Van Efrîn için eylemde: İşgale sessiz kalmayacağız!

AKP'nin Efrin’e yönelik işgalci saldırıları Van’da protesto ediliyor.

Van’da dün gece saatlerinde bir araya gelen gençler, Şehit Fırat ve Hacıbekir mahallelerinde Efrîn saldırılarını protesto etti. Polisin saldırısı üzerine çıkan çatışmalar sabah saatlerine kadar sürdü.

Efrîn saldırısı, HDP Van İl Örgütü tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla da protesto edildi. DBP Van İl Örgütü binası önünde düzenlenen eyleme HDP Van il eş başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP Van Milletvekili Adem Geveri,  gasp edilen belediyelerin eş başkanları, PM üyeleri, Barış Anneleri, TJA aktivistleri ve halk katıldı.

Basın açıklamasını okuyan HDP Van İl Yöneticisi Özgür Aras, “AKP-MHP iktidarı, dün itibarıyla Ortadoğu halklarını uzun yıllara yayılacak bir savaşın içine atarak Efrîn’e yönelik işgal girişimini başlatmıştır" dedi.

'SALDIRI TÜM HALKLARADIR'

Tarihsel olarak Türkiye’ye karşı her zaman tehditkar bir tutum izlemiş olan Rusya’nın kışkırtmaları ve ön açması ile Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürükleyen siyasi iktidarın, Türkiye halklarına ağır bedeller ödeteceğini belirten Aras, "Efrîn’e saldırı başta tüm Kürt halkı olmak üzere tüm ezilen halklara yönelik bir saldırıdır. Siyasi iktidarın yoksullaştırmaya ve adaletsizliğe dayalı yönetim anlayışıyla Efrîn’e saldırı ile örtbas etmeye çalışması kabul edilemez" diye belirtti.

Aras,  "Türkiye devleti, tüm uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek, kendisine yönelik bir tehdit olmadığı halde, işgal girişimini resmen başlatarak, halklarımızı büyük bir felaketin eşiğine getirmiştir" diye konuştu.

'SESSİZ KALANLAR DA SORUMLUDUR'

Ortadoğu’daki savaşta halkların en güvenli yaşam alanlarından biri olan Efrîn’e yönelik başlatılan saldırının, Efrîn'de yaşayan tüm halkların yaşam alanına, yaşam hakkına dönük topyekûn bir saldırı olduğunu kaydeden Aras, şöyle devam etti:

"Suriye savaşı başladığından beri, savaşın yaşandığı alanlardan göç eden halkın huzur içerisinde yaşadığı Efrîn’e yönelik geliştirilen saldırı ile yeni bir göç dalgasının başlayacağı ve sivil halkın büyük mağduriyetler içerisine düşeceği aşikardır. Tüm dünyayı IŞİD belasından kurtaran Kürtlere yönelik, böylesi bir saldırıya karşı sessiz kalan ve örtülü olarak destek sunan devletler de  bu haksız işgal girişimi sonucu oluşacak tüm mağduriyetlerin ortağıdır.

Emperyalist güçler, yüz yıllardır Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren,  Ortadoğu halklarını sonu gelmez savaşlara mahkûm eden  politikalarının tuzağına düşen siyasi iktidar derhal bu savaşı sonlandırmalıdır. Ortadoğu’da yaşanan savaşlar halkların hiçbir  problemini çözmemiş, aksine sorunları daha da derinleştirmiştir… Çözüm; diplomasi, müzakere ve diyalogtur, bunun öncellikli koşulu da barıştır."

'İŞGALE KARŞI SESİMİZİ ÇIKARALIM'

Açıklamanın sonunda şu çağrı yapıldı: "Efrîn halkının yaşam alanına, yaşam hakkına yönelik gerçekleştirilen saldırılar karşısında tüm halklarımızı, duyarlı tüm kesimleri ve uluslararası kamuoyunu bu haksız işgal karşısında sesimize ses vermeye, barış çağrılarını yükseltmeye çağırıyoruz.”

Açıklamanın ardından kitle işgalci saldırıları sloganlar ve alkışlarla protesto etti.