Van'da DBP kongresi: İktidarlarını başlarına yıkalım!

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, "Barışın yolu İmralı’dan geçiyor. Bunun için büyük bir mücadele ve direniş örgütlememiz gerekiyor" dedi.

DBP'nin Van'daki 4. Olağan Kongresi Beyazsaray düğün salonunda ‘Özgür toplumla, özgür geleceğe’ şiarıyla düzenlendi.

Kongreye DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk, HDP Van il eş başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, HDP Van Milletvekili Adem Geveri, DBP Van İl Eş Başkan Vekili Çetin Ergin, DBP PM üyeleri Eşref Memedoğlu, İsmet Tan, Şehzade Kurt, Barış Oflas, Barış Anneleri, TJA aktivistleri, kayyum atanan eski belediye eş başkanları, MHD, ÖHP, İHD ve halk katıldı. Kongrede HDP Van milletvekillerinin mesajı okundu.

'SAYIN ÖCALAN’IN PROJESİ TEK ÇIKIŞ YOLU'

HDP Van Milletvekili Adem Geveri, "Dört parçada Kürtlerin kanı dökülüyor. Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik projeler mutlak amacına ulaşacak ve bunun için çalışacağız. Önümüzde öldürülme, hapis de olsa direnmeye devam edeceğiz çünkü Sayın Öcalan’ın projesi önümüzdeki tek yoldur" dedi.

DBP Van İl Eş Başkan Vekili Çetin Ergin ise, “Bu devlet ne kadar baskı yaparsa, zulüm yaparsa partimizin halkıyla bağını asla koparamayacaktır" diye belirtti.

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ise demokratik siyasetin tasfiye edilmek istendiğine dikkat çekerek, "Ancak bu manzaradan anlaşılıyor ki halkımız mücadelesinden kopmadı, kopmayacak" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride tepki gösteren ve bunun milyonlara uygulanan bir tecrit olduğunu söyleyen Öztürk, şu mesajları verdi: "Sayın Öcalan özgür olmadan Kürt halkı asla özgür olmayacaktır. Sayın Öcalan’ın sağlığına ilişkin haberler söz konusu. Sayın Öcalan’ın sağlığına ilişkin olumsuz bir gelişmede Kürt halkı sabırlı davranmayacaktır. Sayın Öcalan’ın sağlığı halkımızın kırmızı çizgisidir. Tecridi ne kadar ağırlaştırırsanız o kadar bu ülkeye kötülük etmiş olursunuz. Kürt halkı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mücadelesini sürdürecektir. Kürt halkı bu yönde birliğini tesis etmelidir. Ulusal konferans gerçekleşseydi eğer kimse Kürt halkının iradesi karşısında duramazdı. Bu yüzden ulusal kongre derhal toplanmalıdır."

TUNCEL'İN MESAJI

Daha sonra tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in mesajı okundu.

Tuncel'in mesajı şöyle:

"Zulmün, yıkımın, ölümün kuşattığı bu topraklarda direnen başta Van halkı olmak üzere tüm Kürdistan halkını selamlıyoruz. Bizler bu koyu karanlığın içinde kazanacağımızı çok iyi biliyoruz. Elbette biz kazanacağız, zulmün olduğu yerde direniş de vardır. Van halkı da bunun en güzel örneğidir. Birlikte yürüttüğümüz barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde daha önce yer alan ve şimdi göreve gelecek tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyor, sizleri Kandıra Cezaevinden selamlıyorum."

'AKP’NİN ZULMÜ SONUÇ VERMEYECEK'

Kongrede son sözü alan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan da, tutsakları selamlayarak başladığı konuşmasında, "Siyasi soykırım saldırılarının nedeni korkudur. Kürtleri katledebilirsin, zindanda tutabilirsin ama özgürlük mücadelesini yok edemezsin" diye konuştu.

"Bizler ne olursa olsun, özgürlük mücadelemizden, değerlerimizden hiçbir zaman ayrılmayacağız ve onlardan bağımızı koparmayacağız" vurgusunda bulunan Aslan, "Çünkü bizim önderimiz, hareketimizdir bu gücü ve morali veren" diye ekledi.

