Yeşil alanları korumak ‘kamu malına zarar’ sayıldı!

DBP’li Belediye Meclisi üyelerinin yeşil alanları korumak için aldıkları kararlar ‘Kamu malına zarar vermek’ ve ‘Görevi kötüye kullanmak' sayıldı.

AKP/Saray rejiminin yeşil alanı yok etmekle ilgili ikiyüzlülüğü Van'da ortaya çıktı. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Kentlerimize ihanet ettik, betonlaşmanın önünü açtık" itirafının ardından, Van Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin yeşil alanları korumak için aldığı kararlar soruşturmalık oldu!

Van’da DBP’li Büyükşehir Belediyesi döneminde TOKİ’ye devredilmek istenen eski Emniyet, eski Araştırma Hastanesi, askeri alanlar ve Sanat Parkı’na yapılması planlanan beton binalar yerine yeşil alan yapılması kararı alan 71 Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi hakkında soruşturma açıldı. ‘Kamu malına zarar ve görevi kötüye kullanmak’ iddialarıyla haklarında soruşturma başlatılan 71 Belediye Meclis üyesi, Van Cumhuriyet Savcılığı’na giderek ifade verdi. Savcı, Belediye Meclisi üyelerine 'Neden kamu malına zarar verdiniz?' sorusunu yöneltti.

KARARLAR NELERDİ?

DBP’li Büyükşehir Belediyesi döneminde Belediye Meclisinde yeşil alanları korumak için alınan ve soruşturmalık olan kararlar şöyle:

-Van’da karakol yapılması planlanan eski Gümrük Müdürlüğü alanı, İpekyolu Belediyesi ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile park olarak halkın hizmetine sunuldu.

-Van Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici olarak yapılan ve TOKİ tarafından satılığa çıkarılan araziye Büyükşehir Şehir Belediyesi tarafından halkın hizmetine sunulan büyük bir park yapıldı. Ancak belediyeye kayyum atanmasının ardından söz konusu yeşil alan TOKİ tarafından yeniden satışa çıkarıldı. Halktan gelen tepkiler üzerine TOKİ satışı erteledi.

-TOKİ konutları yapılması planlanan eski Araştırma Hastanesi arazisi ise DBP’li Büyükşehir DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alan ve park yapılması yönünde karar alındı.

BOZBAY: KENTİMİZ YEŞİL ALANDAN YOKSUN

DBP’li Van Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Cahit Bozbay, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Van Büyükşehir Belediyesi'ne sürekli gönderilen müfettişler herhangi bir usulsüzlük bulamadıkları için şimdi hakkımızda farklı nedenlerle soruşturmalar açıyorlar. Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile depremde yıkılan kamu binalarına ait arazilerinin yeşil alan ve park yapılması kararı alındı ve şimdi aldığımız o kararlar nedeniyle tek tek ifade veriyoruz. Kamuoyunun yakından bildiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli öz eleştiride bulunuyor. Kentleri betonlaştırdıkları, yeşil alanı yok ettikleri için öz eleştiri veriyor ama biz yeşil alanları koruduğumuz için dava açılıyor.

Kentimiz yeşil alandan yoksun bırakıldı, Belediye Meclisi olarak deprem sonrasında kente yeşil alan kazandırmak istedik ama eşi benzeri görülmemiş bir soruşturmaya maruz kaldık. Dünya standartlarında kişi başına düşen yeşil alan 10 metrekare iken bizde mezarlıklara bile 2 metrekare yeşil alan düşmüyor. Bu mevcut kent yapılaşmasında kamuyu zarara uğratmak istediğimizi söylüyorlar. Bir daha aynı yetkiye sahip olsak yine bu suçu işleyeceğiz.”