Vedat Aydın anıldı

Vedat Aydın, JİTEM tarafından kaçırılarak katledilmesinin 27’inci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın, ölümünün 27. yıl dönümünde ailesi, Kürt siyasetçiler ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı. Anmada konuşan ağabey Veysi Aydın, “1925’ten bugüne devletin Kürde bakış açısı değişmedi” dedi.

Amed’in İstasyon Caddesi’nde bulunan evinde 1991 yılında JİTEM tarafından gözaltına alınan ve günler sonra Elazığ Maden’de cenazesi bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın, ölümünün 27. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen anma etkinliğine, Aydın’ın ailesi, HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları, HDP Amed İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, DBP Amed il eşbaşkanları İbrahim Çiçek ve Naşide Toprak ile dostları ve sevenleri katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada dualar okundu.

Burada konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek, “Faili belli bir cinayetin eseridir burada yatan yoldaşımız. 27 yıl önce bir katliam gerçekleştirildi. Sadece Vedat Aydın değil, 23 insanımız daha maskeli kişiler tarafından katledildi. Biz yoldaşlarımızın mücadelesini amansız bir şekilde sürdüreceğiz. Vedat Aydın’ın direniş mücadelesini sürdürecek, onlar gibi kararlı durmaya devam edeceğiz” dedi.

Vedat Aydın ile birlikte Kürt siyasetinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları, “Vedat Aydın, Kürt siyasetinin öncü rolünü oynadı. 27 yıl geçti. 1990’lı yıllarda kirli savaş politikalarının sonucu Vedat yoldaş katledildi. Ne yazık ki bu yöntemler halen sürdürülüyor. 90’lı yıllarda bizi katlederek yol kenarlarına, asit kuyularına atıyorlardı, bugün ise zindanlara atıyorlar. Vedat Aydın aramızda yaşıyorlar. Biz onların mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı kabinesine dikkat çeken Farisoğulları, şunları söyledi: “Bu kabine özel savaş kabinesidir. Bizler buna karşı ve demokratik bir Türkiye için bu kabineye karşı direneceğiz. Artık özel savaşlara müsaade etmeyeceğiz. Halkımıza dönük özel savaş politikaları yürütenlerden hesap soracağız.”

Vedat Aydın’ın ağabeyi Veysi Aydın ise Vedat Aydın’ın ölümüyle Kürt halkının hedef alındığını ifade ederek, artık failleri aramadıklarını söyledi. Vedat Aydın’ın ölümü üzerinden geçen 27 yıl boyunca binlerce insanın öldürüldüğünü dile getiren Aydın, “1925’ten bugüne devletin Kürde bakış açısı değişmedi. Bu zihniyet değişmediği sürece, Kürt halkı hedef alınacaktır. Vedat Aydın’ın katili de bu zihniyettir. Yüz yıl önce de Kürt halkının talebi insan hakları çerçevesinde bir yaşam, bugünde aynı talep var. Kürtlerin bu hakkını vermemek için zulüm uygulandı” şeklinde konuştu.

Kürt halkının devletin zulüm politikalarına karşı taleplerinden vazgeçmediğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: “Kürt halkının tanınması gerekiyor. Böyle olmadıkça, Kürt halkı da Türkiye de zarar görecektir. Kürt halkının iradesi tanınmalı. Sınır ötesine müdahalelerle de her yerin bombalanmasıyla da bu sorun çözüme kavuşmayacaktır.”