Yoldaşları Roni Munzur'u anlattı: Düşüncesi yaşamıyla bütündü

HPG komutanlarından Roni Munzur'u anlatan yoldaşları, "Sorumluluğu kavratan, paylaşımcı ve sosyalizmi yaşamıyla bütünleştiren bir komutandı" dedi.

Kürdistan özgürlük hareketine genç yaşta katılarak HPG komutanları arasında yer alan Roni Munzur’u (Mahmut Laçin), yoldaşları anlattı. HPG gerillası Brûsk Sozdar, Munzur’da ‘emir-talimat' yerine doğal sorumluluğu kavratma anlayışının öne çıktığını dile getirirken, tanıştığı ilk gerillanın Roni Munzur olduğunu vurgulayan Ekin Wan ise “Sosyalizmi yaşamıyla bütünleştirmişti” dedi.

Ağrı isyanının torunlarından Mahmut Laçin, Kürdistan özgürlük hareketinde yol arkadaşlarının kendisini tanıdığı ismi ile Roni Munzur. Ağrı’nın Patnos ilçesinde 1981 tarihinde dünyaya gelmiş. Üniversite eğitimini yarıda bırakarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplo sonucu Türkiye’ye getirilmesinden etkilenerek, 1999 tarihinde özgürlük hareketine katıldıktan sonra, 2000 yılında Kürdistan dağlarının yolunu tutuyor.

Dersim’in Pülümür ilçesi kırsalında işgalci Türk ordusunun başlatmış olduğu operasyonda 11 Ağustos 2018 tarihinde yaşamını yitiren HPG’nin genç komutanlarından Roni Munzur’u (Mahmut Laçin), yoldaşları anlattı.

'EMİR-TALİMAT YERİNE, KAVRATMAYA ÇALIŞIYORDU'

HPG Komutanlarından Roni Munzur ile Zap’ta birlikte gerillacılık yaptığını belirten HPG gerillası Brûsk Sozdar, “Roni arkadaş operasyon sırasında bulunduğumuz alana Cephe Komutanı olarak gelmişti. Geldikten sonra Zap’ta öncülük rolünü oynadı. Var olan tecrübelerini aktararak, kendisinde var olan gücü arkadaşlara da yansıtıyordu ve arkadaşları bu güçle harekete geçiriyordu” dedi.

Roni Munzur’da ‘emir-talimat' yerine doğal sorumluluğu kavratma anlayışının öne çıktığını dile getiren Sozdar, şöyle devam etti: “Roni arkadaş, alana geldikten sonra tüm arkadaşlarla ilgilendi hem büyük bir emek hem de moral verdi. Yoldaşlığıyla yaşama daha güçlü bir katılımı sağladı. Her arkadaş hem savaşta hem yaşamda yani her anlamda Roni arkadaşın söylediklerini dinler ve verdiği görevleri severek yapardı. Onun duruşu arkadaşların yaşama daha güçlü katılmasını sağlıyor ve düşmanın üzerine fedaice gitme isteğini artıyordu. Her zaman esprili ve moralli haliyle arkadaşlara güç veriyordu."

'KENDİNİ HESABA KATMADAN PAYLAŞIRDI'

Roni Munzur’un ilk geldiği andan itibaren hemen hemen alandaki bütün arkadaşları hızla tanıdığını ve alan hakimiyetinin çok çabuk geliştiğini sözlerine ekleyen Sozdar, bu sayede alanda iyi bir koordine yürüttüğünü belirtti. Sozdar, “Hiç sabit kalmıyor, bütün gücü, bütün arkadaşları ziyaret ediyordu. Yoldaşlık ilişkileri ve fedakârlığıyla çok farklı bir komutandı. Arkadaşları ziyaret ettiğinde, kendini hesaba katmadan var olanı her zaman arkadaşlarla paylaşması insanı etkiliyordu. Bir militan olarak duruşuyla inanç, güç ve kendine güven yansıtıyordu. Bu duruş ve sohbetleriyle militanlık çizgisinde derinleşmeye yönlendiriyordu insanı” şeklinde konuştu.

Sozdar, "HPG’nin büyük komutanlarından Atakan Mahir ve Roni Munzur’un şehadetlerinin ardından, 'yoldaşlarımızın şehadetleriyle yaratılan bu değerli yaşama Apocu militanlık çizgisinde nasıl daha doğru ve güçlü bir katılım sağlarım' sorgulaması açığa çıkıyor. Onların izinden yürümek yaşamı 24 saat direniş haline getirmekle mümkün" diye belirtti.

