Van Gölü yok ediliyor

AKP tarafından gasp edilen DBP’li Edremit Belediyesi gaspçısı ile AKP’li Tuşba Belediyesi, Van Gölü kıyılarındaki kumluk ve sazlıkları taşlarla doldurdu.

Kürdistan'ın en büyük gölü olan Van Gölü, doğası ve tarihiyle cennetten bir parça gibi. 450 kilometre kıyısı ve 3 bin 570 kilometrekarelik su yüzeyiyle kapalı havza özelliğinde olan Van Gölü’nün etrafında bir il, 6 ilçe ve 136 köy bulunuyor. Van Gölü havzasında yaklaşık bir milyon insan yaşıyor.

Doğa harikası koyları, kumsalları ve berrak sularıyla cennetten bir köşe olan Van Gölü, devletin ve AKP hükümetinin katliamı altında. Bölge halkına ait olan Van Gölü, devlet kurumları tarafından işgal edilmiş durumda. Çeşitli devlet kurumlarının sahil kısmını işgal etmesi nedeniyle insanlar göle giremiyor. Yıllardır halkın dinlendiği ve göle girdiği bu sahil alanları devlet tarafından yüksek duvarlar ve tellerle çevrilmiş durumda.

VAN GÖLÜ'NE GİRMEK İMKANSIZ HALE GELDİ

Van Gölü sahillerini halka yasaklayan AKP şimdi de Edremit ve Tuşba sahilleri taşlarla doldurularak doğa katliamı yapıyor. Binlere kuşun ve canlının yaşadığı ve halkın rahatlıkla göle girdiği kilometrelerce alan bugün sadece taş yığını. Temiz kumsalları ve sazlıkları olan Van Gölü, Edremit kayyumu ve AKP’li Tuşba Belediye Başkanı tarafından yok edildi. Kıyıların taşlarla doldurulması sonucu yurttaşlara göle girecek alan da kalmadı.

Her gün sahile gelen binlerce kişi, Van Gölü'ne giremediği gibi sadece uzaktan bakmak zorunda kalıyor. Van Gölü'ne girmek için Vanlılar ve Van dışından gelenler, göle girmek için şehir merkezinde 50 kilometre uzaklıktaki sahiller gitmek zorunda kalıyor. AKP'nin göl çevresini ranta dönüştürmesinden kaynaklı maddi durumu iyi olmayan yurttaşlar için göle girmek neredeyse imkansız hale geldi.