Van’da ulaşıma da kayyum darbesi

Van çözüm bekleyen kent içi ulaşım sorunları, AKP tarafından kayyumlar vasıtasıyla yeniden bir rant alanına dönüştürüldü.

DBP’li Büyükşehir Belediyesi döneminde trafikte yaşanan sorunların çözümü için bazı adımlar atılmasına rağmen, kayyumlar döneminde ulaşım yeniden büyük bir soruna dönüştü.

Aksaray’dan gelen bir firmaya verilen Parkomat uygulamasıyla her gün halktan para alınırken, DBP’li belediye döneminde yapılan çok katlı otoparkın da yıkılmasına karar verildi. Sadece otobüs biletlerine bir yılda 3 defa zam yapıldı.

ULAŞIM ANA PLANI İPTAL

Belediyenin mevcut otobüs taşımacılığı dışında kalan tüm yolcu taşıma hareketleri (taksi, dolmuş, minibüs, özel halk otobüsü; okul ve iş yeri servislerine ilişkin bilgilerin toplanması; toplu taşıma ilişkileri, yolculuk talepleri, hatları, sefer sayıları, özellikleri, taşıma bedelleri, araç sayısı ve özellikleri; iş yeri ve okul servis araçlarının hatları, güzergâhları, sayıları, özellikleri, taşıma bedelleri gibi işlemler) ‘ulaşım ana planı’ olmadan yapılamıyor. DBP'li belediye döneminde Van'ın en büyük sorunlardan biri olan ulaşım sıkıntısını giderebilmek için hazırlanan plan, kayyumlar tarafından iptal edildi.

Kayyum atanan DBP’li Büyükşehir Belediyesi döneminde Van'da ulaşım sorunlarının çözülmesi amacıyla hazırlanan projenin İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılması karara bağlanmıştı. Bunun için gerekli yazışmalar yapılarak hazırlandı ve protokol ilgili üniversitenin onayına sunuldu. Dönemin Ulaştırma Bakanı izin vermedi.

YÜKSEK FİYATA RAĞMEN ZARAR

Kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin 2018’de toplam geliri 9 milyon 552 bin 112 TL; gideri ise 12 milyon 228 bin 641 TL oldu. Bir yıl içindeki zarar ise tam olarak 2 milyon 676 bin 529 TL’yi buldu. Halktan alınan yüksek ücretlere rağmen ortaya çıkanın zarar, bir takım işbirlikçi çevrelere nasıl rant aktarıldığını ortaya koyuyor.

PARKOMATLA HARAÇ ALINIYOR

Yargıtay tarafından defalarca ‘kanunsuz' kararı verilen parkomat uygulaması ise Van'da sürüyor. Aksaraylı bir firmaya parkomat ihalesini veren kayyum, bu yolla halktan yüksek meblağlar alıyor. Söz konusu Van halkından aldığı bu paranın vergisini ise Van Vergi Dairesi’ne değil, Aksaray Vergi Dairesi'ne ödüyor.