Tutuklu vekiller Amed'deki mitingde seslendi

Amed'deki mitingde cezaevindeki vekillerin gönderdiği mesajlar okundu. Mitingin ardından polis birkaç kişiyi gözaltına altı.

Amed’de Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde “Özgürlük Kazanacak” sloganıyla gerçekleştirilen miting, cezaevindeki vekillerin gönderdikleri mesajların okunmasıyla devam etti. Dengbej Hediye Viranşehir’n seslendirdiği ezgilerin ardından Kandıra Cezaevinde tutsak edilen DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP Amed Milletvekili Çağlar Demirel’in gönderdiği mesajlar okundu.

TUNCEL: ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ HALKLARIN NEFES ALMASIDIR

Tuncel’ın mesajı şu şekilde:

"Kürt Halk Önderi Öcalan 19 yıldır ağır tecrit altındadır. Türkiye’yi yönetenler Sayın Öcalan’a özel bir hukuk uygulamaktadır. Kürt halkı ise 18 yıldır bu tecride karşı çeşitli eylem ve etkinliklerle alanlardadır. Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu direniş ve yazıları tüm halklara özgürlüğün yolunu göstermiştir. Bugün İmralı'da tecrit edilen halkların demokrasi ve barış talebidir. Sayın Abdullah Öcalan’ın şahsında Kürt halkına dayatılan zora, zulme karşı Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu muazzam direniş kapitalist modernist sisteme karşı demokratik modernite ve demokrasi talep eden insanlara umut olmuştur. İmralı karanlığında Sayın Öcalan’ın yaktığı özgürlük meşalesi bugün Ortadoğu’da insanlığa yol göstermektedir. Rojava’da, Rakka’da halklar için büyük bir umut olmaktadır. Sayın Öcalan’ın ve yoldaşlarının işkence sistemine mahkum eden uluslararası komplocu güçler, köleliğin, karanlığın ve zulmün temsil etmektedir. Sayın Öcalan’a özgürlük demek Türkiye halklarının yeniden nefes alması, geleceğe güvenle bakması halklar arası barışın inşası için umut demektir.

'KADINLAR DİRENMELİ'

5 bin yıllık erkek egemen hiyerarşik, kaderci ve zulüm sisteminin ancak kadınların eşitliği ve özgürlüğü ile aşılması ile mümkün olduğunu her fırsatta dile getirerek kadınla güçlü bir yoldaşlık kuran Sayın Öcalan’ın özgülüğünü istemek kadınların da Sayın Öcalan ile kurduğu yoldaşlığın gereğidir. Türkiye’yi sürekli bir OHAL rejimiyle yönelen, faşizan uygulamalarla demokratik muhalefeti susturmak her türlü baskı politikalarını kullanan AKP-MHP ittifakı, kadınların eşitlik, barış ve özgürlük taleplerini de zorla bastırmak kadınları eve hapsetmek istemektedir. Cinsiyetçi, milliyetçi, dinci, militarist politikalar altında nefes alamaz hale getirilen kadınların yapması gereken tek şey direnmek ve mücadele etmektir.

'KRİTİK ÖNEMDE'

Kürt halkının Sayın Öcalan’la kurduğu yoldaşlık Kürdistan halkının ve kadınların özgürlük mücadelesi öncülüğünde önemli bir rol oynamaktadır. Rojava devrimi ile birlikte bütün dünya halkları Kürt kadınlarının özgürlük ve eşitlik mücadelesini takdirle karşılamaktadır. O nedenle kadınların özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması açısından da Sayın Öcalan’ın özgürlüğü kritik önemdedir. Tüm bu nedenlerle kadınlar olarak İmralı işkence sistemine karşı çıkarak Sayın Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması için her zamankinden daha çok emek ve çaba sahibi olmak tarihi bir sorumluluktur. Bugün bu alanlarda bulunan tüm kadın yoldaşlara yine bugün aramızda olmayan ancak gönlü bizimle olan tüm kadınlara özgürlüğümüz için yan yana gelmeye, dayanışmayı büyütmeye, örgütlü mücadele ile İmralı işkence sistemine son vermek ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamak için mücadele devam ediyor. Saygı ve Selamlar.”

DEMİREL: SALDIRILAR DİRENİŞ VE DURUŞUMUZLA BOŞA ÇIKIYOR

Demirel mektubuna, kadınları, Barış Annelerini ve basın çalışanlarını selamlayarak başladı. Demirel’in mektubu da şöyle:

"HDP’nin halkların umudu olduğunu görenlerin 1 yılı aşkın süredir devreye koyduğu yerel yöneticilerimizi ve milletvekillerimizi rehin tutma politikası, herkesçe bilinmelidir ki, bizlerin sizlerden aldığı direnç, moral ve onurlu duruş ile boşa çıkmıştır. Zorbalıkla ayakta kalabilen politikalar da iflas etmiştir. Özelde; kadınların emeğine, iradesine ve onurlu bir barışa dair halkımızın sahiplenişi, devreye konan her türlü baskıyı boşa çıkarmış olmasından ötürü anlamlıdır, tarihidir.

IRMAK VE YILDIRIM'IN SELAMLARINI DA İLETTİ

Büyük bir cesaret ile inancımızı, umudumuzu, direncimizi büyüteceğimize inanıyorum. Birlikte kaldığımız Hakkari Milletvekilimiz Selma Irmak ve Mardin Milletvekilimiz Gülser Yıldırım’ın da sizlere selamlarını iletiyorum. Tüm Amed halkına yürekten sevgilerimi, saygılarımı ve selamlarımı yolluyorum."

Okunan mesajların ardından Yasemin Göksu’nun söylediği ezgilerle miting son buldu.

Mitingin ardından polisin birkaç kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.