Uçar: Amed Newrozu tecrit ve savaşa karşı mesajdır

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz deklarasyonunun geçerliliğini koruduğunu söyledi, halkın savaş ve tecride karşı öfkesine dikkat çekti.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Amed'deki final Newroz'unda konuştu. Uçar, “Newrozumuz özgür yaşama, özgür geleceğe, tek adam rejimini devirdiğimiz bir döneme vesile olsun. Newroz, Amed’tir. Amed halkının direnişi Newroz’dur. Bugün sürgünde olan yoldaşlarımız, dünyanın dört bir yanından insanlar Amed Newrozunu izliyor. Herkesin kalbi burada. Dünyanın dört bir yanında insanların yüreği Amed’te atıyor” dedi.

 'HALK BU İKTİDARI GÖNDERECEK'

Uçar, şunları söyledi:

 “Erkek egemen şiddetine karşı direnen, ‘Jin jiyan azadî’yi kendine rehber eden bütün kadınların Newrozu kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı doğayı koruyan ve savunan herkesin Newrozu kutlu olsun. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle direnen, cezaevlerine sığmayan direnişçilerin Newrozu kutlu olsun. İnkar ve asimilasyona karşı direnen, varlık mücadelesini yükselten başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newroz'u kutlu olsun. Tek adam rejiminin bütün baskılara rağmen ortak mücadeleyi ören herkesin Newroz'u kutlu olsun.
Bu halk iktidarın faturasını çoktan kesti. Gidecekler, biz göndereceğiz. Yaşadığımız deprem sadece bir doğal afet değildi. Deprem öncesinde tedbir almayan, yaşananlara göz yumanlar, vergileri yandaşlara peşkeş çeken, dayanışmamıza kayyum atayan bu iktidar suçlu. Onlar adına hesabı biz birlikte soracağız. Devletin bütün yasaklarına afet bölgesine giden, hayat kurtaran, yeni bir yaşamın mümkün olduğunu gösteren toplumsal bir dayanışma var. Bu yeni dönemde bizim rehberimiz. 14 Mayıs bütün bunlar karşısında AKP siyasetinin son bulduğu, Üçüncü Yol siyasetinin yolu olacak. Yeşil Sol Parti bunun sözünü ve mücadelesini veriyor.
Newroz aslında bir çözüm iradesidir. Tam da Diyarbakır’da tam da bu Newroz alanında tam da bu sahnede 2013 yılında Sayın Öcalan’ın Kürt sorunu karşısında yazmış olduğu çözüm deklarasyonunu burada hep birlikte dinledik. O zaman da bu saha Kürt sorununun çözümü konusunda sorumluluk alacağını, bu sorunun çözülebileceğini tüm Türkiye toplumuna, Kürt sorunu konusunda sorumluluk almayan devlet, iktidar aklına bir cevap verdi. Bugün bu çözüm halen gerekli, bugün bu deklarasyon halen geçerli. Bugün gördüğümüz Amed Newrozu hem savaş karşısında hem derinleştirilen tecrit karşısında bu çözümün nihai bir sona ulaşacağının teyidini veriyor. Sorumluluğunu alıyor. 2023 yılı demokratik bir Türkiye’nin savaşsız bir Türkiye’nin, tecridin olmadığı bir Türkiye’nin yılı olsun. Yeniden hepimize her birimize kutlu olsun. Newroz Piroz Be!”