Vanlı 20 genç inşaat kurbanı oldu

Sadece son bir hafta içinde 3 Vanlı inşaat işçisi, Türkiye kentlerinde iş cinayetlerinin kurbanı oldu. Bir yılda çalıştığı inşaatta ölen Vanlı işçi sayısı 20’ye yükseldi.

AKP’nin Kuzey Kürdistan'a uyguladığı ekonomi politikası nedeniyle Kürt gençleri Türkiye’nin metropollerinde zor ve güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda kalıyor. İş cinayetlerinin çoğu kurbanı da bu gençlerden oluşuyor.

Tarım ve hayvancılığı bitiren AKP hükümeti, hayvancılığın ve tarımın yapıldığı kırsal alanları yasaklayarak halkın terk etmesini istiyor. Bununla yetinmeyip Iğdır, Doğubayazıt, Başkale, Özalp, Çukurca ve Şemdinli’deki sınır kapılarını kapatarak, Kürt halkının ticaret yapmasını engelliyor. Sınır ticareti yapmak isteyen yüzlerce Kürt de Türk ve İran askerleri tarafından katlediliyor.

TÜRKİYE METROPOLLERİNE GİDİYORLAR

Kürdistan’da uygulanan bu yasaklar nedeniyle çalışma imkanı bulamayan Kürt gençleri, Türkiye metropollerine göç etmek zorunda kalıyor. Kürt gençleri, inşaat işleri için başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi şehirlere gidiyor. İş güvenliği ve denetimi olmadığı için iş cinayetlerinin kurbanı oluyor. Aylarca, hatta yıllarca ailelerinden uzak yaşayarak, gurbette çalışan Kürt gençleri evlerine ya sakat olarak geliyor ya da tabutları getiriliyor.

Tarım alanında çalışmaya gidenler, trafik kazaları adı altında toplu cinayetlerin kurbanı olmaktan kurtulamıyor. Fındık ve çay işlerinde çalışmak için Karadeniz’e giden Kürtlere yönelik faşist saldırılar da cabası.

HER YIL YÜZLERCE KÜRT İŞÇİ

İnşaat ve tarım sezonunun başladığı dönemde Kürdistan illerinden Türkiye illerine yüz binlerce kişi çalışmak için gidiyor. Yaşanan mevsimlik işçi göçü sonucunda inşaat ve tarım alanında, her yıl yüzlerce Kürt iş cinayetleri sonucu yaşamlarını yitiriyor. Son bir hafta içinde üç Vanlı, çalıştıkları inşaatlarda iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

Van Özalplı olan 30 yaşındaki Yakup Öztan, iki çocuğunu ve eşini bırakarak gittiği Adapazarı’da çalıştığı inşaatta düşerek yaşamını yitirdi. Van Muradiyeli olan 22 yaşındaki Suat Kup da Öztan’la aynı kaderi yaşadı. Kulp, çalıştığı inşaatın 6. katından düşerek yaşamını yitirdi. Çaldıran ilçesi Boğulukaynak (Kel) köyünde yaşayan Sıddık Atabay ise İstanbul’un Esenyurt ilçesinde çalıştığı inşaattan düşerek, Öztan ve Kulp ile aynı kaderi paylaştı.

BİR YIL İÇİNDEKİ BAZI İSİMLER

Bir yıl içinde 20 Vanlı Kürt genci inşaatlarda düşerek yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde yaşamını yitiren bazı Kürt gençlerinin isimleri şöyle:

19 Aralık 2017: Ordu’da çalışan Erciş nüfusuna kayıtlı Dilovan Ateş (20) çalıştığı inşaatta düşerek yaşamını yitirdi.

5 Eylül 2017: İstanbul/Sancaktepe’de çalışan Van Güzelsu nüfusuna kayıtlı Cihan Bulut(23), çalıştığı inşaatın 11. katından düşerek yaşamını yitirdi.

18 Ekim 2017: Körfez/Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ndeki bir inşaatta mermer ustası olarak çalışan Tugay Yurdal, üçüncü kattan düşerek yaşamını yitirdi.

19 Ağustos 2017: Erciş’ten İstanbul’a çalışmaya giden 28 yaşındaki inşaat işçisi İbrahim Deniz, çalıştığı inşaattan düşerek yaşamını yitirdi.

22 Kasım 2017: Ankara/Keçiören’de, 5 katlı binanın çatı katında çalışırken dengesini kaybeden Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Salahane Mahallesi kütüğüne kayıtlı 28 yaşında, evli ve 4 çocuk babası Ercan Topuz, kurtarılamadı.

25 Ağustos 2017: Bursa’da çalıştığı bir inşaatta alçı sıva makinesinin patlaması sonrası Vanlı Kürt genci Caner Ege (19) yaşamını yitirdi.

14 Ocak 2017: İnşaatta çalışırken yüksekten düşen Vanlı işçi Faruk Çakan yaşamını yitirdi.