Uluslararası heyet: Leyla Güven zafere ulaşacak

Uluslararası Barış Delegasyonu heyeti, "Leyla’nın zafer işaretini Avrupa’ya taşıyacağız" dedi.

Avrupa'dan gelen Uluslararası Barış Delegasyonu heyetinin, Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemini incelemek üzere Amed'deki temasları sona erdi. 

Kentte ilk olarak Güven’i ziyaret eden heyet, sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi. Temaslarının ikinci gününde Barış Anneleri Meclisi ve Leyla Güven’i ziyaret eden heyet, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri Ayşe Gökkan ve Gülcihan Şimşek’le görüştü. Heyete, HDP Dış İlişkiler Eşsözcüsü ve Batman Milletvekili Feleknas Uca da eşlik etti. Heyet, temasları ardından DTK binasında ortak basın toplantısı düzenledi. 

'BU MESAJI HER YERE TAŞIYACAĞIZ'

Toplantıda konuşan eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Ogmundur Jónasson, Amed'de iki gün süren temasları kapsamında Güven’i ziyaret ettiklerini ve duygusal anlar yaşadıklarını belirterek, “Leyla’nın bize verdiği mesajı aldık. Bu mesajı gittiğimiz yerlere taşıyacağız. Leyla Güven’in tek talebi Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Buradaki Kürt halkı ile dayanışmamızı göstermek, bir şeyler öğrenmekti amacımız. Bu öğrenme sürecini yarın Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla yapacağımız görüşme ile devam edeceğiz” diye konuştu.  

TJA akvitistleri ile yaptıkları görüşmelere de işaret ederek, “kadınların sesi ve başardıkları etkileyici” diyen Jônnasson, “Leyla’yı bugün bir kez daha ziyaret ettik ama görüşemedik. Ama çıkarken kapı aralığında bize zafer işareti yaptı. Bu zafer işaretini yanımıza alıp Avrupa’ya götüreceğiz. Leyla’nın direnişi zafere ulaşacaktır” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. 

'TÜRKİYE DOĞRU ADIMLAR ATMALI'

Türkiye’ye gelmeden önce Adalet Bakanlığı’na mektup gönderdiklerini dile getiren Jônnasson, şöyle devam etti: “Türkiye’deki ihlaller ve tecrit konusunda görüşmek istedik. Tecridin kaldırılması için gerekli girişimlerde bulunulması için bekliyoruz. Henüz cevap alamadık. 2014 yılında Türkiye’ye geldim. 2017’de bir kez daha geldim ve durumun ne kadar kötüye gittiğini gördüm. Bugün bir kez daha geldim. Şunu söylemek istiyorum; durum iyiye gidebilir. Bir anahtar var. Bu anahtar İmralı’nın kapısını açacak olan anahtardır. Bu nedenle Türkiye’den doğru adımlar atmalarını bekliyoruz.”

Arjantinli Ekonomist Beverly Ann Keene de, tecrit ve açlık grevi eylemlerine dair bilgi edinmenin yanı sıra Türkiye’nin kendi yasalarına uyması için geldiklerini belirterek, “Açlık grevcilerinin bulunduğu talep garip ve sıra dışı bir talep değil. Türkiye’den kendi yasalarına uymasını talep ediyorlar. Umarım yarın bize Türkiye’nin elinde bulunduğu barışın ve tecridi sonlandırılacağı anahtarı kullandığı haberi gelir” dedi. 

AB VE BM'YE ELEŞTİRİ

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin üyesi bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşların harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Keene, “Türkiye’nin üyesi bulunduğu bütün yapılar, bu tecritten ve yasaların uygulanmamasından sorumludur. Leyla Güven, 313 tutsak ve birçok aktivist ve siyasetçi Türkiye’nin kendi yasalarına uyması için açık grevinde. Her kişiye tanınan haklardan Sayın Öcalan’ın faydalanması gerekiyor. AB, BM ve uluslararası kuruluşlara yaşamı korumak için harekete geçmeleri için çağrıda bulunuyorum. Derhal harekete geçin” dedi. Keene, ziyaretlerini sürdüreceklerini ve Kürt halkı ile dayanışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise delegasyonunu gerçekleştirdiği ziyaretin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Leyla Güven 99 gündür açlık grevinde. Cezaevlerinde açlık grevi eylemleri sürüyor. Talep tecridin kaldırılmasıdır. Türkiye’nin yasaları ne diyorsa, bunu uygulanmasını istiyorlar. AKP-MHP faşizmi kara propaganda yapıyor. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için bugüne kadar mücadele ettik, bu günden sonra da edeceğiz. Ancak arkadaşlarımızın talebi bu değil, yasaların uygulanmasıdır. Tek talep tecridin kaldırılmasıdır. Dışarıda eylem anlaşıldı, ancak AKP-MHP anlamamış. Arkadaşlarımız direniyor, sonucu biliyoruz. Başaracağız.”

'TÜRKİYE DUYMADI, ARJANTİN DUYDU'

TJA aktivisti Ayşe Gökkan da "Delegasyonun açlık grevi eylemcilerinin çığlığını duydu; ancak Türkiye duymadı. Arjantin’den anneler, İngiltere’den sendikalar bu sesi duydu. Türkiye halkları da ölümler yaşanmadan duymalıdır” diye kaydetti.

Açıklamanın ardından kentteki temasları sona eren heyet, yarın İstanbul’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşecek.