Viranşehir adaylarının projeleri neler?

HDP'nin Viranşehir Belediyesi adayları Roza Yazmacı ve Hıdır Oktay, kayyumun viraneye çevirdiği ilçenin çehresini yeniden elden geçireceklerini söyledi. Projelerini anlatan adaylar, "Halk, 'bir saat sonra kayyum atansa bile oyumuz size' diyor" dedi.

Urfa'nın Viranşehir ilçesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yerel seçimler için çalışma yürüttüğü özgün ilçelerden biri. Çünkü kentin en büyük dördüncü ilçesi olan Viranşehir'de Êzidîler, Kürtler, kısmen Araplar ve Türkmenler yaşıyor. Tarihte dört kez yıkılan ve tekrar küllerinden doğan bu ilçenin bir diğer özelliği ise bugün 132 gündür Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan Leyla Güven'in 2009 yerel seçimlerinde buradan ilk kadın belediye başkanı olarak seçilmesi. Düz bir araziye sahip olması nedeniyle hayvancılık ve tarımın gelişkin olduğu bu ilçede, HDP geleneğinin yönettiği belediye, bu iş kollarına önem vermiş. 

Viranşehir'de, HDP, seçim çalışmalarını siyasi iktidara bağlı 'kolluk güçlerinin' gölgesi altında yürütüyor. Hemen hemen her gün seçim bürolarının basıldığı, HDP'lilerin gözaltına alındığı ilçede, halkın yarısından çoğunun oyunu HDP'ye vereceği öngörülüyor. Geçtiğimiz 2014 yerel seçimlerinde oyların yüzde 48'ini alan HDP, 31 Mart seçimlerinde bu oranı artıracağını söylüyor. İlçede devam eden seçim çalışmaları kapsamında esnaf, aile, köy ve kurum ziyaretleri yapan eş başkan adayları Roza Yazmacı ve Hıdır Oktay da, Viranşehir'in kendilerine Leyla Güven'in emaneti olduğunu vurgulayarak, görevlerini layıkıyla yerine getireceklerini söyledi.

Eşbaşkan Adayı Roza Yazmacı, Viranşehirli kadınların kendilerinden istediklerinin ilk etapta kayyumu göndermek olduğuna dikkat çekti.

'KADINLARI EVDEN ÇIKARACAĞIZ'

Kadınların özellikle karar mekanizmalarının içinde yer almak istediklerini aktaran Yazmacı, şöyle devam etti: "Kadınlar, evlerinin dışında bir hayatın olduğunu biliyor ve evden çıkmak istiyor. Dolayısıyla bu konuda da kendilerine imkan sağlanmasını istiyorlar. Katılımcı, demokratik, şeffaf ve kadın özgürlükçü bir belediyeyi inşa edeceğiz hep birlikte. Öncelikle kadınların katılımını sağlayan bir çalışma yürüteceğiz. İlçede kapı kap, ev ev gezerek katılımı artırmaya yönelik çalışmalar yürüteceğiz. Akabinde de kadınları evden çıkarmak ya da çıkmalarının önündeki engelleri kaldırmak için girişimlerde bulunacağız. Kadınlar çocuklarıyla ilgilendikleri için sosyal yaşama dahil olamıyor. Biz de kreş ve oyun salonlarıyla kadınların bu sorununu çözeceğiz. Bu vesileyle de çocuk bakımını kamusal bir hizmet olarak sunmayı planlamış olacağız."

'ÇALIŞMALARIMIZ KADIN PERSPEKTİFİNDEN GEÇECEK'

Kadınların Viranşehir'de hayvancılık ve tarımla uğraştıkları için, onların bu emeklerini ücretlendiren çalışmalar yapacaklarını belirten Yazmacı, "Yine kadınların istekleri doğrultusunda eğitimler ve kurslar verilecektir. Bütün çalışmalarımız kadın perspektifinden geçip uygulanacaktır. Belediyemizde kadın müdürlüklerimiz olacak ve buralarda kadına yönelik şiddetle mücadele birimlerimiz faaliyet gösterecek. Yine kadın eğitimini ve ekonomisini geliştiren birimlerimiz olacak. Biz kadınlarla birlikte, onların üzerindeki zorba, tahakkümcü ve baskıcı sistemi yıkmak için çalışmış olacağız. Kadınları hem feodalitenin çarkından hem de devletin baskısından çıkarmış olacağız" diye konuştu.

'ÖNCELİĞİMİZ DEZAVANTAJLI GRUPLAR OLACAK'

Hiçbir belediyenin tek taraflı bir hizmet geliştirmemesi gerektiğini söyleyen Yazmacı, şunları kaydetti: 

"Biz kadınlarla, çocuklarla, gençlerle birlikte bir belediyecilik anlayışını kuracağız. Daha önce de Viranşehir'de kent konseylerimiz vardı ve ilçemiz bu konseylerin ilk denendiği yerlerden biriydi. Sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla irtibatlı bir şekilde çalışmalar yürüteceğiz. Çocuk meclislerimiz olacak ve meclislerde çocuklar kendi kararlarını alacaklar. Nasıl bir park veya hayat istediklerini onlar bize söyleyecekler, sunacaklar. Böylelikle geleceğin öz güvenli çocuklarını yetiştirmiş olacağız. Yine gençlerle birlikte kararlar alacağız. Çünkü gençliğin enerjisinden yararlanmak istiyoruz. Onlar geleceğin değil, bugünün sahibidirler. Bir yerin gelişmişliği en dezavantajlı grupların gelişmişliğiyle ölçülebilir. Bu yüzden de kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve engelliler önceliğimiz olacak."

