Ulusal birlik çalıştayının ilk gün tartışmaları tamamlandı

KNK'nin düzenlendiği Güney Kürdistan ulusal birlik çalıştayı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve bağımsız şahsiyetlerin görüş ve önerileriyle devam ediyor.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlendiği Güney Kürdistan ulusal birlik çalıştayı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve bağımsız şahsiyetlerin görüş ve önerileriyle devam ediyor. Efrîn'e yönelik işgal harekatının damgasını vurduğu kongrede Ulusal Birlik İlkeler Taslağı üzerindeki tartışmalar devam ediyor. Çalıştayda söz alan bazı konuşmacıların dile getirdikleri şöyle:

* Rojava Kantonları Güney Kürdistan Temsilciliği Eşbaşkanı Dr. Cawîdan Hesen: Türk devletinin Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yıldönümünde Efrîn'e saldırması tesadüf değil. Bizim bu saldırıların tüm Kürdistan'a yönelik saldılar olması gerektiğini görmemiz gerekiyor. Aynı zamanda Efrîn için yürütülecek diplomatik çalışmaları örgütlemesi için bir komitenin kurulmasını öneriyoruz.

* Yeni Nesil Listesi (Nîfşê Nû) Sözcüsü Rabûn Merûf: Güney Kürdistan'ın yeni bir siyasi anlayışa ihtiyacı var. Yeni bir siyaset, eğitim, ekonomi sistemine ihtiyacımız var. Bu sistem eski sistemlerin taklidi olmamalı ve Kürdistani bir sistem olmalı.

* Güney Kürdistan İnanç Bakanlığı Zerdeştî temsilcisi Awat Husamedîn: Bugün Türk devletinin her alandaki saldırılarıyla karşı karşıyayız. Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarında askeri kamplarının olmasının yanı sıra bütün dizileri dublajlanarak televizyonlarımızda yayınlanmaktadır. Bu kültürel soykırımdır. Kürt kültürü de büyük bir işgal hareketi ile karşı karşıya. Bunları da konuşmamız ve bunlara karşı da bir programımızın olması gerekir.

* Demokratik İslam Kongresi Mela Nadir: Tarihi yerlerimizin ve tarihi mirasımızın korunması için de programımızın olması lazım. Çünkü Kürt kültürü de büyük bir tehdit altında. Diğer bir önderim de tüm inanç temsilcilerinin burada bulunması yönünde olacak.

* Kürdistan Komünist Partisi temsilcisi Ebû Tahîr: Kürt sorununu dört parçayı da kapsayacak şekilde konuşabilmemiz için bir konferans önerisinde bulunuyorum. Kürt Ulusal Birliği'nin amacı tüm Kürdistan'ın özgürlüğü olmalı.

* Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû) Temsilcisi Ebûbekir Karwanî: Bizler Yekgirtû olarak birlik için atılacak her adımı destekliyoruz. Bizim önce kendi aramızda birliğimizi sağlamamız daha sonra da uluslararası alanca çalışma yürütmemiz gerekiyor.

* Xurmatû Halk Meclisi'nin yazılı mesajı: 16 Ekim 2017 tarihinde Xurmatû ve Kerkük'te yaşananlar parti ihanetiydi. Bunun sonucunda onlarca insanımız katledildi, evlerimiz viraneye çevrildi. KNK bünyesinde Xurmatû ve Kerkük için çalışma yürütecek bir komitenin kurulmasını talep ediyoruz.

KNK'nin çalıştayı yarın da Ulusal Birlik İlkeler Taslağı üzerindeki tartışmalarla devam edecek ve sonuç bildirgesiyle sonuçlanacak.