktasına geldi.”