'HALKIMIZLA ARAMIZDA DUVAR ÖRMEYECEĞİZ'

Diğer siyasi partilerden farklarının ne olduğu ve Viranşehirlilerin kendilerine neden oy vermeleri gerektiğine de değinen Yazmacı, şunları ifade etti:

"Bizi diğer partilerle birleştiren bir şey yok aslında. Çünkü onlar sistemin, yandaşın, zenginin ve sermayenin partileridirler. Bizler ise halkın, ezilenlerin, gençlerin, çocukların ve kadınların partisiyiz. Belediye ile halkın arasına duvar ören bir partiye neden oy versinler? Biz belediye ile halkın arasında hiçbir duvar örmeyecek ve aracı kurum koymayacağız. İhaleler ve doğrudan alımların hepsi şeffaf olacak. Zaten halkın kurumları olan belediyeler, halka açılmış olacak. Halktan kopup bir siyaset yapmayacağız. İmkanlarımız kısıtlı dahi olsa, bu halk bizi yalnız bırakmayacaktır. 1999 yılından beri nasıl yalnız bırakmadılar ise, Leyla Güven'i nasıl belediye başkanı yaptılar ise  bizi de yalnız bırakmayacaklarına inanıyoruz."

'İLÇEYİ VİRANEDEN KURTARACAĞIZ'

Eşbaşkan Adayı Hıdır Oktay ise, halkı esas alan bir siyasi parti olduklarını dile getirerek, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 

"Proje ve programlarımızın hepsini halkımızla, onları esas alarak yapacağız. Tabii biz yaklaşık 17-18 yıldır Viranşehir Belediyesi'ni yönettik. 1999'dan 2017'e kadar gerçekten ilçemize çok büyük hizmetler yaptık ama 2,5 yıl önce belediyemize hukuksuz bir şekilde kayyum atandı. Belediye başkanı arkadaşımız görevden alınırken, yaklaşık 9 milyon Türk lirası belediyenin kasasında mevcuttu. Bu parayı zaten çarçur ettiler, bir de üstelik genel bütçeden gelen parayla da ilçeyi köstebek yuvalarına çevirdiler. Halkımıza gittiğimizde, 'Sizi arıyoruz, sizi bekliyoruz' söylemleriyle karşılaşıyoruz. Biz de 31 Mart'ta belediyeyi kazandığımızda halkımızla birlikte ilçeyi bu virane halden kurtaracağız."

TEKSTİL VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ AÇILACAK

İlçedeki uyuşturucu bağımlılarıyla ilgili bir projelerinin olduğunu söyleyen Oktay, şunları kaydetti:

"Bu bağımlı insanları rehabilite edecek, sonrasında da onları meslek sahibi ederek topluma kazandıracağız. Özellikle bağımlı olan gençleri kazanmak bizim hedefimiz olacaktır. Çünkü onlar bizim geleceğimizdir. Ama maalesef gençliğimiz şu anda kötü bir durumda. El birliğiyle bu konuda iyileştirmeler yapmamız lazım. Bu da rehabilitasyon merkezlerini belediye bünyesinde kurmaktan geçiyor. Yine bizim bir tekstil projemizin de olduğunu söylemek isterim. Belediyeler elbette salt iş kapısı değil ama işsizliği azaltmak için topluma öncülük etmek gerekir. O yüzden de yaklaşık bin kişiyi istihdam edecek tekstil projemizi uygulamaya geçireceğiz. Bunun da ham maddesi ilçemizde mevcuttur. Memleketin en kaliteli pamuğu burada yetişmektedir. Organize sanayi arazisinde 20 dönümlük bir tekstil fabrikası kurarak, ilçemizde yetişen pamuğu işleyeceğiz."

'TEMEL SORUNLAR ÇÖZÜLECEK'

Oktay, konuşmasını şöyle tamamladı: "Halk, gasp edilen belediyeyi almamızı istiyor. Bir saat sonra görevden alınsak bile bunu ısrarla istediklerini söylüyorlar bize. Halkımızın en büyük bakış açısı kazanmamıza yöneliktir. Kayyum atanmadan önce kentin kanalizasyon, park ve yeşil alan sorunu büyük oranda çözülmüştü. Ama şu anda ilçede gün aşırı su kesintileri oluyor. Bir de halkımızı en fazla bezdiren sorunun elektirik sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Biz de bu sorunu güneş enerjisinden elektirik üreterek çözeceğiz. Aslında elektirik hizmeti belediyelere ait değil. Merkezi hükümet bunu bir şirkete ihale ile vermiş ama bu şirket insanlarımıza zulmediyor. Biz de bu sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız. Tabii bunu Avrupa fonlarından destek alarak yapacağız."

ROZA YAZMACI

1989 Viranşehir doğumlu olan Yazmacı, ilkokulu doğduğu ilçede, ortaokul ve lise öğrenimini ise Urfa'da tamamladı. Tatvan Meslek Yüksekokulu Laboratuvar Teknolojileri bölümü ve Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi bölümünü bitiren Yazmacı, 2013 yılında İstanbul Şişli'de, Hamidiye Etfal Hastanesinde memur olarak çalıştı. 7 Haziran 2015 seçimleriyle birlikte Meclis'te HDP'nin milletvekili danışmanlığını yaptı. 

HIDIR OKTAY

1959 yılında Viranşehir'de doğan Oktay, liseye kadar eğitim hayatını doğduğu ilçede tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Oktay, 25 yıl boyunca Viranşehir'de serbest muhasebeci, mali müşavirlik ve bağımsız denetçilik yaptı.