Türkiye ve Kürdistan kentlerinden Efrîn'e destek

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde, AKP-MHP rejiminin Efrîn'e dönük işgalci saldırıları protesto ediliyor. Efrîn'e destek mesajlarının verildiği eylemlerde, Türk devletinin sivilleri de katlettiği belirtildi.

VAN

Özalp’ta yapılan basın açıklamasını HDP Özalp İlçe Yöneticisi Şefik Enüştekin okudu.

Enüştekin, tarihsel olarak Türkiye’ye karşı her zaman tehditkar bir tutum izlemiş olan Rusya’nın desteğiyle AKP'nin Türkiye halklarına ağır bedeller getirecek bir işgal girişiminde bulunduğuna dikkat çekti.

Enüştekin, "Efrîn’e saldırı başta tüm Kürt halkı olmak üzere tüm ezilen halklara yönelik bir saldırıdır. Siyasi iktidarın yoksullaştırmaya ve adaletsizliğe dayalı yönetim anlayışını Efrîn’e saldırı ile örtbas etmeye çalışması kabul edilemez" dedi.

İpekyolu ilçesinde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP İpekyolu İlçe Yöneticisi Fikret Duman ise "Tüm dünyayı IŞİD belasından kurtaran Kürtlere yönelik, böylesi bir saldırıya karşı sessiz kalan ve örtülü olarak destek sunan devletler de  bu haksız işgal girişimi sonucu oluşacak tüm mağduriyetlerin ortağıdır" dedi.

Duman, çözümün  savaş değil, barış olduğunu kaydetti.

Duman, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Efrîn halkının yaşam alanına, yaşam hakkına yönelik gerçekleştirilen saldırılar karşısında tüm halklarımızı, duyarlı tüm kesimleri ve uluslararası kamuoyunu sesimize ses vermeye, barış çağrılarını yükseltmeye çağırıyoruz.”

HATAY

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri de Efrîn'e dönük işgalci saldırıları İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla protesto etti. Açıklama sırasında dernek binasının etrafını ablukaya alan polis, uzun namlulu silahlarla bekledi. "Efrîn savaşına hayır" pankartının asıldığı toplantıda konuşan İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can, havuz medyasının kullandığı dile tepki göstererek, savaş çığırtkanlığı yapıldığını söyledi. 

Can, "Hatay'da yaşayan insan hakları savunucuları, sivil toplum ve emek örgütleri olarak siyasi iktidarın itidalli davranmasını  istiyoruz. Bunun yanında ana akım medyanın savaş çığırtkanlığından  vazgeçmesini istiyor, savaşı kışkırtıcı dilini kınıyoruz. Medyayı savaş politikalarına karşı barıştan huzurdan ve kardeşlikten yana olanların sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Kısacası siyasal iktidar, askeri operasyonları durdurmalı. Savaş politikasına son vermelidir. Türkiye içerde ve dışarıda barışçıl politikalar geliştirmeli ve bir an önce barışın tesisi için çaba göstermelidir" dedi. 

Açıklamanın sona ermesine rağmen polisin bina çevresindeki ablukası devam etti.

MERSİN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, saldırıları parti binası önünde protesto etmek istedi. Ancak binanın etrafını ablukaya alan polis, açıklamayı engelledi. Bunun üzerine parti binasında düzenlenen toplantıda konuşan HDP Mersin İl Eş Başkanı Fatmagül Demirtag, Efrîn'de Kürtlerin, Türkmenlerin, Asurilerin, Ermenilerin ve Arapların birlikte yeni bir yaşamı hayata geçirmeye çalıştığını belirtti. Efrîn'in Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını vurgulayan Demirtag, AKP'nin iç politikada yaşadığı sıkışıklığı aşmak için Efrin'e saldırdığını dile getirdi. Demirtag, "Saldırı derhal durdurulsun çünkü biz bu savaşın bir parçası olmayacağız" diye konuştu. 

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilmek istenilen protesto öncesi polis, onlarca zırhlı araçla HDP Yüksekova İlçe Örgütü binasını ablukaya aldı. İlçe Emniyet Müdürü ile birlikte parti binasına giren polislerin bekleyişi devam ediyor. Emniyet müdürünün "Herhangi bir etkinlik yapmayın" tehdidinde bulunduğu belirtildi.

