Uca: Dün DAİŞ, bugün ÖSO

Türk Devleti'nin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına ilişkin açıklama yapan HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, DAİŞ'in Şengal'de Êzidîlere uyguladığı katliamın bugün de Türkiye'nin devşirdiği ÖSO grupları tarafından Efrîn'de yapıldığını belirtti.

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Türk Devleti'nin Efrîn'e başlattığı işgal saldırılarına ilişkin Meclis’te basın açıklaması yaptı. Suriye'de yaşanan savaştan kaçan 400 bin insanın Efrîn'e yerleştiğini belirten Uca, savaştan kaçan insanların 6 yıl boyunca burada güvenli ve barış içerisinde yaşadığını belirtti.

Efrîn'in, Süryani, Ermeni, Türkmen, Arap, Kürt; yine Sünni, Alevi, Hıristiyan ve Êzidîlerin bir arada yaşadığı çok kültürlü ve çok inançlı bir kent olduğunu söyleyen Uca, "Ancak Türkiye’nin ‘terörle mücadele’ adı altında Efrîn’de başlattığı işgalde buradaki bütün halklar ve inançlar bombardıman altına alınmıştır. Bu işgalde söz konusu farklı etnisite, inanç ve kültürler hedef alınmış; çok sayıda inanç merkezi bombalanmıştır" dedi.

SİVİLLER HEDEF ALINIYOR

"Birleşmiş Milletler (BM), Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye Devlet Haber Ajansı (SANA) ve UNICEF gibi farklı uluslararası kurumlar saldırılarda sivillerin hedef alındığına dikkat çekmiştir" diyen Uca, UNICEF'in 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada Efrîn’de en az 11 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisine de değindi. Son olarak, Efrîn Hastanesi dün yaptığı açıklamada saldırılarda 104 sivilin hayatını kaybettiğini ve 156 sivilin yaralandığını duyurduğunu belirten Uca, saldırıların hedefinde kalan topluluklardan birinin de Êzidîler olduğunu söyledi.

‘ÊZIDÎLERİN İLK HEDEF OLMASI TESADÜF DEĞİL’

Êzidîlerin, 2014 Ağustos ayında Şengal’de DAİŞ’in soykırımına maruz kaldığını hatırlatan Uca, "DAİŞ, Êzidîleri Şengal’de tamamen yok etmek istedi ve katliam sonrası Êzidîler anayurtlarını terk ederek dünyanın farklı yerlerine dağıldı. Aynı süreçte binlerce Êzidî çocuk ve kadın alıkonuldu. Yine DAİŞ çocuklarının gözü önünde babaların kafasını kesti ve kafeslerde kadınları canlı canlı yaktı. Bugün Efrînli Êzidîler de benzer bir katliamla karşı karşıyadır. IŞİD’in Şengal’de 2014 sonrası saldırıları sırasında ilk hedef olarak Êzîdîlere yönelmesi ile bugün Efrîn’e yönelik TSK-ÖSO saldırılarında yine Qestel Cîndo’daki Êzîdîlerin ilk hedef olarak belirlenmesi bir tesadüf değildir" dedi.

İNANÇLARIN KORUNMASI BÜTÜN İNSANLIĞIN GÖREVİDİR

Son 14 gündür yapılan saldırılarda Êzidîlerin inanç mekânları ve yaşam alanlarının yakılıp yıkıldığına dikkat çeken Uca, saldırıların ilk gününden buna Êzidî yurdu Qestel Cindo bölgesinde yer alan köylerin bombalandığını belirti. Efrîn’de yaşayan binlerce Êzidî ile beraber orada yaşayan bir milyona yakın halkın bugün bir katliamla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Uca son olarak şunları belirtti: "Türkiye’nin desteklediği ÖSO gibi grupların bu saldırılar ile Êzidîleri yok etmek istediği açıktır. Bütün dünyanın kültürel mirası olan bu kadim ve kırılgan topluluk bugün yok olma tehlikesi altındadır. Başta Êzidîler olmak üzere Efrîn’de yaşayan bütün etnisite ve inançların korunması bütün insanlığın görevidir. Türkiye Efrîn saldırılarına derhal son vermelidir."