Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Yağız’ın durumu ağırlaşıyor, açlık grevleri yayılıyor

Güney Kürdistan’da açlık grevi eylemleri giderek yayılırken, 118 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeki Nasır Yağız’ın sağlık sorunları endişeleri arttırıyor.

Hewlêr’de 118 gündür açlık grevinde olan Nasır Yağız’ın giderek kötüleşen sağlık sorunları endişe yaratıyor. Haftalardır devam eden baş ağrıları, görme ve duyma yetisindeki zayıflıklar giderek ağırlaşıyor.

Doktorları Yağız’ın ağırlaşan sorunlarına dikkat çekerken Yağız da, yaşadığı sorunları giderek daha şiddetli bir şekilde hissettiğini belirtiyor. Yağız, “Uykusuzluk, baş ağrısı, görme yetisindeki zayıflama zorluyor” derken, buna karşın direniş çizgisinden daha fazla güç ve moral aldığını sözlerine ekliyor.

Yağız, “Sonucu ne olursa olsun, zafer gelecek” diyor. Yağız en son, 26 Şubat günü, grevinin 98’inci gününde hastaneye kaldırılmış, ancak tedaviyi reddederek, eylemine devam etmişti.

Açlık grevini sürdürmedeki kararlılığını her fırsatta dile getiren Yağız’a yoğun ziyaretler de var. Bu hafta sonu İtalya’dan gazeteci, aydın ve doktorlardan oluşan bir heyet Yağız’ı ziyaret etti. “Associazione verso il Kürdistan onlus” isimli derneğin girişimiyle gelen heyet, Yağız ile dayanışma mesajları verdi. Ayrıca Kürt sanatçı Rotinda da Yağız’ı ziyaret ederek, dayanışmasını ifade etti.

Hewlêr’de Yağız’ın açlık grevine paralel olarak süresiz ancak dönüşümlü grev de devam ediyor. 118 gün içerisinde onlarca grup, açlık grevine dahil oldu. Mevcut durumda 59’uncu grup açlık grevini sürdürüyor.

MAXMUR

Maxmur mülteci kampında da süresiz-dönüşümlü açlık grevi var. 16 Aralık’da başlayan bu grev, 93’üncü gününde, 31’inci grupla devam ediyor.

Maxmur’da İştar Meclisi Koordinasyon üyesi Fadile Tok’un 16 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi ise 58 gününü geride bırakmak üzere. Tok, 20 Ocak’ta açlık grevine başlamıştı.

SÜLEYMANİYE

Süleymaniye’de Mezopotamya İşçiler Derneği’nin öncülük ettiği açlık grevi eylemi 95 gündür sürüyor. Bu dönüşümlü açlık grevini, son olarak 48’inci grup devraldı. Son grup Kerkük’ten gelen dört kişiden oluşuyor. Eylemcilerden Kemal Sonran, yurtsever gençler adına bu greve katıldığını söyledi.

AÇLIK GREVLERİ YAYILIYOR

Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevleri ilk kez Güney Kürdistan’da bu düzeyde bir yaygınlık gösteriyor. Azadi Hareketi’nin Germiyan Bölge Meclisi üyesi Gulebax Celal de açlık grevine girdiğini açıkladı.

Ayrıca Penciwên ilçesine bağlı Tatan köyünde Fatma Ehmed, yaklaşık bir haftadır açlık grevi eyleminde bulunuyor. Ehmed’in açlık grevi sürüyor.

Kelar’da Herêm Mehmud’un açlık grevi eylemi 22’nci gününde sürerken, Şeyma Ednan’ın bir ay süreyle başlattığı açlık grevi 15’inci gününü tamamlamak üzere.

Azadi Hareketi (Tevgera Azadî) üyesi Ronak Mecid, 14 Mart’ta bir haftalık açlık grevi eylemine başlamıştı. Mecid’in grevi 5’inci gününde devam ediyor.