Van'daki işkenceler protesto edildi

Van’da yaşanan işkence vakası siyasi partiler ve STK temsilcileri tarafından protesto edildi.

HDP-DBP Van il örgütleri, Özgür Hukukçular Platformu (ÖHP), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, KESK Van Şubeler Platformu, Ahtamara Kadın Platformu ve Tutuklu Hükümlü Aileleri İnisiyatifi, düzenledikleri ortak basın açıklaması ile Van’da Şahin Ailesi'ne yönelik işkenceleri kınadı.

Basın toplantısına HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, HDP Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç, Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, HDP-DBP PM üyeleri, ÖHP, İHD, KESK, Ahtamara Kadın Platformu ile Tutuklu Hükümlü Aileleri üyeleri de katıldı.

NELER YAŞADILAR?

İHD Van Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan ÖHP Üyesi Bayram Kaval, şu bilgileri verdi: “14.07.2018 tarihinde Van’ın İpekyolu ilçesinin Yalımerez Mahallesi'ne güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyon neticesinde Ayfer Şahin, Abdulbaki Şahin, Ayhan Şahin, Fetullah Şahin, Şehriban Mamuk, Abdullah Şahin ve Dilan Görür 4 gün Van TEM Şube ve Çocuk Şubede gözaltında kalmışlardır. İsmi geçen şahıslar aynı aileden olup 2’si çocuktur. Bu kişiler ev araması da dâhil olmak üzere gözaltında kaldıkları 4 gün boyunca sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz bırakılmışlardır."

Kaval, Baba Abdulbaki Şahin'in (56), avukatıyla yaptığı görüşmede işkenceye uğradığını; iki kaburgasının kırıldığını, sağ kalça kemiğinde çatlak oluştuğunu söylediğini aktardı. 

Kaval, "Ayrıca operasyona katılan güvenlik güçleri tarafından ailesinin kadın ve çocuk bireylerinin adını kullanarak sinkaflı küfür edip tehdit etmişlerdir. Baba Abdulbaki Şahin, kolluk güçlerine gözünün protez olduğunu belirttikten sonra özellikle yüzüne tekme atılmıştır. Baba Abdulbaki Şahin’in işkenceye uğradığına dair raporlar soruşturma dosyasında mevcuttur" diye kaydetti. 

Anne Ayfer Şahin'in (46) ise polis tarafından, "Başını ezmeye geldik, hepinizi öldüreceğiz” şeklinde tehdit edildiğine dikkat çeken Kaval, "Anne Şahin, ev araması ve emniyette maruz bırakıldığı işkencede defalarca kafasının tekmelendiğini, saçlarından tutulup kafasının defalarca yere vurulduğunu, bütün vücudunda tekme ve yumruklar sebebiyle morluk ve eziklerin oluştuğunu ifade etmiştir. Avukatı da doğrudan yüzüne aldığı darbeler sonucunda yüzünün tanınmaz hale geldiğini ve gözlerinin çok fazla şişmesi sebebiyle görmede dahi zorluk yaşadığını gözlemlemiştir" dedi.

Aile fertlerinden 16 yaşındaki Fettullah Şahin’in de 15'e yakın polis tarafından saldırıya uğradığını, kafasının üç yerden kırıldığını belirten Kaval,  aile fertlerinden 18 yaşındaki Abdullah Şahin'in de işkenceye uğradığını dile getirdi.

Kaval, diğer aile bireylerinden Ayhan Şahin (22) ve Şehriban Mamuk'un (25) da aynı şekilde işkenceye maruz bırakıldığını vücutlarının birçok yerinde darp izlerine rastlandığını söyledi.

16 yaşındaki Dilan Görür’ün de Çocuk Şubede gözaltında iken başka şubeden gelen bazı kişiler tarafından tecavüz tehdidi ile karşılaştığına dikkat çekildi.

Kaval, "İşkence yapıldıktan sonra kötü muameleye tabi tutulan aile bireylerinden Abdullah ve Ayhan Şahin’e geçici koğuşun tuvaleti ve diğer bölümleri zorla temizlettirilmiştir" diye ekledi.

'KABULLENMEYECEĞİZ'

Kaval konuşmasını şöyle sürdürdü : “Biz, insanlık onuru ile bağdaşmayan bu kötü muamele ve işkenceyi hiçbir suretle kabul etmiyor ve hukuki sürecin de her türlü takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”