Van'da '15 Şubat' protestosu

15 Şubat Komplosu Van’da düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük Uluslararası Komplo, yıl dönümünde Van’da düzenlenen etkinliklerle protesto ediliyor. 

HDP İl Örgütü öncülüğünde DBP il binasında düzenlenen basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa ve kalabalık bir kitle katıldı.

'ÖLÜMLERE VE TOPLUMSAL KRİZE YOL AÇTI'

Basın açıklamasını okuyan HDP Van İl Yöneticisi Nuri Erol, şunları kaydetti: "Uluslararası Komplo ve tecride rağmen içinde bulunduğu durumu Türkiye halkları için bir barış umuduna dönüştüren Sayın Öcalan, 19 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulurken, 3 yıldır ne ailesi ile ne avukatlarıyla ne de siyasi bir heyetle görüşmesine izin verilmemektedir. Sayın Öcalan ile görüşmenin engellendiği her dönem gibi son 3 yılda ülkemizde binlerce kişi yaşamını yitirdi; büyük acılar ve travmalar yaşandı, yaşanıyor! Tecridin yarattığı toplumsal krizlerin yanında hukuki boyutları da oldukça vahimdir. Uygulanan tecrit ile Türkiye altına imza attığı tüm uluslararası hukuk kurallarını çiğniyor, hatta kendi anayasasını bile ihlal ediyor.”

'TARİHİ DİRENİŞ GÖSTERDİ'

“Sayın Öcalan tam 7 yıldır avukatlarıyla hiçbir şekilde görüştürülmüyor. Oysa ki Sayın Öcalan’ın halen süren bir çok davası bulunmaktadır" diyerek konuşmasını sürdüren Erol, Öcalan'ın İmralı'daki tarihi direnişle komployu boşa çıkardığına, halkın da milyonlarca imzayla kendisini sahiplendiğine dikkat çekti.

'ÖCALAN ŞAHSINDA ORTAK YAŞAM TECRİTTE'

Açıklamada 15 Şubat Komplosu'nun, Ortadoğu’ya yönelik müdahalenin ilk adımlarından olduğu vurgulanarak, şunlar ifade edildi:

"Akabinde gerçekleştirilen Irak işgali ve bölgede başlayan çalkantılı süreç günümüze kadar devam etmektedir. Bu Uluslararası Komplo'ya ve uygulanan tecrit politikasına karşı İmralı’da gelişen direniş ve mücadele, esas olarak, Türkiye ve Ortadoğu’yu demokratikleştirerek halkların, inançların ve kültürlerin birlikte yaşam ve demokratik bir gelecek oluşturması mücadelesidir. Uluslararası Komplo ile Sayın Öcalan şahsında tecritte tutulan özgür, eşit, demokratik ortak yaşam iradesidir. Bu nedenle; 15 Şubat Komplosu'nun yıl dönümünde bizler komployu ve ağırlaştırılmış tecrit politikasını kınıyor, Sayın Öcalan'ın sağlık, güvenlik, özgürlük koşulları gerçekleşinceye kadar mücadelemizi büyüteceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”

Basın açıklaması protesto alkışları ile son buldu.