'İLK GÖRDÜĞÜM KOMUTAN, RONİ MUNZUR'DU'

YJA Star Gerillası Ekin Wan, HPG komutanlarından Roni Munzur’un ilk tanıdığı gerilla olduğunu belirtirken, "Gerilla ile tanıştığım gün, bugün bir PKK’li olmamı sağladığı için, hayatımın en şanslı günü ve yine aynı şekilde Roni arkadaşı tanıma imkânı bulduğum için de çok şanslıyım. Roni arkadaş ilk gördüğüm gerilla komutanı. İnsan gerillaya karşı duyduğu tüm merak ve heyecanı ilk tanıştığı arkadaşa yüklüyor ve hayalindeki gerilla imgesi bir anda somutlaşıyor, bu yüzden de PKK’de komutanlığa dair fikirlerim Roni arkadaşın duruşu dolayısıyla oluşmuştur” dedi.

'SOSYALİZMİ YAŞAMIYLA BÜTÜNLEŞTİRMİŞTİ'

Türkiyeli bir kadın olarak gerillayı tanımasını sağlayan Roni Munzur ile ilk sohbetlerini aktaran Wan, şunları kaydetti: “Konuşurken Roni arkadaşa dair ilk izlenimim, sosyalizmi yaşamıyla bütünleştirmiş olduğuydu. Halkların ezilmesinin ancak ideolojik yanıltmalar sonucu ortaya çıkabileceğine ve kurtuluşu halkların ancak bir arada başarabileceğine olan inancı tamdı. ‘İlkede katılık, yaşamda ise esnekliği’ esas alan tarzıyla, sosyalist ve yurtsever örgütlülükle ilk tanıştığı üniversite yıllarında, sosyalist gençlik hareketleriyle olan ilişkilerini ‘farklı örgütlere sempati duyuyor ancak, aynı pencereden dünyaya taş atıyorduk’ sözleriyle anlatıyordu.

Yine Önderliğin ‘Sosyalizmde ısrar, insan olmakta ısrardır’ adlı kitabını ilk olarak Roni arkadaştan duydum ve bu sayede Önderliğin ilk okuduğum çözümlemesi bu oldu. Önderliği ve partiyi tanımamda önemli bir başlangıçtı."

Wan, konuşmasının devamında, HPG komutanlarından Atakan Mahir’e ilişkin, "Heval Atakan ile birebir tanışma şansım olmasa da yazıları ve görüntüleri aracılığıyla tanıdım. Özellikle demokratik modernite üzerine derinlikli yoğunlaşmaları ve yalın anlatımlarının Önderlik paradigmasının şahsım açısından anlaşılır olmasına katkısı büyük oldu” ifadelerine yer verdi.

'DÜNYAYA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİREN KOMUTANLARDI'

HPG Komutanlarından Atakan Mahir ve Roni Munzur’un yaşamlarını yitirmelerinin üzerinden bir yıl geçtiğini ancak anılarının her zaman her gerilla için, ilk günkü gibi yaşayarak güç verdiğini belirten Wan, “Gerçekten her iki yoldaşımız da Önderlik paradigması karşısında kendi sorgulamaları, yaşamsallaştırma çabaları ve ideolojik donanımlarıyla, insanı şaşırtan, dünyaya bakış açısını değiştiren, zenginleştiren komutanlarımızdandı. Mücadele yaşamları ve düşünceleriyle yetişen ve daha da yetişecek olan binlerce savaşcı bıraktılar. Bu anlamda ölümü çoktan yendiler” dedi.

Gerilla Ekin Wan, “Şehadet yıl dönümleri vesilesi ile değerli komutanlarımız Atakan Mahir, Roni Munzur ve beraberlerinde yaşamını yitiren Şoreş, Ali, Zınar ve Rabun arkadaşlar şahsında tüm devrim şehitlerimizi anarken, onlardan aldığımız güçle mücadelelerini sürdürme ve intikamlarını alma sözümüzü yineliyoruz” dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi ve HPG Komuta Konseyi Üyesi Atakan Mahir (İbrahim Çoban), Erzurum Eyalet Yönetim Üyesi Roni Munzur (Mahmut Laçin) ve beraberlerindeki HPG ve HBDH gerillaları Şoreş, Ali, Zınar, Rabun 11 Ağustos 2018 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi kırsalında Türk işgalci ordusunun gerçekleştirdiği operasyonda kahramanca direnerek yaşamlarını yitirmişti.