Tutsak gazeteci Güleş: Tedavi edilmiyoruz

Elazığ'da aralarında Gazeteci Mehmet Güleş'in de bulunduğu 8 tutsak, tedavi edilmiyor.

Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri artarak sürüyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı başlatılan açlık grevlerinin 26 Mayıs'ta sonlandırılmasının ardından eyleme katılan tutsakların tedavilerinde aksaklıkların devam ettiği öğrenildi. Tutsakların bir kısmı hastaneye sevk edilmezken, sevk edilenlere ise kelepçeli muayenenin dayatıldığı ve bu nedenle de tedavilerinin yapılmadığı ortaya çıktı.

'KELEPÇELİ MUAYENE OLURSAN SEVKİNİ YAPARIZ'

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri tutsak Mehmet Güleş, Mezopotamya Ajansı'na (MA) gönderdiği mektupta, açlık grevi sonrasında gözlerinde görme problemi yaşadığını ve şunları belirtti:

"Eylemden sonra yaklaşık 2 aydır gözlerimde rahatsızlık baş gösterdi. Bu rahatsızlık eyleme giren 8 kişide mevcut. Göz ağrımdan dolayı 2 aydır ne okuyabiliyor ne de yazabiliyorum. Bu rahatsızlıktan dolayı kampus hastanesine sevkimiz yapılmış olsa da bize dayatılan kelepçeli muayeneden dolayı tedaviyi kabul etmedik. Devam eden rahatsızlığımdan dolayı 2 kez revire çıktım ve yeniden sevkimin yapılmasını istedim. Ama doktorlar sevkimi yapmadı. 'Hastanede kelepçeli muayene olursan sevkini yaparız' diye şart koşuyorlar. Ben de her defasında reddettim. Mektubu yazdığım güne kadar sevkim yapılmadı. Anlayacağınız sağlık alanında hak ihlalleri aldı başını gidiyor."

HAK İHLALLERİNİ ANLATTI

Güleş, cezaevinde süren diğer hak ihlallerini de şöyle aktardı:

"* Haftalık kurs ve sohbet hakkından hiçbir şekilde yararlanamıyoruz.

* Kürtçe kitaplar hala verilmiyor.

* Kürtçe mektuplar ne veriliyor ne de gönderiliyor.

* Kitap sayımız hala 7 ile sınırlı.

* Evrensel gazetesi tatil günlerinde verilmiyor. Yeni Yaşam gazetesine abone olmamız 7 aydır kabul edilmiyor.

* C-28 ve C-29 numaralı odaların üst katların elektriği arızalı olmasından dolayı akşamları karanlıkta geçiyoruz.

* Diş rahatsızlığı olan tutuklular hastaneye sevk edilmelerine rağmen tedavi olmadan geri geliyor. Gerekçe olarak ise ya doktor olmaması ya da tedaviye vakit olmaması gösteriliyor.

* Cezası 1 yılın altında olan ve denetimli serbestlik için infaz hakimliğine dilekçeyle başvuran tutuklulara yanıt verilmiyor. Yaklaşık 2 aydır başvuran 1 tutuklunun dilekçesine ne olumlu ne de olumsuz yanıt verilmedi. İnfaz Hakimliği'nin tek kelimeyle söylediği şey ise 'Daha gerekçeli karar yazılmamış.'"