Van’da HDP’ye 350, uyuşturucuya 44 operasyon

Van’da bu yıl 350 defa ev baskını düzenleyen Türk devleti, 1200 kişiyi gözaltına aldı, 223 kişiyi tutukladı. Kullanımı ve ticareti yoğun olmasına rağmen uyuşturucuyla ilgili operasyon sayısı ise sadece 44.

Vanlılar için yine zor bir sene oldu. AKP hükümeti, özellikle Van’da yılın sonlarına doğru baskılarını arttırdı. Neredeyse her sosyal medya paylaşımına dava açılırken, HDP’nin yaptığı tüm basın açıklamaları davalık oldu. HDP’li başkan ve yöneticilerin evlerini dair zırhlı araçlı polislerle gözetleyen AKP, açlık grevlerini bahane ederek Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olan HDP’nin il binasına iki defa baskın düzenledi. Van’da 350 defa ev baskını düzenleyen JÖH ve PÖH güçleri, 1200 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan 223 kişi tutuklanırken, 977 kişi adli kontrol talebiyle serbest bırakıldı.

HDP’nin her türlü faaliyetine saldıran polisin, 20 bin uyuşturucu madde bağımlısı olan Van’da buna karşı yaptığı operasyon sayısı ise sadece 44… AKP, siyasi faaliyetler gibi halkın düşüncelerini açıkladığı sosyal medyada yapılan 'beğenileri' bile gözden kaçırmayıp davalar açtı.

ERTAN: ÖRTBAS ETMENİN ADI TERÖRLE MÜCADELE!

Kentte HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarını değerlendiren HDP Van Milletvekili ve MYK Üyesi Bedia Özgökçe Ertan, 'güvenlikçi' anlayışın, MHP ve AKP ittifakından sonra hukuk ve anayasanın askıya alınması ile sürdüğünü kaydetti. AKP ve MHP’nin tamamen HDP’ye yönelik bir operasyon yürüttüğünü vurgulayan Özgökçe, "HDP tamamen kriminalize edilmek isteniyor” dedi.

Özgökçe, şöyle konuştu: "Masa devrildiğinden bu yana operasyonların ardı ardası kesilmiyor. Çünkü bu iktidarın karşısındaki tek muhalefet HDP'dir, Kürtlerdir, dostlarımızdır. Buna karşı sindirme operasyonu yürütülüyor. İşsizliği, yoksulluğu, yolsuzluğu örtbas etmenin adı ‘terörle mücadele’ olmuş. Uyuşturucuya, fuhşa sürüklenen binlerce insan var ama buna karşı gerçek anlamıyla bir mücadele yürütülmüyor. Bu çeteler cesaretlendirilirken, sadece protesto hakkını kullandı, eleştirdi diye insanlarımız cezaevine konuluyor. Tüm yönetici ve çalışanlarımız adli kontrol şartıyla yaşıyor ve haftada bir emniyete gitmek zorunda bırakılıyor.”

SARISAÇ: KÜRT İLLERİNDEKİ SUÇLAR TEŞVİK EDİLİYOR

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise Kürtlerin haklarının zoraki bir biçimde gasp edildiğini ancak Kürt illerinde uyuşturucu, fuhuş ve kumara göz yumulduğunu kaydetti. Sarısaç, şunları söyledi:

"Toplumsal olarak en temel hak talebi şiddetle bastırılıyor. İçişleri Bakanı sürekli olarak uyuşturucuda suç oranının düştüğünü iddia ediyor oysa tam tersi Kürt illerinde uyuşturucu, fuhuş ve kumar neredeyse suç olarak görülmediği için Soylu böyle konuşuyor. Kumar da oynatılıyor ve göz yumuluyor. Sorgulamayan, apolitik bir toplum yaratılmak isteniyor. Sakarya’da vahim bir olay yaşadık…

Faşist zihniyet ben Kürdüm diyen insanları katletti. Hükümetin uyguladığı politikalardan cesaret alanlar sokağa çıktı. AKP’nin uyguladığı şiddet politikası artık hayatın her alanına nüfuz ediyor."