Yasaklara inat yayla zamanı

Tüm yasak ve engellemelere rağmen Hakkarililer, hayvanlarını yaylalara çıkartarak, yasak ve engellemelere meydan okuyor.

OHAL ilanı ile birlikte uygulanan sıkıyönetim ve yaşanan yoğun çatışmalar bahane edilerek “özel güvenlik bölgesi” adı altından yüzlerce yayla ve kırsal alan yasaklandı. Yaylaların yasaklanması ile birlikte başta Hakkari olmak üzere tüm Kürt illerinde köylülerin yaylalara çıkması engelleniyor. Bölge halkının geçim kaynağı olan hayvancılığın bu yolla bitirilmesi hedefleniyor.

Hemen hemen her ay Hakkari ve ilçelerinde “özel güvenlik bölgesi” adı altında onlarca bölge yasak kapsamına alınıyor. Hakkari Valiliği, baharın gelmesiyle birlikte köylülerin yaylalara çıkma zamanı olmasına rağmen Colemêrg (Hakkari), Çelê (Çukurca), Şemzînan (Şemdinli) ve Gever (Yüksekova) ilçeleri sınırlarında bulunan 30 bölgede yine, "özel güvenlik bölgesi" ilan etti. Hakkari sınır kenti olmasına rağmen tüm sınır kapıları ticarete kapatılarak, Hakkarili yurttaşların ticaret yapması engelleniyor. Hakkari’de uygulanan ekonomik ambargolarla vatandaşlar, köylere ve şehirlere hapsedilerek, daha sonra buradan da göç ettirilmek isteniliyor.

Hakkarililer her şeye rağmen kendi öz güçleriyle ve kendi öz ekonomileriyle direnmeye, devlete muhtaç olmadan yaşamaya devam ediyor. Baharın gelmesiyle birlikte Hakkari’de dağlara, vadilere, ovalara ve kırsal kesime bereket ve bolluk geldi. Baharın Hakkari’ye canlılık getirmesiyle birlikte vatandaşlar, hayvanlarını sürüler halinde yaylalara çıkartıyor. Köylüler, binlerce yıldır yaptıkları gibi başta Berçelan olmak üzere yaylaların yolunu tutmaya devam ediyor. Köylüler, burada 4 veya 5 ay kalacak. Bu süre içerisinde hayvanlarından peynir, yoğurt, kaymak, yağ toplayacak. Hayvanlardan elde edilen bu ürünlerin bir kısmı yaz boyunca satılacak, geri kalan ürünler ise kış ayları için saklanacak. Yaylalarda hayvan ürünlerinin yanı sıra kadınlar, ilkbahar ve yaz ayları boyunca dağlarda yemek ve ilaç için çeşitli otlar toplayacak.

HİÇBİR YASAĞI DİNLEMEYECEĞİZ

ANF’ye konuşan köylüler, yaylalara çıkmaktan başka çarelerinin olmadığını belirtti. Köylüler, şöyle konuştu: “Bahar aylarında yayla yasakları kalkacak, dediler ama söyledikleri her şey yalan çıktı. Zaten onlardan bir beklentimiz yoktu ve bundan sonra da olmayacak. Hiçbir yasağı dinlemeyeceğiz. Bahar burada bereket ve bolluktur. Bu bereket ve bolluk yaylarda ve meralarda var. Bu yüzden hayvanlarımızı meralara çıkartmaya başladık. Burada 4 veya 5 ay kalacağız. Elde edeceğimiz ürünlerin bir kısmını kendimiz için yapacağız ve fazla olan ürünleri de şehirdekilere satacağız. Yayla bizim için bir yaşam biçimi olduğu gibi, gelir kaynağımızdır. Binlerce yıldır bu böyle devam etti, bundan sonra da böyle devam edecek. Burası bizim memleketimiz. Biz başka yerlerden gelmedik ki buraları terk edelim."