Xakurkê’de irade, silahtan daha etkili bir rol oynuyor

Türk ordusunun Başurê Kürdistan’ın Bradost ve Xakurkê alanına dönük başlattığı işgal saldırısına karşı HPG ve YJA-STAR gerillaların direnişi devam ediyor.

Türk devletinin Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt düşmanlığı temelinde Başurê Kürdistan’ın Bradost ve Xakurkê alanına dönük başlattığı 3 aşamalı işgal planı kapsamında soykırım ve işgal saldırılarını diğer alanlara da yaymayı hedefliyor.

İşgal saldırılarının başladığı günden bu yana işgalci Türk ordusuyla, HPG ve YJA-STAR gerillaları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Hemen her gün gelişen gerilla eylemleriyle darbelenen işgalci Türk ordusu keşif uçuşları ve hava gücüne sarılarak üstünlük sağlamaya çalışıyor.

KONTRA BİRLİKLER DEVREDE

HPG ve YJA-STAR gerillaları zorlu ve sarp arazi koşullarına rağmen işgalci Türk ordusu karşısında etkili vuruş kabiliyeti sergileyerek ağır kayıplar verdirtiyor. HPG ve YJA-STAR gerillalarının direnişini kıramayan Türk ordusu ölü ve yaralılarını skorsky helikopterler eşliğinde alandan çıkarmaya çalışıyor.

HPG ve YJA-STAR gerillalarının etkili eylemleri sonucunda alana karadan herhangi bir giriş yapamayan Türk ordusu Xakurkê ve Bradost alanını savaş uçakları ve Kobra tipi helikopterler ile yoğun bir şekilde bombalıyor. Ayrıca bölgeyi eş zamanlı olarak yoğun obüs ve havan saldırısı altına alarak da gerilla kuşatması altında olan askerlerine de bu şekilde nefes aldırmaya ve psikolojik olarak rahatlatmaya çalışıyor.

İşgalci Türk devleti sadece bununla da kalmayarak bir dönem sıkça başvurduğu JİTEM, Hizbullah, Hançer Timi ve Esedullah Timi benzeri kontr-gerilla taktiklerine son günlerde yeniden başvurmuş durumda. Türk devleti kontra birlikleri devreye sokarak Kürt halkı üzerinde korkuyu hakim kılarak sindirmek ve teslim almak istiyor. Birçoğu özel eğitimlerde geçirilen ve tim gibi küçük gruplar ile hareket eden kontra birlikler farklı kılığa girerek hareket etmekte. Bu durum işgalci Türk devletinin 'Xakurkê sendromu' yaşamaya başladığını ortaya koyuyor.

AMAÇ ALAN HAKİMİYETİ, HEDEF TAMPON BÖLGE!

Türk devletinin, Başurê Kürdistan sınır hattındaki askeri yığınağı gün geçtikçe artıyor. İşgalci Türk ordusu bölgede her gün yeni saldırılar geliştirirken, karakollar kurmaya, alanı kendi hakimiyeti altına almaya ve bu temelde de sürekli olarak yeni operasyonlara imza atarak işgali derinleştirmeye ve yaymaya çalışıyor.

Xakurkê ve Bradost bölgesinde devam eden işgal saldırıları kimi zaman binlerce askerin katılımı ile yapılırken bir çok defa da paramiliter çeteler ve özel birliklerce yapılıyor. Özel birlikler ile yapılan işgal saldırılarında verilen kayıpların üstü örtünmek isteniyor. Bahar aylarının başından beri askeri sevkiyatın yoğunlaştığı Şemzinan, Gever ve Çelê sınır hattın da olağanüstü bir durum yaşanıyor. Sınır hatlarındaki karakollardan sürekli olarak Xakurkê ve Bradost bölgesinde yer alan sivil yerleşim yerleri günlük olarak yoğun havan ve obüsler ile vurulurken, bölgede keşif uçaklarının yoğun hareketliliği de her geçen gün artarak sürüyor.

SİVİLLERE AİT YERLEŞİM ALANLARI BOMBALANIYOR

Kobra tipi helikopterler ve savaş uçakları da sivillere ait yerleşim alanlarını bombalamayı sürdürüyor. İşgal saldırılarına karşı Xakurkê'de en ön mevzilerde savaşan HPG ve YJA-STAR gerillaları işgalci Türk ordusunun son yılların en kapsamlı saldırılarını geliştirdiğini ve sınır hattına sürekli olarak askeri yığınak yaptığını dile getiriyor.

Türk ordusunun Bradost bölgesindeki işgali derinleştirerek tüm Başurê Kürdistan topraklarına yaymak istediğini de ifade eden gerillalar sömürgeci Türk devletinin amacının bölgede alan hakimiyeti kurmak ve ‘güvenlik bölge’ olarak adlandırdığı tampon bölgeler inşa etmek olduğuna dikkat çekiyor.

Bölgedeki gözlemlerimiz hem bölge halkını hem de gerillayı doğrular nitelikte. Türk ordusu sınır hattında bulunan tepelerdeki asker ve askeri teknik donanımını arttırmış durumda. İşgalci Türk ordusunun konumlandığı sınır hatlarındaki tepelere paralel olarak daha içlerde bulunan tepelerde de üslenmeye ve karakollar kurmaya başlamış görünüyor. Bu durum beraberinde fiili bir tampon bölgenin de oluşmasına da yol açmış durumda.