MARDİN 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde de HDP, Efrîn'e yönelik saldırıları parti binasında düzenlediği basın toplantısıyla kınadı. Toplantıda konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Ferhat Kut, saldırılarla halkların birlikte yaşama iradesine zarar verildiğini belirtti. Efrînlilerle akraba olduklarını dile getiren Kut, “Bu askeri saldırı, Saray’ın ve sermayenin saldırısıdır. Bu saldırılar halklar arası duygularda kopuşu ve kutuplaşmayı getirecektir” dedi. Demokratik Ulus paradigması ile Ortadoğu halklarının eşit ve adil bir şekilde huzur bulabileceklerine işaret eden Kut, “Aksi halde başta ülkemiz ve bulunduğumuz coğrafya, emperyalist ve sömürgeci güçlerin kötü emellerine kalacaktır. Bu temelde Efrîn’e yapılan bu saldırılar derhal durmalı ve ‘Zeytin dalı’ manasına uygun bir şekilde davranılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

İZMİR 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de, saldırıları Eğitim Sen 1 Nolu Şube'de düzenlediği basın toplantısıyla kınadı. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Hasan Ali Kılıç, Türkiye'nin havadan ve karadan gerçekleştirdiği saldırılarla birçok sivilin yaşamını yitirdiğini vurguladı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak yapılan saldırıları ve katliamı kabul etmediklerini kaydeden Kılıç, şöyle dedi: 

"İzmir’de ve diğer illerde uygulanan yasaklar, iktidarın bu savaşı ne kadar kırılgan bir zeminde yürüttüğünü, elinin ne kadar zayıf olduğunu göstermektedir. Efrîn savaşını alkışlamak dışında her sözün yasaklandığı, toplumsal muhalefetin doğrudan tehditlerle bertaraf edildiği bu düzene boyun eğmeyeceğiz. OHAL aracılığıyla sivil darbe gerçekleştiren AKP, bir yandan OHAL’i uzatma gerekçelerine yenilerini ekleyerek, diğer yandan da fiili iktidar ortağı MHP ile birlikte gidecekleri 2019 seçimlerinde oyları artırmak için tehlikeli maceralara girişmektedir. Savaş ve çatışma üzerinden iç siyaseti ve toplumsal yapıyı dizayn etme en kirli politikalardandır. İktidarda kalma uğruna çocuklarımızın geleceği heba edilemez." 

Kılıç, "Milliyetçi duyguları ayaklandırarak barış talebimizi ve sesimizi engelleyemeyecekler" vurgusunda bulunarak, savaşa karşı duracak ve halkların barış içinde bir arada yaşaması için mücadelelerini kesintisiz sürdüreceklerini söyledi. Efrîn’e dönük saldırıların biran önce durdurulması gerektiğini kaydeden Kılıç, “Bu suça ortak olmayacağız” dedi.  

Öte yandan toplantının yapıldığı civarı ablukaya alan polis, GBT kontrolü yaptı. Açıklamayı takip etmek isteyen basın mensuplarına da GBT kontrolü yapılırken, polis basın mensuplarını “Artık güç bizde. Haberlerinizi takip ediyoruz” sözleriyle tehdit etti. 

URFA 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu ise, SES binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kamu emekçisi toplantıya katılırken, polis binayı ablukaya aldı. 

Toplantıda açıklama yapan SES Şube Başkanı Cevher Öztürk, savaşa karşı her koşulda barışta ısrar edeceklerini belirterek, “Tüm toplumun sağlığı için barışta ısrar etmeye devam ediyoruz” dedi.

Öztürk, “AKP, iç politikada işçileri, emekçileri ve tüm halkları ayrıştırarak kendi politikalarına yedeklemek ve iktidarını sağlamlaştırmak için çatışmaları derinleştirme, düşmanlıklar yaratma ve savaşçı politikalar uygulamayı sürdürüyor. Dün IŞİD çetelerine karşı kılını kıpırdatmayanlar ve yol verenler, bugün de ÖSO çetelerine yol açmaktadır. Tüm Ortadoğu halkları kardeştir. Siyasi iktidar, savaş politikalarından vazgeçmelidir” diye belirtti. 

Toplantının ardından sendika binasına, “Savaşa hayır” pankartı asıldı.