Van Otogarında mülteci hareketliliği

Hükümet tarafından daha önce ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklamasının ardından, İran’dan Türkiye’ye İHH vasıtasıyla gelen mültecilerin sayısı artıyor.

Hükümet tarafından daha önce ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklamasının ardından, İran’dan Türkiye’ye İHH vasıtasıyla gelen mültecilerin sayısı artıyor.

Van Otogarına günler önce getirilen mültecilerin bekleyişi ise sürüyor. Yüzlerce mülteci Van otogarında ağaç diplerinde ve çimlerde yaşayarak devletin kendilerini otoparktan almasını bekliyor.

Van’da geçen ay 300 mültecinin İHH vasıtasıyla İran’dan gelerek Van ve Bitlis’e yerleştirilmesine yönelik çalışmalar sürerken yeni mülteci akını da sürüyor. Hükümet tarafından daha yapılan açıklamada, ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklamasının ardından geçen ay içinde çoğunluğu genç yaşta Afganların oluşturduğu 300 mülteci Van’a geldi. Bu mültecilerin Van’a gelişinin ardından Bitlis’te Süphan Dağı civarında Çadırköy kurularak Afganların buraya yerleştirilmesine yönelik çalışmalar başlamıştı.

VAN OTOGARINDA GÜNLER ÖNCE GETİREN MÜLTECİLERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Devlet kontrolünde ve İHH vasıtasıyla Van’a getirilen göçmenler nedeniyle ‘Bölgenin demografik yapısı mı değiştiriliyor’ şeklinde tartışmalar yaşanırken Hükümette sessiz sedasız Van’a mülteci getirmeye devam ediyor. Van Otogarına günlerce önce getirilen mültecilerin bekleyişi ise sürüyor. Yüzlerce mülteci Van otogarında ağaç diplerinde ve çimlerde yaşayarak devletin kendilerini otoparktan almasını bekliyor. Van Otogarında bekleyen yüzlerce mülteci ANF objektiflerine böyle yansıdı.

DAHA ÖNCE KENAN EVREN KIRGIZLARI BÖLGEYE YERLEŞTİRMİŞTİ

Bölgenin demokratik yapısın değiştirilmesi çalışması daha önce Kenan Evren döneminde başlatılmıştı. 1982’de Evren tarafından getirilen Kırgızlar 1930lardaki Zilan katliamında devletin el koyduğu topraklara yerleştirildiler. Kırgız köyü bugün yüzlerce korucuyla en çok korucu sahibi olan köy konumunda.