Şehit düşen Delal Amed ve arkadaşlarını anan Aslan, "Delal Amed bizim için, halkımızın özgürlüğü için canını ortaya koyan bir devrimcidir ve bizler ona sahip çıkacağız. Delal Amed ne yapmış; bu ülkeye barışı, demokrasiyi getirmek için canını vermiş" diye belirtti.

"Şehit Mehmet Tunç’un bize miras bıraktığı bir konuşma var. 'Bizimle gurur duyun, biz AKP’nin zulmüne boyun eğmedik’ demişti. Biz de onlarla gurur duyuyoruz" diyen Aslan, şöyle devam etti:

‘GÜCÜN YETİYORSA KUDÜS İÇİN TRUMP'A SAVAŞ İLAN ET!'

"Kürt siyasal hareketini tasfiye etmek 15 Temmuz darbe girişimini Allah’ın bir lütfu olarak gördüler. Kayyumlar, siyasi operasyonlarla yeni bir saldırı süreci başlattılar. Bu süreç sadece kayyum atanması ve belediye başkanlarımızın tutuklanması süreci değildir. AKP diyor ki, ‘Biz kürdün kendi kendini yönetmesine izin vermeyeceğiz.' Burayla yetinmiyor; Rojava’da bunun için saldırıyor. İşte Reqa ortada ve halk özgürleşiyor. Şimdi de Efrîn’i tehdit ediyor. Türkiye’de DBP, HDP ye saldırıyorsun, kendine rakip olarak görüyorsun da Rojava’daki Kürt kazanımlarına niye saldırıyorsun… Peki ya Güney Kürdistan’dan ne istedin? Daha düne kadar onlarla iyi ilişkiler içindeydin ama Kürt kendi kendini yönetmekten söz ettiğinde kıyameti kopardın. Hadi gücün yetiyorsa Kudüs için Trump’a savaş ilan edebilir misin? Bunların derdi mazlumlar değil, kendi iktidarlarının çıkarlarıdır.

Kürde düşen de buna karşı direnmektir. Bunu daha da yükselterek, halkımıza karşı yürütülen saldırılara daha güçlü bir direnişi örgütleyerek onların iktidarlarını başlarına yıkalım.”

TÜRKİYE DEMOKRASİ GÜÇLERİNE ÇAĞRI

Aslan, CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı'nın görevden alınmasına da değinerek, “Kayyumlar atandığında, genel başkanlarımız tutuklandığında, belediye başkanlarımız tutuklandığında sesini çıkarmayan CHP’nin belediyesine kayyum atandı. Kürtler demokratik haklarını kullanmazsa Türk halkı da demokratik haklarını kullanamaz. Türkiye'de demokrasi ve özgürlük Kürdistan’dan başlar. Kürtler bunun bedelini ödüyor. Kürtlerin mücadelesiyle dayanışmadan yaptıkları her siyasi çalışma sonuçsuz kalacaktır" diye konuştu.

‘SAYIN ÖCALAN’IN SAĞLIĞI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’

Aslan, “Sayın Öcalan Türkiye’nin barışıdır. Sayın Öcalan’a tecrit politikasıyla halkı karşı karşıya getirmek istiyorlar. Bizim için Öcalan demek, barış, demokrasi ve özgürlük demektir. Bundan kaynaklı bütün Türkiye halklarına sesleniyoruz: Kürtlerle birleşerek Sayın Öcalan üzerinde tecridi kaldırarak özgürlük mücadelesinin ve barışın önünü açalım. Bu barışın yolu İmralı’dan geçiyor. Bunun için büyük bir mücadele ve direniş örgütlememiz gerekiyor" diye kaydetti.

‘ULUSAL BİRLİK OLMAZSA 25 EYLÜL SONRASI GİBİ OLURUZ’

Aslan, ulusal birliğin önemine işaret ederek, "Ulusal beraberliğimizi sağlayamazsak sonumuz 25 Eylül sonrası tablo olur" diye ekledi.

Kongre tek liste ile girilen seçimlerin ardından sona erdi. DBP Van il eş başkanlığına Aynur Tarhan ve Ökkeş Kawa seçildi.