Van’da İş-Kur'a 15 bin başvurudan 300 kişiye iş verildi

AKP hükümetinin TOKİ’ler ile birlikte sürekli olarak propaganda malzemesi yaptığı İŞKUR’daki gerçekler rakamlarla ortaya çıktı. Van’da 2018 yılında İş-Kur’a başvuran 15 bin kişiden sadece 300 kişiye iş imkanı sağlandı.

Ekonomik kriz, işsizlik ve zamlar Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Van’da da ana gündem maddelerinden biri haline geldi. AKP hükümetinin Van’da TOKİ’ler ile birlikte en büyük propaganda argümanı olan İŞKUR’da yaşanan gerçek ortaya çıktı.  Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İş, iş diyorsunuz. Bakın İŞKUR var. Gidin size hemen iş verir” diyerek anlattığı İŞKUR’un açıkladığı aylık istatistik bültenlerine göre İŞKUR’a 2018 yılında başvuranların yüzde 94,7’sine iş bulunamadı.

Bazı aylarda İŞKUR’a başvuru sayısının 15.000’i geçtiği Van’da, iş bulma sayıları ortalama 300 kişi olunca kurumun daha çok “İş Bulmama Kurumu” olduğu yönünde yorumlar yapılıyor.

İŞKUR’un 2018 yılı bültenlerini incelediğinde il bazında zaten kısıtlı veri açıklayan İŞKUR, ekonomik krizin belirginleştiği 2018 yılının Mayıs ayından itibaren İŞKUR’a kaç kişinin başvurduğunu il bazında açıklamadı.

Ancak Ocak-Nisan 2018 döneminde Van’da kaç kişinin İŞKUR’a başvurduğu ve kaçına iş bulunduğu bültenlerde bulunuyor. Buna göre seçim kararı alınan Nisan 2018 ayında İŞKUR’a başvurular astronomik bir oranda artmasına rağmen işe yerleştirme sembolik olmuştur. Nisan 2018 ayında başvuranların yüzde 1’i bile iş bulamadı.

VAN’DA İŞSİZLİK SİGORTASI BAŞVURULARI YÜZDE 57 ARTTI

2018 yılında Van’da işsizlik artışının diğer bir göstergesi de işsizlik sigortası başvurularında görülen artıştır. 2019 yılının Ocak ayında işsizlik sigortasına başvuran sayısı 2018’in aynı dönemine göre yüzde 57 oranında arttı. Geçen yıl Ocak ayında işten çıkarılan 1.305 kişi sigorta başvurusu yaparken bu yıl bu sayı 2.050 kişiye yükseldi. Van’da Ocak ayında sigortalı çalışan binlerce kişinin işverenlerce işten çıkarıldığının bir göstergesi olarak işsizlik sigortası başvurularındaki artış işsizlikte artışın devam edeceğini gösteriyor.