YPS: 15 Ağustos raperîn ruhudur

YPS Koordinasyonu, 1984 yılında Türk devletine ilk kurşunun sıkıldığı 15 Ağustos atılımının 35’inci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, 15 Ağustos için “Raperîn ruhu” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan YPS Koordinasyonu, “Kürdistan halkının yeniden doğuşu olan 15 Ağustos Diriliş Bayramının 35’inci yıl dönümü, başta direniş mücadelesinin yaratıcısı olan Önder Apo olmak üzere tüm halkımıza ve mücadele saflarındaki yoldaşlarımıza kutlu olsun” diye belirtti.

15 Ağustos için “Kürdistan’da ayaklar altına alınan insanlığın yeniden dirilişi, sindirilmişliğe ve köleliğe sıkılan ilk kurşun” diyen YPS, şunları ifade etti:

“15 Ağustos Dirilişi’nin 35’inci yıl dönümünü büyük bir coşkuyla yaşarken bu büyük kahramanlık atılımını yaratan başta büyük komutanlar olan Agit, Bedran, Sarı İbrahim ve Erdal yoldaşlar başta olmak üzere bütün devrim şehitlerimizi büyük bir minnetle anıyor ve özlemleri olan Özgür Kürdistanı inşa etme sözümüzü yineliyoruz.

Birinci Dünya Savaşı ile birlikte dünyaya yayılan ulus-devlet sisteminin böl, parçala ve yönet siyaseti Ortadoğu’da da birçok ulus-devlet yaratarak halkları kırıma uğratmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda 4 parçaya bölünen Kürdistan’da da büyük soykırımlar yapılmıştır. Bu parçalanmışlığa ve soykırımlara dur demek isteyen birçok isyan örgütlendiyse de sömürgecilik karşısında hiçbiri uzun süre dayanamamıştır. Nerdeyse yüzyıllık olan bu siyasete karşı son isyan olan özgürlük hareketinden önce hiç kimse Kürdistan’da bir mücadelenin olabileceğine ihtimal verilmiyordu. Sömürgeciler Kürdistan’ı unutturmuş ve halkımızın üzerine de ölü toprağını atarak bir özgürlük mücadelesinin çıkabilme ihtimalinin dahi kalmadığının propagandasını yapmaktaydı.”

Açıklamada, “İşte şanlı 15 Ağustos Atılımı, üzerine ölü toprağı atılmış olan halkımızın ve ülkemizin yeniden dirilişini ifade etmektedir” denilerek şöyle devam edildi: “Yüzyılın başında parçalanan ve sömürgeleştirilen Kürdistan’ın dirilişi 15 Ağustos’ta atılan ilk kurşun ile gerçekleşmiştir. 15 Ağustos Atılımı’nda sıkılan ilk kurşun sadece askere değil aynı zamanda sömürgeciliğe ve parçalanmışlığa da sıkılmıştır. Bu nedenle bu atılımın sadece askeri değil aynı zamanda düşünsel, toplumsal ve siyasi sonuçları da olmuştur. Son 35 yıldır Kürtlük ve Kürdistan adına kazanılan bütün kazanımlar tarihi 15 Ağustos Atılımı’nın sonucudur. 15 Ağustos Atılımı ile başlayan gerilla hamlesi bugün de ilk günkü heyecanından ve temposundan hiçbir şey yitirmeden devam etmektedir. 35 yıldır kesintisiz bir şekilde yürütülen gerilla mücadelesi hem Kürdistan’ın hem de Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesinin kazanımlarını ortaya çıkarmakta ve korumaktadır. 15 Ağustos gerilla atılımı ile birlikte Kürdistan’da yeni ve özgür yaşamın da temelleri de atıldı. Bugün dört parça Kürdistan’da ayağa kalkmış olan Kürdistan toplumu, gençleri ve kadınları bunu ifade etmektedir.”

YPS Koordinasyonu, 15 Ağustos Atılımı’nın geliştiği günden bu yana, Kürdistan topraklarında sömürgeci ve işgalci devletlere karşı direnen Kürt halkının geliştirdiği “her raperînin de mayası, ruhu olduğunu” kaydetti.

Açıklama şöyle son buldu: “Agitleşen Çiyagerler ve Zeryanlar öncülüğünde Sur’da, Şirnex’te, Cizîr’de, Niseybîn’de, Silopî’de, Wan’da Gever’de ve Kuzey Kürdistan’ın diğer birçok şehrinde başlayan öz yönetim direnişleri de bu Raperîn ruhunun bir sonucu ve yeni bir sürecin başlangıcı olmuştur. Bu destansı direnişçilerin mücadele bayraklarını devralan biz YPS güçleri, 15 Ağustos Atılımı’nın 36’ıncı yılında dönemin tüm devrimci görevlerini başarı ile yerine getireceğimizin sözünü veriyoruz.

Bu temelde 15 Ağustos Dirilişinin 36’ıncı yılında Önder APO’ya ve bu tarihi atılımın şehitlerine verilecek en doğru cevap, mücadele saflarının tüm mevzilerini büyük bir irade ve kararlılıkla doldurarak mücadeleyi her alanda geliştirmektir. Tüm yurtsever halkımızı, Kürdistan tarihinde Direniş ve Diriliş’in ifadesi olan 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nın 35. Yıl dönümünü Raperîn ruhuyla her yerde kitlesel katılımlarla kutlamaya çağırıyoruz. 36’ıncı mücadele yılında tüm yoldaşlarımıza ve halkımıza başarılar diliyoruz.”