Wan’da işe alımlarda 'rüşvet çarkı'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yeni alınacak öğretim görevlileri ve personellerden 100 bin TL rüşvet alınıyor. Üniversite rektörü ve rektörün üniversitede bulunan yakınları ile AKP’liler, rüşvet çarkının başında yer alıyor.

Wan ve ilçelerinde bulunan devlet kurumları, AKP ve yandaşlarının rant merkezi haline geldi. Bu kurumlara alınan hemen hemen herkes AKP ve bu kurumların başında olan amirlere rüşvet vermek zorunda. Rüşvet çarkı, AKP tarafından daha önce çıkartılan mülakat sınavlarıyla başlamıştı.

Wan’da son yıllarda devlet kurumlarına alına memur, işçi ve geçici işçilerin tamamı rüşvet vermek zorunda kalıyor. 1 milyon 200 bin nüfusa sahip kentte 400 binden fazla işsiz genç bulunurken, halkın yüzde 80’den fazlası ise yoksul. İşsizliğin ve yoksulluğun çok yüksek olduğu Wan’da, AKP ve yandaşları servetlerine servet katmaya devam ediyor.

2016’dan sonra AKP, Kurdistan’da OHAL kanunları ile kentleri yönetmeye başladı. Uygulanan OHAL ile birlikte AKP tarafından çıkarılan KHK ile Kurdistan'da belediyelerde ve devlet kurumlarında bulunan binlerce Kürt işçi ve memur ihraç edildi. 2018 yılında Van Büyükşehir Belediyesi’nde çıkarılan 306 geçici işçi ile yüzlerce memurun yerine AKP’liler yerleştirildi.

WAN’DA AKP’LİLERİN RANT VE RÜŞVET ÇARKI

Özellikle Devlet Karayolları, Devlet Su İşleri, Van Bölge Hastanesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Hastanesi, kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi ile Wan’ın diğer kayyum atanan belediyeler olmak üzere tüm devlet kurumları AKP’lilerin kadrolaşma ve rant merkezi haline geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, verdiği ilanda 168 öğretim üyesi ve personel alımı yapacağını duyurdu. Verilen ilandan sonra birçok kişi üniversiteye başvurdu. Üniversiteye alınacak personelin Kamu Personel Seçme Sınavı’nda  (KPSS) alınan puana göre alınması gerekirken, rüşvet ön plana çıkıyor. Rüşvet çarkının döndüğü üniversitede, rüşvet çarkında rektör, rektörün üniversitedeki akrabaları ve AKP’liler yer alıyor.

KİŞİ BAŞI 100 TL RÜŞVET

Personel alımı için üniversiteye yönetimine başvuran birçok kişi, daha sonra AKP Van İl Yönetimine başvuruyor. AKP il ve ilçe yönetimine gelen kişiler buradaki yöneticilerle görüşüyor. AKP yöneticileri işe başvuranlarla üniversite rektörü ve akrabaları arasında aracı olarak çalışıyor. Aracılar, personel adaylarını işe yerleştirme koşulu ile 100 bin TL alıyor. Alınan paralar daha sonra üniversite rektörünün yeğeni olduğu belirtilen ve üniversitede görev yapan kişiye veriyor. Parası olan bu kişi ise para karşılığında bu adayları işe yerleştiriyor. Parayı alan rektör yakını, daha sonra paranın bir kısmını AKP’li aracılara veriyor. Milyonların döndüğü rüşvet çarkında her yıl yüzlerce kişi bu kuruma alınıyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne aralık ayında alınan 102 personel, kişi başına 100 bin TL rüşvet karşılığında işe yerleştirilmişti.