Türk devletinin yasaklı gaz bombaları belgelendi

Gerillaya karşı yoğun bir şekilde kimyasal gazlar kullanan işgalci Türk devletinin savaşta kullanılması yasak olan gaz bombaları da belgelendi.

Medya Savunma Alanları'na bağlı Werxelê’de Türk ordusunun gerillayı nefessiz bırakmak için kullandığı gaz bombaları görüntülendi.

Belgelenen gaz bombalarından birinin üzerinde tipi “Gaz El Bombası” olarak görünürken, üretim tarihi “06.2014” olarak dikkat çekiyor.

İşgalci Türk devleti özellikle 14 Nisan 2022’de başlattığı yeni işgal saldırıları sırasında yoğun bir şekilde kimyasal gazlar ve savaşta kullanımı yasak birçok farklı silah kullandı.

HPG tarafından en son 15 Aralık günü açıklanan 8 aylık savaş bilançosunda Türk devletinin 3 bin 152 kez yasaklı silahlarla saldırdığı belirtildi.

Bilanço 14 Nisan ile 14 Aralık arasını kapsıyor. Kullanılan kimyasal ve yasaklı silahlar şöyle detaylandırıldı: fosfor bombası, termobarik bomba, taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlar.

GAZ BOMBALARI SAVAŞ KOŞULLARINDA YASAKLI

Türk devletinin sık sık başvurduğu yasaklı silahlardan biri de gaz bombaları olarak dikkat çekiyor.

Bu gazlar 13 Ocak 1993'te Paris'te imzaya açılan ve 1997’de yürürlüğe giren Kimyasal Silahların Geliştirilmesinin, Üretilmesinin, Stoklanmasının ve Kullanılmasının Yasaklanması ve İmhasına Dair Sözleşme (Kimyasal Silahlar Sözleşmesi olarak da bilinir) ile savaş koşullarında yasaklı silahlar arasında bulunuyor. İmzacı 193 ülke arasında Türkiye de var.

Bu sözleşme, Madde I (5)'te "taraf her devletin bir savaş aracı olarak” sözkonusu gazları kullanmamayı taahhüt ederken, II (7) maddesinde bu gazların “insanlarda duygusal tahrişe veya fiziksel yetersizliğe neden olduğuna” dikkat çekiliyor.

SESSİZ KALAN OPCW’YE GÖRE DE KİMYASAL GAZ SAYILIYOR

Türk devletinin kimyasal saldırılarına gözlerini kapatan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) de internet sitesinde, "İsyan kontrol ajanları, göz yaşartıcı gaz gibi maddeler, savaş yöntemi olarak kullanılırsa kimyasal silah sayılır” diyor.