Ulusal birlik çalıştayında sonuç bildirgesi bekleniyor

Süleymaniye'de düzenlenen ulusal birlik çalıştayında siyasi parti ve kurumların tartışmalarının sonuçlanmasının ardından sonuç bildirgesinin oylamasına geçildi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlediği ulusal birlik çalıştay aydın-yazar, akademisyen, kanaat önderi ve bağımsız şahsiyetlerin konuşmalarıyla devam ediyor. Kürdistan'ın dört parçasından 60'tan fazla siyasi parti, onlarca sivil toplum örgütü ve yüzlerce aydın-yazar, akademisyen, kanaat önderinin katıldığı çalıştayda konuşma ve önerilerin tamamlanmasının ardından sonuç bildirgesinin üzerinde tartışmalara ve oylamaya geçildi.

Toplantının ikinci gününde akşam oturumunda yapılan konuşmalardan bazıları şöyle:

Gazeteci Niyaz Ebdullah: Kürdistan'ın her parçasının kendisine göre özgünlükleri var. Ama bu bizim bir arada olmayacağımız ve birlikte hareket etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Her parçanın özgünlüğüne uygun projeler geliştirip hep birlikte desteklememiz gerekiyor.

Kürdisan Ulusal Partisi adına Cemal Rûstemî: Bizler parti olarak ortak ve ulusal bir mekanizmanın kurulması gerekir. Kürt partileri arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve ortak projenin ortaya konması gerekir.

Kürdistan Demokrasi İsteyenler Hareketi adına Haşim Elî: Ulusal kongrenin gerçekleşmesi için hepimizin birlikte hareket etmesi gerekir. Ancak son üç yıldır ulusal birlik için yapılan tüm girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Umut ediyorum ki bu çalışta umutsuzlukları kırar ve ulusal birlik ruhunu yeniden canlandırır.

Kürdistan Gelecek Hareketi adına Samet Xoşnav: Bizim ulusal kongremizi gerçekleştirerek sorunlarımızın çözüm platformuna dönüştürmemiz gerekir. Umut ediyorum ki böylesi bir çalışma Kürdistan'ın tüm parçaları için somut projelerin ortaya konulduğu ve hayata geçirildiği bir zemin olur.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: Bugün hepimiz birlik için buradayız. Bizim birliğimizin olmaması düşmanlarımızın en büyük gücüdür. Bunun tam tersi, birliğimizin olması da düşmanlarımızın zayıflamasıdır. Düşmanlarımız güçlerini bizim ihtilaflarımızdan alıyorlar. Size küçük bir örnek vermek istiyorum. Bundan iki yıl önce Cizîr'de Türk devletinin vahşi saldırılarına karşı direnirken, Güney Kürdistan'da bir parti, 'Cizre'de PKK yüzünden yaşanan çatışmalardan dolayı petrolümüzü satamıyoruz' diye bir açıklama yaptı. Türk devletinin bizi öldürmesi değil, bu açıklamaydı bizi orada öldüren. Orada düşmana karşı minnetsiz bir direniş vardı ama o açıklama bize vurulan asıl darbeydi. Bizim artık birliğimizi sağlamamız ve düşmana güç vermekten vazgeçmemiz lazım.