YPG’nin elindeki DAİŞ’lileri 4 ülke istedi

Şimdiye kadar Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan’ın DAİŞ çetelerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını resmi olarak Rojava yönetiminden istediği öğrenildi.

YPG’e bağlı özel birliklerin şimdiye kadar Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanan 2700’den fazla DAİŞ’li şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde tutuluyor. Bunlardan 800’ünden fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Rojava yönetimi bir süredir özellikle ABD, Fransa ve Almanya’nın devreye girmesini ve söz konusu yabancı DAİŞ’lilerin yargılanmasını üstlenmesi yönünde çağrılar yapıyordu.

Avusturya’nın önde gelen gazetelerine konuşan PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Muslim bu çağrıyı yenileyerek, ellerindeki yabancı DAİŞ’lilerin vatandaşı olduğu ülkeler tarafından alınıp yargılanması gerektiğini söyledi. Türk devletinin Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir saldırısı sırasında cezaevlerindeki DAİŞ’lilerin de kaçmaya çalışacağı şeklinde iddiaların ellerinde olduğunu aktaran Müslüm devamla şöyle konuştu:

“Elimizdeki yabancı ülkelerin vatandaşı olan DAİŞ çeteleri dünyanın dört bir tarafından gelip Kürtlerin topraklarında vahşice saldırılar gerçekleştirdiler. Bu çeteler karşı verdiğimiz mücadele çok ağır bedeller ödedik ve bazılarını sağ yakaladık, bunların da ülkeleri tarafından alınıp yargılanmaları gerekiyor.”

‘BM CEZAEVLERİNDEKİ DAİŞ’LİLER İÇİN HAREKETE GEÇMELİ’

Muslüm’in verdiği bilgilere göre şimdiye kadar sadece Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan’ın Rojava Kürdistan’ındaki cezaevlerinde tutulan DAİŞ’lileri istedi. Bu devletler arasında hiçbir Avrupa Birliği üyesi ülkesinin olmaması dikkat çekerken, PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Muslim, Birleşmiş Milletler’in harekete geçmesini istedi.

YPG Basın İrtibat Merkezi geçtiğimiz günlerde ise Dêrezor’un Hecin kasabası ve çevresinde yürütülen Cizre Fırtınası Hamlesi kapsamında Özekistan, Tacikistan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya, ABD ve Almanya vatandaşı olan 8 yabancı kökenli DAİŞ’linin sağ yakalandığını bildirmişti.

YPG’nin eline yeni bir Almanya vatandaşı DAİŞ’linin geçmesi yaygın Alman medyasında geniş yer bulmuştu. İsmi Lucas Glaß olduğu öğrenilen DAİŞ’li hakkında Alman güvenlik birimlerinin 2016 yılından bu yana “Terör örgütüne üye olmaktan” soruşturma yürüttüğü öğrenilmişti. Ayrıca Lucas Glaß dışında YPG’nin elinde bulunan diğer 14 Alman vatandaşı hakkında da ülkelerinde federal başsavcılığın soruşturması bulunuyor.

Ancak buna rağmen bu DAİŞ’lileri şimdiye kadar Rojava yönetiminden istememesi dikkat çekiyor. Söz konusu çete üyeleri için Merkel’in başbakanlığındaki federal Alman hükümetine de bir süredir çağrılar yapılıyordu. Berlin yönetimi ise söz konusu vatandaşlarının Almanya’ya getirilmesine yönelik seçenekler üzerinde çalıştığını açıklamakla yetinmişti.