Van Barosu: Tutsaklara işkenceyi tespit ettik

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini kamuoyuna açıkladı. Raporda, Trabzon’da tutsakların şiddete uğradığı, çıplak halde gardiyanlara izletildiği belirtildi. Raporda, "İşkenceyi tespit ettik" dedi.

Van Barosu Cezaevi Komisyonu tarafından hazırlanan cezaevleri raporu, baro binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. 

Tekirdağ 1. Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinden Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı cezaevine nakledildiği sırada işkenceye maruz kalan Mahsum Yüksekbağ ve Tacettin Turan’ın kendilerine yönelik başvurusunun ardından Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, harekete geçti. 

TUTSAKLARA NELER YAPILDI?

Avukat Fehim Yacan, cezaevlerinde yaptıkları incelemenin ardından hazırladıkları raporu açıkladı.

Tutsaklardan Hilmi Özsoy’un anlatımlarına dikkat çeken Yacan, Özsoy’un infaz memurlarınca soyulduğunu, darp edildiğini, kafasının kırıldığını, psikolojik içkence gördüğünü, ardından iki infaz koruma memuru tarafından gardiyan odasına götürülerek dakikalarca darp edildiğini, yaklaşık 10-15 dakika boyunca infaz koruma memurlarınca vücudunun birçok yerine vurulduğunu anlattı. Yüzündeki darp izleri oluştuğunu ancak C.İ.K. hekiminin herhangi bir tedavi uygulamadığını belirten Yacan, söz konusu darp ve şiddetten sonra kaldığı A15 koğuşuna getirildiğinde yüzündeki darp izleri kaybolmadan yüzünü koridor ve koğuştaki kameralara gösterdiğini aktardı.

Özsoy'a disiplin ve hücre cezaları verildiğini belirten Yacan, üç kez disiplin cezasına çarptırıldığı takdirde infazının yanacağını, bu nedenle özellikle böyle bir uygulamaya girişildiğini söyledi.

'ÇIPLAK HALDE İZLETTİRİYORLAR'

Yacan, şunları da aktardı:

"İnsanlık dışı hukuk uygulamaları karşısında Trabzon Beşikdüzü cezaevine gittik. Bizim amacımız, orada yaşanan hak ihlallerini tespit etmekti. Tutuklu ve hükümlü kişiler, çıplak aramalara maruz bırakıldıklarını, bunu kabul etmeyen tutuklu ve hükümlüler darp ediliyor; ayakta sayım yapılıyor, falaka uygulanıyor. Bu kişiler işkenceye maruz bırakılmıştır. Dayak esnasında kameralar kapatılıyor. Çıplak aramalarda sıraya dizildikten sonra diz altlarına tekmelerle vuruluyor. Tutsaklar çıplak bir biçimde başka gardiyanlara izlettiriliyor.

Diğer tutsaklar, Cemal Nanir, Maznun Özağar, Özgür Gürbüz, Kerem Karagöz, Enes Aydoğan’ın Van Barosu raporlarına yansıyan anlatımlarında da yapılan işkence için "Adalet Bakanlığı'nın talimatı" denildiği belirtildi.

'İŞKENCE SUÇUNU GÖZLEMLEDİK'

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Fehim Yacan, heyetin edindiği izlenimleri ise şöyle sıraladı:

"Görüşme yapılan tutuklu/hükümlülerden Mahsum Yüksebağ’ın sol gözünün beyaz kısmının vişne rengi tonunda kan topladığını, aynı göz çevresinin darbe etkisiyle ekimoz sonucu yeşilimsi renk aldığı, gözün 2 cm altında 2x1 cm ölçülerinde koyu renkli şişlik olduğu, sağlıklı göremediği, yine burnunun sağ dış duvarında göz çukuruna yakın kısmında 2x0.5 cm ölçülerinde kahverenginde kabuk atmış yara izi olduğu, vücudunda ve özellikle ellerinde genel bir titreme olduğu, yine sol elinin dış yüzeyinde yüzük parmağının bittiği yerde 1x1 cm ölçülerinde yuvarlak kabuk tutmuş yara izi olduğu tespit edilmiştir.

(...) Yaklaşık iki haftalık bir süre geçmiş olmasına rağmen darp ve işkence izleri halen belirgin bir şekilde fark edilmektedir. Bu noktada tutuklu/hükümlülere karşı işkence suçunun işlendiği gözlemlenmiştir.”