Van'da sömürge uygulamaları: Paralar Trabzon ve Kayseri'ye!

 AKP’nin gasp ettiği Van Büyükşehir Belediyesi’nde organize bir biçimde paralar Trabzon ve Kayseri’ye aktarılıyor.

DBP’li belediyelerin gasp edilmesinin üzerinden 1 yıldan fazla bir zaman geçti. Bu süre içinde Kürtlere ait değerlere saldıran, kurumları kapatan ve DBP’li döneminde halka hizmet için yapılan köprüleri bile yıkan AKP, şimdi belediyenin imkanlarını ve Van halkından elde ettiği paraları başka illere peşkeş çekmeye başladı.

Her fırsatta DBP’li belediyeler dönemi için "Paralar Van halkının hizmetine değil, başka yere aktarılıyordu" diyen AKP’nin, Van’da gasp ettiği belediyelerde Van halkından aldıkları parkomat ücretlerini dahi Aksaray, Kayseri, Trabzon ve İstanbul gibi illerdeki yandaşlarına peşkeş çekiyor.

İHALELER TATİL GÜNLERİ GİZLİ YAPILIYOR

Van Büyükşehir Belediyesi'nde 4 ihale resmi yılbaşı tatili olan 1 Ocak'ta yapıldı ve Vanlı firmalara bile haber verilmeden Kayseri ve Trabzonlu firmalara verildi. Yapılan ihalelerin dışında OHAL'e dayanarak ihale yapmadan firmalara iş verme yetkisine sahip olan AKP’nin, belediyeleri doğrudan temin ile trilyonlarca parayı bu illere aktardı. Kayserili 48 firmaya 6 ay içinde belediyenin tüm ihaleleri verildi.

PARKOMAT İHALESİNDE BÜYÜK VURGUN

Parkomat adı altında tüm cadde ve sokakları paralı getirerek, halktan zorla para almaya başlanmasının ardından, bunlarla yetinmeyen AKP’li kayyum belediyelerinin ihaleleri peşkeş çektiği şirketler sokakta da zorla para alıyor. Sadece Cumhuriyet ve Maraş caddelerinde park eden araçlar için yapılan ihale sınırları aşarak Van’ın her tarafına yayıldı. Büyük bir haksız kazanç elde edilirken Van halkı adeta soyuluyor.

İLAN REKLAMLARI KAYSERİ VE TRABZON BASININA!

Kentte faaliyet yürüten birçok yerel gazete bulunmasına rağmen vali ve Basın İlan Kurumu, kentin tüm ilan reklamlarını Kayseri ve Trabzon yerel basınına aktarıyor. Van’da yapılan ihaleler Vanlılardan gizlenirken, Trabzonlu ve Kayserili yerel gazetelere ihale ilanı veriliyor. Böylelikle Trabzon ve Kayseri firmalarının ihaleleri alması sağlanıyor.

BOTAN: SÖMÜRGE VALİLERİ SOYUYOR!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van halkına sömürge muamelesi yapıldığını söyledi. Sömürge valilerinin adeta Van halkını zorla soyduğunu ve cebindeki paraya göz diktiğini kaydeden Botan, Van'da yerel basına verilmesi gereken ilan ve gelirlerinin Kayseri, Trabzon ve İstanbul yerel basınına aktarıldığını söyledi. Botan tepkisini şöyle dile getirdi: “Peki, Kayseri ve Trabzon'daki ilanlar Van basınına veriliyor mu? Verilirse Trabzon ve Kayseri basının tepkisi ne olur? Buna rağmen kendi hakkını aramaktan bile çekinen Van yerel basınının bu konuya eğilmemesi manidar. Van'daki ihaleler neden başka kentlere veriliyor? Van’da iş yapan şirketler yok mu? Yaşananlar açık bir soygundur!"