Yanlış tarım politikaları, verimli Erciş Ovasını da bitirdi

Bir dönem bölgenin tarım ambarı olarak bilinen Erciş, bu gün tarım alanları yok denecek kadar azaldı. Bir dönem her türlü tarım ürünün yetiştirildiği Erciş Ovasında bu gün tarlaların yerine evler ve boş araziler bulunuyor.

Bölgedeki il ve ilçelere göre daha iyi bir coğrafi konuma sahip olan Erciş, ılıman bir iklime sahip. Coğrafi konumundan ve verimli topraklara sahip olmasından kaynaklı, yüzlerce farklı ürün yetişiyor. Erciş’in içinde kurulduğu ova çok geniş ve düz arazilerden oluşuyor. Ova içinde çok sayıda dere geçtiği için sulama konusunda bu güne kadar bir sıkıntı yaşanmadı. Bereketli topraklara sahip olmasına rağmen, yanlış tarım politikaları, tarım ürünlerine konulan kotalar ve düzensiz kentleşme nedeniyle Erciş Ovasında yetişen ürünlerin büyük bir kısmı artık ekilmezken, birçok üründe az miktarda ekiliyor.

ERCİŞLE ÖZLEŞEN ÜRÜNLER ARTIK EKİLMİYOR

Erciş Ovasında, üzüm, patates, buğday, şeker pancarı, lahana ve her türlü sebze türü ile elma, armut, kayısı, ceviz, ve dut ağaçları bulunuyordu. Bölgenin tarım ambarı olarak bilinen Erciş, bu gün tarım alanları yok denecek kadar azaldı. Bir dönem her türlü tarım ürünün yetiştirildiği Erciş Ovasında bu gün tarlaların yerine evler ve boş araziler bulunuyor.  10 yıl öncesine kadar tüm bölgenin meyve ve sebze ihtiyacının fazlası Erciş’te karşılanıyordu. Özellikle üzüm, lahana, patates, elma, kayısı gibi birçok ürününün Erciş ile anılıyordu. Ama bu gün gelinen noktada ise, bu ürünlerden bahsetmek pek mümkün değil.

EKİLECEK TARIM ARAZİLERİ KALMADI

Binlerce insanın geçimini sağladığı tarım alanları bu gün ya boş bırakılmış ya da, yerlerinde konutlar yapılmış. Erciş ile özdeşleşen, Erciş lahanası ve Erciş patatesi ve Erciş şekerpancarı ise artık çok az miktarda ekiliyor. Devletin, pancara ve diğer ürünlere koyduğu kota nedeniyle çiftçi bu ürünleri ekmemeye başladı. Çok az miktarda ekilmesine izin verilen bu ürünlerin yerine çiftçi tarlasını boş bırakıyor ve ya yerine başka ürün ekmek zorunda kalıyor.

TARLALARIN YERİNE ARTIK BİNALAR DİKİLİYOR

Bu olumsuzlukların yanı sıra mazot, benzin, gübre ve tohum fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle, tüm Türkiye’de olduğu gibi Ercişli çiftçileri de mağdur ediyor. Bu fiyatlardan dolayı çiftçi tarlasını ekemez duruma geldi. Erciş’te tarlasını eken çok az sayıda çiftçi ise, devletin yüksek vergilerinden dolayı, kar etmekten çok zarar ediyor. Bir dönem tüm bölgenin meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Erciş Ovası, bu gün Erciş insanının ihtiyacını bile karşılayacak durumda değil. Tarım bitme noktasına gelmesinden dolayı Erciş’te binlerce insan işsiz duruma düştü. Birçok kişi tarlasını satarak göç etti. Bu tarlaların yerine artık binalar dikiliyor.