Türkiye Kerkük'teki çeteleri eğitiyor

Türk Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın ziyaretinden sonra Türkiye'nin Irak ve Kerkük'e ilişkin kirli planları daha fazla netlik kazandı. Kerkük'te çeteler Türk devleti tarafından eğitiliyor. 

 

Kerkük'ü geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Fatih Yıldız, Kerkük işgalinin devam edeceğini tekrarladı. İşgal ile yetinmeyen Türk devleti şimdi de şehir yönetimlerine müdahale ediyor. 

Büyükelçinin son ziyaretinin ardından Türkmenlerden oluşan çeteler, Kerkük'ün Daqûqê kasabasında eğitim almaya başladı. Çetelere eğitim verenler ise Türk subayları. Daqûqêli olan ve güvenlik gerekçesi ile ismini vermek istemeyen bir yurttaş, ANF'ye bilgi verdi.

PARA VE ASKERİ İHTİYAÇLAR TÜRK DEVLETİNDEN

KDP Yöneticisi Casim Mihemed Robîtan'ın çetelerin silahlı eğitim görmesine izin verdiğini söyleyen Daqûqêli yurttaş, "Bu eğitim yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Bu eğitimde çetelere silahlı ve siyasi eğitim veriliyor" ifadelerini kullandı. 

Kerkük işgalinin devamı için çetelerin eğitildiğini söyleyen yurttaş, eğitimin ardından çetelerin Daqûqê'de konumlandırılacakları bilgisini paylaştı. Çetelerin Türkmen veya Türkmen yanlılarından oluşması gerektiğine dair kurallar da olduğunu vurgulayan Qaqûqêli yurttaş, çeteler için 532 bin Irak Dinarı'nın ayrıldığını, bu para ve askeri ihtiyaçların da Türk devleti tarafından karşılandığını vurguladı. 

IRAK VE BÖLGESEL HÜKÜMET SESSİZ

Türkiye'de eğitim gören çetelerden 600'ü Kerkük'e yerleştirilmişti. Türk Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın ziyaretinden sonra çetelere artık Kerkük'te eğitim verilmeye başlandı. Türk devleti özellikle son aylarda gün geçtikçe Irak ve Kerkük'e askeri ve siyasi alanlarda daha fazla müdahale etmeye başladı. Fakat şimdiye kadar ne Irak hükümeti ne de Bölgesel Hükümet işgalin derinleşmesine ve Türk devletinin müdahalelerine karşı ciddi bir tutum sergiledi.