Van’a iki yıldır sağlıkçı atanmıyor

Van’a 2016’dan beri sağlık personeli ve doktor ataması yapılmadı, mevcut personelin bir bölümü de KHK’lerle ya görevden uzaklaştırıldı ya da ihraç edildi.

Kürdistan'ın il ve ilçelerinde yeterli sağlık hizmeti olmadığı için her gün binlerce insan tedavi olmak için Van'a geliyor. Van’daki hastaneler ise Vanlılara bile cevap olamıyor.

Van’da bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile başta Başkale ve Erciş olmak üzere tüm ilçelerde bulunan hastanelerde doktor ve sağlık personeli ile tıbbı malzeme eksikliği bulunuyor. Saray ve Gürpınar ilçelerinde ise hastane yok. Van’ın ilçelerinin yanı sıra Hakkari, Gever, Bitlis, Tatvan, Ağrı, Patnos, Doğubayazıt gibi civar kentlerde büyük sağlık sıkıntıları bulunduğu için Van’a gelmek zorunda kalıyorlar.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başta kadın doğum ve çocuk ve diğer bölümlerde ya hiç doktor yok ya da yeterli düzeyde değil. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan ve sözde Türkiye’nin ilk ve tek akıllı hastanesi ise personel eksikliği nedeniyle yüzde 40-50 kapasiteyle çalışıyor. Bu hastanelerde doktor eksikliği ve çocuk yoğun bakım servisinde yeterli yer olmadığı için hastalar başka illere gönderiliyor. Van, yetersiz sağlık hizmetinden dolayı bebek ve çocuk ölümlerinde ilk sıralarda yer alıyor.

Van’daki hastanelerdeki sağlık personeli eksiliğinin yanı sıra hastalar randevu alamadığı için de hastalar mağdur ediliyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Alo 182 Çağrı Merkezi’nden en erken bir ay sonraya randevu veriliyor. Ağır hastalar bile muayene için aylarca sıra beklemek zorunda kalıyor. 2016’dan bu yana Van’da hiç sağlık personeli ve doktor ataması yapılmazken, var olan personel de Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ya görevden uzaklaştırıldı ya da ihraç edildi. Van’da bulunan iki büyük hastanede 6 bin personel olması gerekirken, 2 bin 853 personel istihdam ediliyor. Yetersiz olan sağlık alanında personellerin ihraç edilmesiyle birlikte sorunlar daha da derinleşti.

AKP’nin rantı haline getirdiği ve her seçim döneminde açıp daha sonra kapattığı Erciş Devlet Hastanesi’ndeki hemen hemen tüm bölümlerde doktor yetersizliği bulunuyor. Hastanede doktor ve personel eksikliği yanı sıra yeterli sayıda ambulansın bulunmaması da dikkat çekiyor.