Kayyumun seçim telaşı: Belediye arazilerini parsel parsel satıyor

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu, Edremit ilçesindeki 10 parseli 100 milyon TL’den fazla bir değere satışa çıkarırken HDP’li Wan Belediye eski Eşbaşkan’ı Mustafa Avcı, bu ihalelerin 14 Mayıs seçimleri öncesi bir telaşla yapıldığına dikkat çekiyor.

Kayyum tarafından yönetilen Wan Büyükşehir Belediyesi, Edremit ilçesinde Büyükşehir’e ait 10 taşınmaz parseli, 4 Nisan’da ihaleye çıkaracak. Edremit’in Yeni Camii Mahallesi’nde bulunan bu parseller için biçilen toplam muhammen değer ise 100.160.571,17 TL değerinde. 100 milyonu aşan bu parseller özellikle Edremit’in kıyı bölgesinin imara ve ranta açılmasının bir başka halkası.

Bu satışların 14 Mayıs seçimi öncesi bir telaşla yapıldığını belirten Wan Belediye Eski Eşbaşkanı Mustafa Avcı kayyumun ihale politikasını ANF’ye değerlendirdi.

14 MAYIS ÖNCESİ BİR TELAŞ VAR

Avcı kayyumların aynı zamanda birer talan mekanizması olduğunu söyleyerek şunları anlatıyor: “Biz zaten tanımlarken kayyum talandır dedik. Merkezi yönetim adına yerel yönetimlerin, yerel kaynakları talan ediliyor. İkincisi önümüzdeki süreçte, 14 Mayıs seçimi var ve bu onları telaşlandırdı sanki. Ne varsa elden çıkarmaya çalışıyorlar. Yandaşı daha ne kadar besleyebiliriz, rantı nasıl dağıtabiliriz hesabı da var işin içinde. Öz itibariyle toplumun, kentinin çıkarı söz konusu olmayınca onun dışında her şey mubah sayılıyor. Merkezi yönetimin özellikle kayyum atamasının nedeni de yerel yönetimleri kendi şubesi gibi görüp çalıştırmak istediğidir. Zaten yerel yönetimler merkezi yönetim yararına kaynakları seferber etmezse ya da yandaşa peşkeş çekmezse onu orada tutmazlar, kayyum olarak atamazlar.

Edremit'te de özellikle sahil talan ediliyor. Aslında koruma kanunları var ama kanunlar da ayakaltına alınıyor. Türkiye genelinde aslında kanunlar ayakaltında. Kanun hükmünde kararnamelerle iş yürütmeye çalışılıyor.”

AMED’DE DE KAYYUM SATIŞLARI VARDI

Geçtiğimiz hafta başında Amed’de yapılan satışlara dair de açıklama yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti ve Amed'te görevden alınan belediye eşbaşkanları ile meclis üyeleri, kayyumların taşınmaz satışlarına dair açıklama yaptı. HDP Peyas (Kayapınar) İlçe Örgütü binasında yapılan açıklamada, kayyumların seçimlere kısa bir süre kala kent ormanı arazisini de içene alacak şekilde 112 dönüm araziyi, 884 milyon TL’ye satışa çıkardığı aktarıldı.