YPG cephe şoförü Zaxo: Devrim uzun bir yolculuk!

Öcalan'ın Kobanê için yaptığı seferberlik çağrısı üzerine Zaxo'dan gelerek direnişe katılan ve o günden beri cephe şoförlüğü yapan Alan Zaxo, "Devrim yolu çok uzun bir yoldur" diyor...

Genç beden ve ruhların büyük emekleriyle ilmek ilmek dokunan ve bölge halkları için büyük umut olan Rojava Devrimi'ni, çoğu zaman isimleri dahi bilinmeyen mimarlarından dinlemeye devam ediyoruz. Dün YPJ'nin cephe şoförlerinden Xwînda Botan'ın hikâyesini yazmıştık, bugün ise Başûrê Kurdistan'dan yüzünü devrime çeviren Alan Zaxo'nun hikâyesini dinliyoruz. 

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırıları sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın seferberlik çağrısı üzerine Zaxo'dan gelerek Kobanê direnişine katılan Alan Zaxo, o günden beri birçok cephede aktif olarak yer aldı ve şimdi de Dêrazor'da DAİŞ'e vurulmak üzere olan son darbe operasyonunda yer alıyor.

Kobanê savaşından sonra Kizwan, Tişrîn, Minbic, Şedadê, Tebqa, Reqa ve Dêrazor hamlelerinde yer alan ve çoğunda cephe şoförlüğü yapan Alan Zaxo, Öcalan'ın çağrısı sonrası üniversiteyi bırakarak Kobanê'ye geçer ve o günden beri devrim mücadelesinde yerini alıyor. 

'ARKADAŞLARA BİR ŞEY OLURSA RAPOR YAZMAM' 

Dêrazor'da Alan ile cephe şoförlüğü üzerine konuşmak için bulunduğu ağır silah taburlarına gidiyoruz ve birkaç kelime sohbetten sonra bir grup savaşçı telsizden cephane takviyesi istiyor. O anlara tanıklık etmek için kendisiyle gidip gidemeyeceğimizi soruyoruz. Önce bölgenin riskli olduğunu belirterek, kabul etmiyor ama biraz ısrar ettikten sonra, "komutanına dönerek, arkadaşlara bir şey olursa rapor yazmam" diyor gülerek ve bizi de yanına alıyor. 

'HER DURUMA HAZIRLIKLI OLMAK GEREK'

Yol boyunda Alan'ın dikkati dağıtmamaya özen göstererek, bazı sorular yönlendiriyoruz, o da yanıtlıyor. Bir cephe şoförünün her an aracıyla birlikte hazır olması gerektiğini dile getiren Alan, daha önce bulunduğu cepheleri ve Minbic'de nasıl suikasta uğrayıp yaralandığını anlatırken, gidilecek yere varıyoruz.

O noktadaki grupla yine telsiz üzerinden bağlantı kuruluyor ve yıkıntı bir binaya yaklaşıyoruz. Alan, bu sırada yaptığı işin bir inceliğini de paylaşıyor: "Şimdi arkadaşların bulunduğu noktaya vardık. Varır varmaz da aracımızı hemen çevirip yönü yolda olacak şekilde duruyoruz. Her duruma karşı hazırlık olalım diye böyle park ediyoruz."

CEPHE ŞOFÖRLÜĞÜNÜN İNCELİKLERİ

Alan, cephaneyi teslim ettikten sonra dönüş yolunda sohbetimize devam ediyoruz. Alan, cephe araçlarının her zaman hedef olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Tehlikeli bölgelerde yol uygunsa zikzaklı sürme, hızlı gitme, ev falan varsa onları siper ederek gitmek önemlidir. Eğer gece gidiyorsan ışıklarını kapatmak gerekir. Bir de arkadaşların bulunduğu yere yaklaştın mı onların yeri deşifre olmasın diye farları söndürüyorsun. Yine aracı kamufle etmek gerekir. Kamufleyi de coğrafyaya uygun yapmak gerek. Mesela burası çöldür. Burada çamurla kamufle ediyoruz." 

EN ZOR DURUM: YARALI ÇIKARMAK

Alan, şoförlerin en çok yaralı çıkarırken zorlandığını belirterek, "Yaralı bir arkadaş söz konusu olduğunda o sırada hiçbir şey düşünmüyorsun. Tek düşüncen o arkadaşı kurtarmak oluyor. Yoldaşına ilk müdahaleyi yapan da sen oluyorsun. Bizler bu konuda daha önce eğitim aldık. Ama yine de çok zor bir durum, cephe şoförleri için" diyor. 

Yaralı arkadaşlarından bahsederken oluşan duygusal atmosferi yine kendisi dağıtmaya çalışan Alan, başından geçen komik bir hikâyeyi anlatmaya başlıyor: "Hesekê'de rejimle çatışmamız olduğunda bir arkadaş yaralandı. Bizler de kuralsızlık yaparak çatışmaya girmiştik. O sırada arkadaşı bir duvarın dibine çektik ve karanlıkta yanlışlıkla yaralı kolunu bağlayacağımıza sağ olan kolunu sıkıca bağladık. Hastaneye getirdiğimizde fark ettik. Neyse ki arkadaş kurtuldu..."

'GELİN, KENDİNİZ İÇİN SAVAŞIN'

Tek hayalinin devrimin zaferle taçlanması olduğunu belirten Alan, sözü devrime katılıp katılmama ikilemi yaşayanlara getirerek, şunları söylüyor: "Bu çok büyük bir devrim ve çok geniş bir devrim. Bir yıl, iki yılın işi değil. Bu devrim çok uzun bir yolculuktur. Bu devrimi yarınlara taşıyacak olan da gençlerdir. Dört parçadaki gençlerimize çağrım odur ki gelip artık kendileri için savaşsınlar. Başkaları için savaşmaktan vazgeçsinler. Bakıyoruz ki gençler Avrupa ya da başka yerlerin yollarını tutuyor. Nereye gidiyorsunuz? Gelip kendi devriminizi inşa edin, kendiniz için çalışın."