Van’a 4 ayda 5 işçi cenazesi geldi

İş güvenliği ve denetiminin olmadığı inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılan Kürt gençleri, iş cinayetlerinin kurbanı oluyor. Van’a son 4 ayda 5 inşaat işçisinin cenazesi geldi.

Isparta’da çalıştığı inşaatta 22 Kasım’da düşerek yaşamını yitiren Adem İşler ile birlikte son 4 ayda Van’a gelen işçi cenazesi 5’i buldu. Son iki yılda Vanlı 25 inşaat işçisi, iş cinayetlerini kurbanı oldu.

Özellikle inşaat sezonun başladığı yaz ve sonbahar aylarında Kürt gençleri Türkiye’nin büyük metropollerine çalışmak için gitmek zorunda kalıyor. Türk devletinin Kuzey Kürdistan'a uyguladığı ekonomi politikası nedeniyle Kürt gençleri Türkiye’nin metropollerinde zor ve güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda kalıyor. İş cinayetlerinin çoğu kurbanı da bu gençlerden oluşuyor. Aylarca, hatta yıllarca ailelerinden uzak gurbette çalışan Kürt gençleri, evlerine ya sakat olarak geliyor ya da tabutta getiriliyor.

Son 4 ayda 5 Vanlı genç inşaattan düşerek yaşamını yitirdi.  Bu gençlerden biri de 27 yaşındaki Ercişli Adem İşler’di. Isparta’da çalıştığı inşaatta dengesini kaybetmesi sonucu 6. kattan düşen İşler, yaşamını yitirdi. Evli ve iki çocuk babası olan İşler, memleketinde iş bulamadığı için aylardır Isparta’da inşaatta çalışıyordu. 22 Kasım’da iş cinayetine kurban giden İşler, Erciş’in Hesenevdal köyünde ağıtlarla toprağa verildi. 

Bu iş cinayetiyle birlikte son iki yılda çalıştığı inşaatta cenazesi çıkan Vanlı işçi sayısı 25’e yükseldi.

İşte son 4 ayın 5 kurbanı:

* 22 Kasım 2018: Isparta’da çalışan Erciş nüfusuna kayıtlı Adem İşler (27) inşaattan düşerek yaşamını yitirdi.

* 13 Ekim 2018: Van'ın Özalp ilçesi Ağruk köyü nüfusuna kayıtlı 31 yaşındaki Erdal Ölgün, çalıştığı inşaatta düşerek yaşamını yitirdi.

* 24 Temmuz 2018: Muğla’nın Marmaris ilçesine çalışmaya giden Muradiye nüfusuna kayıtlı inşaat işçisi Hantemir Adıyaman, inşaattan düşerek yaşamını yitirdi.

* 23 Temmuz 2018: Van’ın Özalp ilçesinden İstanbul’a çalışmak için giden Fatih Yanmaz  (25) çalıştığı inşaattın 5. katından düşerek yaşamını yitirdi.

* 7 Temmuz 2018: Özalp nüfusuna kayıtlı 28 yaşındaki Ervan Naz, İstanbul/Küçükçekmece’de çalıştığı camii inşaatından düşerek yaşamını yitirdi.