Yılın ilk 'Kürt Muzu' çıktı

Baharın ilk aylarında dağların ulaşılması zor yerlerinde yetişen rebes, (Kürt Muzu) tezgahlardaki yerini almaya başladı.

Ulaşılması güç yerlerde yetişen ve birçok vitamini içinde barındıran rebes, (Kürt muzu) birçok hastalığa iyi geliyor. Şifa kaynağı olarak bilinen rebes ayrıca şeker hastalığı, bağırsakların temizlenmesi, diyabet hastalığı, kan şekerinin düşürülmesi, mide ekşimesi ve hemoroit gibi hastalıklara iyi geliyor. Mevsim sıcaklığına bağlı olarak ilk önce Hakkari’nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde çıkan rebes bitkisi, Hakkari ve ilçelerinin ardından Van’da da satılmaya başlandı. Hakkari’nin dağlarından getirilen rebes, Hakkari ve Van’da tezgahlarda satışa sunuldu.

REBESİN FİYATI, 10 İLE 15 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Tezgahlarda satılan yılın ilk rebes fiyatı, 10 ile 15 lira arasında değişiyor. Rebes, yaklaşık 20 gün ile bir ay sonra da Van’ın yüksek dağlarında ve yaylalarında çıkmaya başlayacak. Rebes ile birlikte pancar türleri de tezgahlarında satılmaya başlandı. Birçok yemeği yapılan ve peynirin içine konulan Çiriş otu, mende, kenger ve sirmo da tezgahlarda yer aldı. Kenger 5 lira, çiriş otu 2 lira, sirmo 10 lira mende ise 5 liradan satılıyor.

YILIN İLK REBESİ ŞEMDİNLİ’DEN

Celal Ünal adlı esnaf, yılın ilk rebesinin Hakkari Şemdinli ilçesinde çıktığını söyledi. Yeni çıktığı için fiyatının yüksek olduğunu ifade eden Ünal, Van dağlarında rebes çıkmasıyla birlikte fiyatının düşeceğini ve daha çok satılacağını belirtti. Van’da yüzlerce kişinin rebes satarak aile bütçesine katkı sağladığını dile getiren Ünal, bahar ile birlikte memleketin dağlarına bereket geldiğini ifade etti.

‘REBES HER DERDE DEVA’

Şemdinli’ye baharın erken geldiğini ve hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle ilk rebesin, oradan geldiğini belirten Hasan Seyhan adlı esnaf ise, Van’da rebese büyük rağbet olduğunu söyledi. Rebesin her derde deva olduğunu vurgulayan Ünal, "Rebes tezgahlara çıktığı an hemen tükeniyor. Zaten yılda sadece bir ve iki ay satabiliyoruz ve sonra hemen tükeniyor. İnsanlarımız da bunu çok iyi bildiği için rebeslere yoğun ilgi oluyor. Van’da oldun Hakkari’de olsun, rebesleri sadece yerli halk almıyor. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerde ilgi gösteriyor. Bu yüzden rebese, Kürt muzu da deniliyor" diye konuştu.