Reşîd: Ulusal birlik için daha etkili bir mücadele yürüteceğiz

Kürdistani partiler arasında yaşanan sorunları çözmenin kendilerinin en büyük görevi olduğunu söyleyen KNK eşbaşkanı Reşîd, "Ulusal birliğin sağlanması için etkili bir mücadele yürüteceğiz" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) 18'inci Genel Kurulu Toplantısı geçtiğimiz günlerde Hollanda'da gerçekleşti. Kürdistan'ın 4 parçasından, Rusya, Lübnan, Kazakistan ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden KCK, YNK, Goran, İslami hareketler, Kürdistan Komünist Partisi, Süryani Partisi, kadın örgütleri, Alevi, Êzidî, Zerdeşti, Yarsani, Hewraman ve Feyili temsilcilerinin katıldığı toplantıda Kürdistan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının birliğine tartışmalar yürütüldü.

KNK'nin 18. Genel Kurulu Toplantısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan KNK eşbaşkanı Rêbwar Reşîd, amaçlarının tüm Kürdistani parti, örgüt ve kurumları bir araya getirerek ulusal birliği sağlamak olduğunu söyledi.

KÜRT HALKINDA DEĞİL PARTİLERDE BİRLİK OLMA SORUNU VAR

Kürdistani partiler arasında yaşanan çelişki ve sorunların en çok Kürdistan düşmanlarını mutlu ettiğini vurgulayan Reşîd, "Özellikle Türkiye ve İran Kürtler arasında var olan çelişkilerin büyümesini istiyor, çünkü ulusal birliğin sağlanmasını istemiyorlar" dedi. Kürtlerin ve Kürdistan'da yaşayan diğer halkların aralarında ciddi bir sorun olmadığına dikkat çeken KNK eşbaşkanı Rêbwar Reşîd, birçok farklı inanç ve kültürden halkların bir arada yaşadığını belirterek, "Kürdistan'da halk arasında birbirini tanıma ve saygı duyma var. Herkes birbirinin inancına, görüşüne saygı duyuyor.

Halk arasında herhangi bir ayrışma yok. Kürdistan'ın herhangi bir şehrinde bir sıkıntı olduğunda Süleymaniye'den Amed'e, Amed'den Mahabad'a, Mahabad'dan Qamışlo'ya bütün Kürtler dayanışma içinde oluyor. Toplumda birlik olma sorunu yok ama maalesef parti ve kurumlar arasında böyle bir sıkıntı var. Bizler de bu sıkıntılar çözmek ve ulusal birliği sağlamak amacıyla daha etkili bir mücadele yürüteceğiz" diye konuştu.

TÜRK DEVLETİ SAVAŞI İMRALIDAN BAŞLATIYOR

"KNK olarak bizim en büyük görevimiz Kürdistani partiler arasında yaşanan sorunları ortadan kaldırmak" diyen Reşîd, "KNK olarak yaşanan sorunların çözümü için daha etkili olmalıyız. Bu konuda çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz, bunun özeleştirisini halkımıza veriyoruz. Kürt halkının isteklerinden biri Kürt partilerin bir araya gelmesi, iç barışın sağlanması ve ulusal bir diyaloğun geliştirilmesi. Fakat pratikte siyasi partiler ne yazık ki buna çok yanaşmıyor. Halk ile siyasi partiler arasında birtakım sıkıntılar var biz de bunun zorluğunu yaşıyoruz. Bütün parti ve kurumlar arasındaki dengeyi sağlamak çok zor ama bunun için çabalarımız devam ediyor" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken KNK eşbaşkanı Rêbwar Reşîd, Öcalan'ın özgürlüğünün şahsi bir mesele olmadığını belirterek şunları kaydetti: "Öcalan kendi şahsı için değil bir halkın özgürlüğü için mücadele etti. Türk devleti başta olmak üzere tüm dünya Kürt halkının özgürlüğünün Öcalan'ın özgürlüğü ile bağlantılı olduğunu biliyor. Bu yüzden Türk devleti Kürt halkına yönelik savaşı önce İmralı'dan başlatıyor. KNK olarak her şeyden sayın Öcalan'ın özgür olması için daha fazla çalışma yürüteceğiz."